Trečias kartas nemelavo: sumontuotas tinkamas tvoros tinklas

Praėjusių metų rugsėjo 10 ir 17 dienos numeriuose paskelbėme straipsnį „Šalia „auksinio“ stogo — „auksiniai“ suolai ir šiukšliadėžės“, rugsėjo 20 dieną — straipsnį „Po Redakcijos tyrimo pakeistas stadiono tvoros tinklas“, spalio 4 dieną straipsnį „Savivaldybės vyrai nejuokais įstrigo… tvoroje“, spalio 21 dieną — straipsnį „Savivaldybės vyrai bando išsinarplioti iš tvoros“. Taigi prireikė net keturių „Kalvotosios Žemaitijos“ tiriamosios žurnalistikos straipsnių, kad Savivaldybės vadovai „ataktų“ ir pagaliau pamatytų, jog kai kurie darbai, remontuojant Žemaitės gimnazijos stadioną, atlikti ne pagal techninį projektą. Ir štai praėjusią savaitę buvo baigtos keisti stadiono futbolo ir krepšinio aikščių tvoros.

Alvydas Ivoncius

Valdininkai bandė klaidinti
Žemaitės gimnazijos stadiono remonto konkursas buvo paskelbtas 2015 metais. Šį apklausos būdu rengtą konkursą laimėjo UAB „Techsis“. Savivaldybės administracijos numatoma kaina buvo 144 tūkst. 810 eurų, o „Techsis“ laimėjo už 144 tūkst. 637 eurus. Nelabai ką Savivaldybės administracija sutaupė. Tačiau taip nutinka dažnais atvejais, kai mažos vertės pirkimų konkursai skelbiami apklausos būdu.
Praėjusių metų vasarą į Savivaldybės tarybos narį Algirdą Bacevičių kreipėsi telšiškis, klausdamas, kodėl miesto jaunimas negali naudotis Žemaitės gimnazijos stadionu. Savivaldybės administracija atsakė esą stadionas dar nepriduotas, darbai nebaigti. Tačiau netrukus „Kalvotoji Žemaitija“ gavo informaciją, kad prastai sudygusi stadiono žolė, veja nelygi. Nuvykome pasižvalgyti kartu su A.Bacevičiumi, pasiėmėme UAB „Techsis“ parengtą statybos darbų sąmatą, kuri buvo sutarties su Savivaldybės administracija sudėtinė dalis.
Palyginę sąmatoje išvardintus darbus, pastebėjome, kad futbolo aikštės tvora — kamuolio gaudyklė — ne tokia. Matėme plastiko virvelių tinklą, vienoje vietoje jau pradegintą: kažkam prireikė skylės, kad trumpesniu keliu galėtų eiti per stadioną.
Sąmatoje įrašyta segmentinė cinkuotos vielos panelių futbolo aikštės kamuolio gaudyklė — tvora. „Kalvotajai Žemaitijai“ Statybos ir urbanistikos skyriaus specialistai aiškino neva ta virvelių tvora yra geresnė ir brangesnė nei panelių. Mat esą virvelėse yra viela, apgaubta plastiku. Dar kartą nuvykome su A.Bacevičiumi, apžiūrėjome pradegintą tinklą ir įsitikinome — virvelėse jokios vielos nėra. Statybos ir urbanistikos skyriaus poskyrio vedėjas A.Žvirzdinas iš pradžių aiškino, kad virvelių tinklo vieno kvadratinio metro kaina yra 20 eurų, paskui patikslino — kainuoja nuo 5 iki 10 eurų, o mes internete aptikome: galima nusipirkti, mokant už vieną kvadratinį metrą mažiau nei penkis eurus.
Mums pradėjus domėtis gimnazijos stadiono remontu, į jį pakvietė atvykti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas. Kartu su juo atvyko A.Žvirzdinas ir šio projekto įgyvendinimą prižiūrėjęs Statybos ir urbanistikos skyriaus specialistas Petras Donelavičius. Dabar jau vyrai aiškino priversiantys „Techsį“ pakeisti tvoros tinklą, išlyginti veją, pasėti žolę ten, kur ji nesudygusi.

