Popiežiui atminti skirtų vokų paroda

„Bočių“ namuose Telšiuose atidaryta apaštaliniam popiežiui Jonui Pauliui II skirtų antspauduotų vokų iš viso pasaulio paroda. Įspūdingą kolekciją surinko ir pristatė Žagarės (Joniškio r.) parapijos klebonas Marius Dyglys.
Renginyje dalyvavo kanauninkas Andriejus Sabaliauskas, Telšių miesto garbės pilietis prelatas Juozas Šiurys, Seimo nariai Rimantė Šalaševičiūtė ir Valentinas Bukauskas, Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas, Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas Stanislovas Kasparavičius, Pasaulio žemaičių dienų 2016 koordinatorius Edmundas Žalpys, Telšių miesto seniūnas  Kazys Lečkauskas.
Kanauninkas A.Sabaliauskas pristatė M.Dyglį ir priminė jo pirmus kolekcininko žingsnius, studijuojant Telšių kunigų seminarijoje. Jonas Paulius II daugiausiai keliavęs popiežius, aplankęs 129 valstybėse 800 miestų. Jo kelionės įamžintas antspauduotuose vokuose, kurios renka kunigas M.Dyglys. Telšiuose eksponuojama 500 antspauduotų vokų.
Kaip teigė kolekcininkas, tai nedidelė jo kolekcijos, kuri yra viena gausiausių Europoje, dalis. Jis sakė, kad studijuodamas Telšiuose surado būrį bendraminčių, kurie skatino gausinti kolekciją. Beje, ją M.Dyglys papildo ir pats keliaudamas, užmegzdamas pažintis su užsienio dvasininkais.
Ši paroda jau dešimtoji, ir ji įtraukta į Pasaulio žemaičių dienų 2016 renginius. M.Dyglys pristatydamas parodą papasakojo apie atskirus eksponatus. Jo nuomone, pats įdomiausias Jono Pauliaus II susitikimo su Rusijos prezidentu Michailu Gorbačiovu progai išleistas vokas, kuris tą pačią dieną antspauduotas Maskvoje ir Vatikane.
Lietuvai brangiausi keturi vokai, išleisti popiežiaus Jono Pauliaus II viešnagės Lietuvoje proga.
Kolekcininkas kvietė telšiškius ir miesto svečius aplankyti parodą ir susipažinti su apaštalinio popiežiaus Jono Pauliaus II veikla, jo kelionėmis po pasaulį. Už puikią kolekciją, įprasminusią garbų žmogų, jo keliones ir praturtinančią telšiškių bei miesto svečių akiratį, padėkojo vicemeras K.Gusarovas, Telšių miesto seniūnas K.Lečkauskas, Seimo nariai V.Bukauskas ir R.Šalaševičiūtė. Ji padėkos raštus įteikė kolekcininkui kunigui M.Dygliui, parodos sumanytojui E.Žalpiui ir ekspozicijos rengėjui, laikinai einančiam Žemaitės dramos teatro direktoriaus pareigas Viliui Klemanskiui.
Pasaulio žemaičių dienų 2016 koordinatorius E.Žalpys pasidžiaugė Telšiuose surengta paroda, kurią dar išvys Pasaulio žemaičių dienų renginiuose Raseinių gyventojai, ir priminė, kad 2020 metais, minint Lietuvos filatelijos 80-metį, Telšiuose numatoma surengti parodą.
Prisiminimais apie telšiškių viešnagę Vatikane, susitikimą su popiežiumi Jonu Pauliumi II dalijosi S.Kasparavičius ir J.Šiurys, o parodos iniciatorius Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Telšių skyriaus pirmininkas Kajetonas Šliogeris padėkojo kolekcininkui ir jo bendraminčiams už unikalią parodą. („KŽ“ inf.)