Iš bendrabučio — į ligoninę

Telšių Naujamiesčio mokykloje netvarka. Bendrabutyje vaikai tiek girtauja, kad net tenka juos vežti su greitąja į ligoninę. Tokia iš pilietiškų telšiškių dar praėjusią savaitę atskriejusi žinia vertė suklusti.

Lina Dijokienė

Paslaugūs „dėdės“
Telšių apskr. vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė patikino, jog būta signalo apie neblaivų moksleivį — vasario 27 d. iš Regioninės Telšių ligoninės gautas pranešimas, kad į Priėmimo skyrių pristatytas nepilnametis (gimęs 2001 m., gyv. Telšių r.), kuriam nustatytas 1,04 promilės girtumas. Aplinkybės tikslinamos.
Telšių Naujamiesčio mokyklos direktorius Kęstutis Saplinskas laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“ sakė, kad nė nebuvę minties bandyti slėpti šį įvykį.
„Taip, tai du mūsų mokyklos auklėtiniai. Turiu iškart pasakyti, kad mūsų mokykla nėra uždara, mokiniai čia laisvai juda, jie gali išeiti į miestą ir pan. Taigi tiedu vaikinukai prie netoli mokyklos esančios parduotuvės kelių sutiktų „gerų dėdžių“ paprašė nupirkti alaus, šie ir nupirko. Kaip vėliau sužinojome, čia pat, prie mokyklos, pasislėpę už konteinerių, tą alų nepilnamečiai ir išgėrė. Kai vakare abu grįžo į bendrabutį, budėtojas iškart atkreipė dėmesį į juos. Iškvietė mane. Kai atvažiavau, aiškiai buvo matyti, kad vaikinukai išgėrę. Vienam pasidarė bloga, tad tuoj pat priėmiau sprendimą kviesti greitąją medicinos pagalbą. Vaiko sveikata svarbiausia“,— prisiminęs to vakaro įvykius mokyklos bendrabutyje pasakojo direktorius.

Blogas pavyzdys šeimose
Anot K.Saplinsko, Telšių medikai sakę, kad nieko ypatingo tam vaikiui nebuvę — kitą rytą, jau išsiblaivęs, jis grįžo į mokyklą.
Buvo matyti, kad vaiko organizmas nepratęs, matyt, užteko nedidelio kiekio alkoholio tokiai reakcijai. Kartu alumi vaišinęsis draugas, gal daugiau patyręs, jautėsi geriau, tad bendrabučio auklėtojų buvo tiesiog paguldytas miegoti.
Naujamiesčio mokyklos direktorius paaiškino, jog jau kitą dieną apie įvykį buvo informuoti ir Švietimo ir kultūros bei Vaiko teisių apsaugos skyriai. Situacija aptarta. Pradėtas intensyvus darbas su vaikinų šeimomis. Vienas iš jų pašalintas iš mokyklos bendrabučio. „Vaikai labai gailėjosi dėl to įvykio. Ypač tas berniukas, kur atsidūrė ligoninėje, man rodos, labai nuoširdžiai apgailestavo dėl savo prasižengimo. Abu vaikai yra iš sudėtingų šeimų, kur nevengiama girtauti, dažnai mato netinkamą elgesį. Dabar juos dar atidžiau stebime“,— pasakojo K.Saplinskas.

Nuolatinė priežiūra
Telšių Naujamiesčio mokyklos bendrabutyje gyvena 25 mokiniai nuo septynerių iki dvidešimt vienerių metų. Nuolat su jais būna dvi auklėtojos. Prie durų dar budi budėtojas. Direktorius tikino, kad toks atvejis mokykloje labai retas. Panašus įvykis buvęs gal tik prieš penkiolika metų.
„Apie viešumoje pasirodžiusius gandus nemanau nieko. Neturiu ko slėpti. Negyvename uždaroje erdvėje. Tokių dalykų mūsų visuomenėje yra, tad būtina juos spręsti, o ne slėpti. Tie, kurie smerkia ir apkalba mokyklą, matyt, nėra dirbę su vaikais, niekaip nevertinu tokių kalbų — tai tik tų žmonių kultūros reikalas“,— apgailestaudamas dėl kai kurių žmonių nesupratingumo, užbaigė pokalbį Telšių Naujamiečio mokyklos direktorius K.Saplinskas.