Paaiškėjo ir daugiau trūkumų
„Kalvotoji Žemaitija“ paprašė Savivaldybės administracijos pateikti duomenis, koks turėjo būti futbolo aikštės tinklas. Gavome išrašą iš techninio projekto. Ir tuomet paaiškėjo, kad pagal šį projektą futbolo aikštelės tvora turėjo būti pastatyta, montuojant cinkuotos vielos, dengtos plastiku, panelius.
Paaiškinimų taip pat kreipėmės į UAB „Techsis“ direktorių Algirdą Birkantą. Beje, jis anksčiau priklausė Darbo partijai, net dalyvavo vietos rinkimuose jos sąraše. Paskui A.Birkantas paliko šią partiją ir tapo socialdemokratu.
A.Birkantas „Kalvotajai Žemaitijai“ praėjusių metų rudenį leido suprasti, kad pati Savivaldybės administracija pageidavo virvelių tvoros tinklo. Tačiau jis neturėjo jokio tai patvirtinančio dokumento. A.Birkantas aiškino, kad jo vadovaujama bendrovė futbolo aikštės tvoros tinklą pakeis. A.Birkantas taip pat apeliavo į sąmatą, pagal kurią krepšinio ir futbolo aikštelių tinklas turėjo būti iš cinkuotos vielos panelių.
Ir iš tikrųjų futbolo aikštės tinklas buvo pakeistas. „Techsis“ vietoje virvelių tinklo sumontavo cinkuotus, dengtus plastiku, panelius.
Visgi „Kalvotoji Žemaitija“ paprašė Savivaldybės administracijos leisti susipažinti su visu techniniu projektu. Jį nagrinėjome kartu su Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Anglicku. Taip pat įdėmiau techninį projektą panagrinėjo Statybos ir urbanistikos skyriaus specialistai. Tuomet paaiškėjo, kad vis dėlto „Techsis“ futbolo aikštės tinklą pakeitė ne į tokį, kokio reikalauta techniniame projekte. Mat „Techsio“ sumontuoti paneliai buvo gerokai plonesnės vielos nei reikalauta techniniame projekte. Buvo nustatyta, kad trūksta ir stulpų. Iš tiesų jie buvo pastatyti retokai: „Techsio“ sumontuoti dengti plastiku paneliai vargiai galėjo laikyti stabiliai, ypač smūgiuojant kamuoliu. Paaiškėjo, kad vietoje 53 stulpų tėra 34 — trūko devyniolikos.
„Kalvotoji Žemaitija“, beje, pastebėjo, kad ne tokia, kaip reikalauta techniniame projekte, ir krepšinio aikštelės tvora. Ji buvo sumontuota iš cinkuotos vielos panelių, kai turėjo būti tokie pat, kaip ir futbolo aikštės. Techniniame projekte buvo aprašyti „Nylofor 2D super“ paneliai, kurių vielos storis: horizontalios 2×8, vertikalios — 6 milimetrai. Krepšinio aikštelės panelių viela buvo tik cinkuota, plonesnė, be to, nedengta plastiku.
Pokalbyje meras Petras Kuizinas žadėjo „visko taip nepalikti“, net kreiptis į prokuratūrą. Nesikreipė. Savivaldybės tarybos narys A.Bacevičius siūlė merui P.Kuizinui sudaryti komisiją šiai situacijai nagrinėti. Mat Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus specialistas P.Donelavičius teigė neva nepastebėjęs šių akivaizdžių neatitikimų techniniame projekte. Be to, pati Savivaldybės administracija reikalavo „Techsio“ tinkamai išlyginti veją. P.Kuizinas atsisakė tokią komisiją sudaryti. Tuomet A.Bacevičius kreipėsi į Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisiją.

Darbai jau buvo priimti
O svarbiausia štai kas: 2015 metų lapkričio 16 dieną Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas pasirašė darbų priėmimo/perdavimo aktą. Net pinigai „Techsiui“ buvo sumokėti. Ir tik „Kalvotajai Žemaitijai“ pradėjus nagrinėti visa tai, buvo sukrusta šalinti trūkumus.
Įdomu tai, kad Savivaldybės administracija ne visais aspektais žiūrėjo pro pirštus į Žemaitės gimnazijos stadiono atliktus darbus. Štai 2016 metais buvo reikalaujama atsėti nesudygusią žolę, išlyginti nelygumus. Tačiau nė karto 2015 metais ir 2016 metais, kol savo tyrimo nepradėjo „Kalvotoji Žemaitija“, nereikalauta ištaisyti šiuos svarbius krepšinio ir futbolo aikštelių tvorų trūkumus. Statybos ir urbanistikos skyriaus specialistai buvo tarsi apakę. Net 2016 metų rugpjūčio 18 dienos raštu Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas K.Anglickas tebereikalavo „Techsio“ tinkamai sutvarkyti veją. „Techsio“ direktorius A.Birkantas atsakė, kad defektai yra pašalinti, veja nupjauta, patręšta.

Tvoros tinklą pakeitė, bet…
Žiūrėkime, kas vyko toliau. Štai turime 2016 metų rugsėjo 19 dienos Žemaitės gimnazijos stadiono statinių apžiūros aktą. Kadangi jau daug ką išsiaiškino „Kalvotoji Žemaitija“, protokole rašoma, kad sumontuota ne tokia futbolo aikštės tvora, kaip turėjo būti, veja yra su trūkumais, bėgimo takų išoriniai pakraščiai neužsėti žole. Apžiūroje dalyvavo ir A.Birkantas. Jis aiškino neva dažniausia futbolo kamuolio gaudyklės (tvoros. Red.) įrengiamos iš sintetinių virvelių tinklo, todėl esą bendrovės darbų vadovas neatkreipė dėmesio, jog turėjo būti cinkuotos vielos paneliai. Atkreipkite dėmesį: A.Birkantas kalbėjo tik apie cinkuotos vielos panelius, kokie buvo įrašyti bendrovės sąmatoje, kai techniniame projekte reikalauta dengtų plastiku panelių. A.Birkantas pažadėjo trūkumus pašalinti iki praėjusių metų rugsėjo 15 dienos. Protokole rašoma, kad rangovas iki tos dienos „pakeičia gaudyklių įrengimo medžiagą tokia, kokia yra numatyta techniniame darbo projekte“.
„Techsis“, kaip minėjome, tikrai pakeitė, bet ne tokiais paneliais, kokie buvo numatyti techniniame projekte. Tai „Kalvotajai Žemaitijai“ nustačius, praėjusių metų rugsėjo 26 dienos raštu K.Anglickas „Techsio“ direktoriui A.Birkantui pranešė, jog krepšinio ir futbolo aikštelių aptvėrimas neatitinka techninio projekto reikalavimų. Futbolo ir krepšinio aikštelių tvorų stulpeliai turėjo būti padengti žalios spalvos plastiku. Tačiau bent jau krepšinio aikštelės buvo cinkuoti, o neseniai tik nudažė. K.Anglickas šiame rašte vis dar turėjo teigti, kad futbolo aikštės veja nelygi: „Stebint visą dangos plotą, matosi įdubimai ir kalnai“.
A.Birkantas atsakė, kad bus patikslintas techninis projektas ir paprašė Savivaldybės administracijos su tuo sutikti. Taigi šalinami ne trūkumai, o tikslinamas projektas, kad tų trūkumų „techniškai“ popieriuje neliktų?
2016 metų spalio 6 dieną Savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas ir UAB „Techsis“ direktorius A.Birkantas pasirašė susitarimą „Dėl 2015 m. lapkričio 16 d. užbaigtų statybos darbų perdavimo-priėmimo akto Nr. ST4-6“. Susitarta, kad 2015 metų lapkričio 16 dienos darbų perdavimo-priėmimo aktas yra negaliojantis; kad ne tokie, kaip reikia, yra futbolo aikštės tvoros paneliai, o dar trūksta stulpų; netinkamas krepšinio aikštės stovas; nekokybiška veja. Atkreipkite dėmesį: susitarime nieko nekalbama dėl netinkamų krepšinio aikštelės tvoros panelių.
2016 metų lapkričio 3 dienos raštu A.Birkantas pareiškė, kad techninio projekto reikalavimai dėl futbolo ir krepšinio aikštelių tvorų yra rekomendacinio projekto. O veja, anot A.Birkanto, įrengta tinkamai. Net pridėtas techninį projektą rengusios bendrovės paaiškinimas. Tačiau K.Anglickas 2016 metų lapkričio 8 dienos raštu atsakė, kad techninio projekto reikalavimai nėra rekomendacinio pobūdžio, veja nėra įrengta tinkamai, nes telkšo įdubose balos. Savo rašte K.Anglickas pareiškė: „Iš to, kas išdėstyta aukščiau, galima spręsti, kad UAB „Techsis“ netinkamai atlieka savo kaip rangovo pareigas ir visa atsakomybė už netinkamai atliktus darbus yra priskirtina UAB „Techsis“. Telšių rajono savivaldybės administracija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, svarsto dėl UAB „Techsis“ įtraukimo į Nepatikimų tiekėjų sąrašą“.

Sutiko dar kartą tvarkyti tvoras
2016 metų lapkričio 25 dienos raštu „Techsio“ direktorius A.Birkantas pranešė, kad, vadovaudamasis pasirašytu su Savivaldybės administracija susitarimu ir „atkreipdamas dėmesį į abiems šalims susidariusią nepalankią situaciją dėl objekte atliktų darbų, geranoriškai sutinka“ aptverti futbolo ir krepšinio aikšteles taip, kaip buvo numatyta techniniame projekte; pastatyti tinkamą krepšinio reguliuojamų aukščių stovą“. Tačiau dėl vejos, kaip sakoma, čiupt už vadžių, vėl iš pradžių. A.Birkantas pareiškė: „Vejos išlyginimas atitinka keliamus futbolo aikštės reikalavimus“. Panašu, A.Birkantas nesijautė dėl nieko kaltas, nes, jo teigimu, „Pagal Statytojo reikalavimus visi darbai buvo atlikti ir priduoti Užsakovui“. O čia jau gryna teisybė — kad darbai buvo priduoti, net pinigai sumokėti, tačiau anaiptol ne viskas buvo padaryta pagal techninį projektą. A.Birkantas Savivaldybės administracijai savo raštu dar pareiškė nesuprantantis, kodėl Savivaldybės administracija reiškia „nepasitenkinimą ir grasinimus dėl rangovo pagal LR Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas įtraukimo į Nepatikimų tiekėjų sąrašą“.
K.Anglickas, atsakydamas į šį A.Birkanto raštą, visgi pareiškė, kad „veja nėra lygi ir plokščia, žolė nevienodai prigijusi“. Ir iš tiesų dabar, kai žolė nudžiūvusi po žiemos, galima matyti futbolo aikštės nelygumus.
Kovo mėnesį UAB „Techsis“ pakeitė krepšinio aikštelės cinkuotos vielos panelius į cinkuotos, dengtus plastiku, nudažė stulpus. Taip pat dar kartą pakeisti fubtolo aikštės tvoros paneliai.
Papildomai pastatyta stulpų. Tačiau panelių ilgis nebesutapo su stulpais. Paneliai dėl to sujungti skabėmis ne ties stulpais, o kur pakliuvo. Pakeitė „Techsis“ ir krepšinio lentos stovą, kad būtų galima reguliuoti lentos aukščius. Juk čia sportuos mokinukai, ir ne vienodo amžiaus bei ūgio. Beje, dėl tų krepšino lentų stovų A.Birkantas Savivaldybės administracijos atsiprašė: neva „įvyko klaida“.

Nuotraukoje: Šiemet kovo mėnesį krepšinio aikštelės cinkuotos vielos paneliai pakeisti į storesnius, dengtus plastiku. O cinkuoti stulpai nudažyti žaliai, kai pagal techninį projektą turėjo būti dengti plastiku.

Reklama: segmentinės tvoros