Jaunieji gamtos bičiuliai dėkojo Žemei ir kėlė inkilus

Tradiciškai Žemaitijos sostinės amfiteatre kovo 20-ąją, Lietuvoje jau dvidešimt penkerius metus minimą kaip Žemės dieną, surengtas nuotaikingas ir spalvingas minėjimas, suplevėsavo Žemės vėliava, o Telšių miškų urėdijos Žvėrinčiuje 10 mūsų ir  Plungės rajonų mokyklų  jaunieji miško bičiuliai kėlė inkilus.

Algirdas Dačkevičius

Vaikams — pamokymai ir pramogos
Į amfiteatrą gausiai susirinkę mūsų miesto ir rajono vaikai buvo pamokyti su Žeme elgtis itin atsakingai.
Jie išgirdo, jog jau nuo mažumės mažieji gyventojai gali pagelbėti savo planetai: tam svarbu rūšiuoti atliekas, taupyti vandenį ir elektrą, neteršti aplinkos.
Skambant dainai „Žemei“, iškelta Žemės vėliava, susirinkusiuosius pasveikino Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas. „Esame visi Žemės vaikai, todėl ją turime gerbti, mylėti, rūpintis ir tausoti. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis — dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. Padėkokime mūsų svarbiausiam jėgų ir gyvybės šaltiniui — mūsų visų motinai — Žemei. Pasivaikščiokime su artimaisiais lauke, palikime automobilius namie, pakvėpuokime grynu oru, pasižiūrėkime į grįžtančių paukščių pulkus ir prisiminkime, iš kur semiamės energijos kiekvieną dieną“, — ragino rajono vadovas.
Susirinkusiuosius pasveikino ir pamokė, kaip būti naudingiems Žemei, Telšių rajono savivaldybės administracijos  Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vyriausioji specialistė (ekologė) Kristina Jankauskienė. „Sveikinu su  atbundančiu pavasariu, gamta. Po truputį ji jau pradeda busti ir tik nuo mūsų priklauso, kaip mes su ja  elgsimės: ar jos nešiukšlinsime, ar neteršime“, — sakė K. Jankauskienė. Be to, ekologė priminė, kad balandžio  22 dieną organizuojama visuotinė švarinimosi akcija DAROM 2017. Kviečiami visi aktyviai dalyvauti ir gražinti  savo gimtąjį miestą ir rajoną.
Mažiesiems Telšių kultūros centras buvo paruošęs daug staigmenų ir pramogų: bene kiekvienas atėjęs gavo po  balioną — skraidantį draugą, dekoravo didžiulį inkilėlį ir dalyvavo viktorinoje. Renginį vedė Telšių kultūros  centro režisierė Agnė Jakavičiutė, koncertavo modernaus muzikinio lavinimo mokykla „Conmusica“.

Gražiausias inkilas — „Gamtos draugų“
Šiemet Žvėrinčiuje surengtas gražiausio inkilo konkursas, kuriame dalyvavo jaunieji miško bičiuliai iš  Varnių Motiejaus Valančiaus, Vincento Borisevičiaus, Plungės Platelių, Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijų,  Kaunatavos, Viešvėnų, Nevarėnų, „Atžalyno“, Plungės akademiko A.Jucio, Žarėnų mokyklų.     
Kokių tik inkilų vaikai neprinešė! Įvairiausiems paukšteliams. Iš kiekvienos mokyklos išrinkta po gražiausią, o  nugalėtojai apdovanoti. Ypač originalumu išsiskyrė Plungės akademiko A.Jucio pagrindinės mokyklos jaunųjų miško  bičiulių būrelio „Gamtos draugai“, kuriems vadovauja mokytoja Regina Ažaneckienė, inkilėliai. Vieną iš jų  svečias — Valstybinės miškų tarnybos Miško sanitarinės apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis  Grigaliūnas — pripažino pačiu gražiausiu. Vaikų kūrybiškumu negalėjo atsidžiaugti urėdijos miško želdinimo  inžinierė Lina Servienė ir puikus paukščių gyvenimo būdo žinovas, pats Žvėrinčiuje sumeistravęs „Inkilų medį“  Žarėnų girininkas Vidas Bagdonas.
Džiaugsmu spindėjo dvynukų šeštokų Nojaus ir Luko Magžauskų iš Vincento Borisevičiaus gimnazijos akys: juk  pirmąkart jų rankomis pagaminti inkilėliai Žvėrinčiuje džiugins paukštelius. Jausmas nenusakomas, nes vaikai  pargrįžę iš svetimos šalies, kaip ir paukšteliai, gali džiaugtis Lietuvos gamta.
Bene daugiausiai rūpesčio, ruošiantis šventei Žvėrinčiuje, turėjo urėdijos inžinierius ir Jaunųjų miško  bičiulių būrelių veiklos koordinatorius  Justinas Norvilas. Pasak jo, urėdija jaunuosius inkilėlių meistrus aprūpino medžiagomis: lentomis, vinimis ir  viela laikikliams. Žinoma, kai kurie vaikai, padedami būrelių vadovų, paukštelius įkurdins labai originaliai —  išskaptuotuose medžio inkiluose.
Iškilmingą susirinkimą Žemės dienai pradėjo J.Norvilas, primindamas jos ištakas ir svarbą kiekvienam   gyventojui. „Kaip mes nenorėtume vaikščioti murzini, taip ir Žemė nori būti visuomet švari, o kiekvienas joje  — netgi mažas paukštelis — turi teisę gyventi“,— sakė urėdas Bronislovas Banys. Šiaulių RAAD Telšių rajono  agentūros vyriausiasis specialistas Alfredas Zaveckas pastebėjo, kad šią dieną aplinkosaugininkai lankėsi  mokyklose ir kalbėjo apie tai, jog reikia neteršti gamtos, o ją kasdien puoselėti. Telšių valstybinės maisto ir  veterinarijos tarnybos viršininkas Zigmas Nevardauskas į vaikus kreipėsi, pavadindamas juos vienminčiais.  Giliai prasminga, nes tik gyvenant ir visiems elgiantis gamtoje prideramai, galima išsaugoti Žemę ateinančioms  kartoms.
Šiemet Žvėrinčiaus medžiuose iškelta apie 40 inkilų, o iš viso, pasak J.Norvilo, rajono moksleiviai pagamino  ir iškels apie 400 namelių sparnuočiams.  
Šiaulių regione, kaip ir kituose miestuose ir šalyse, švenčiamas Žemės mėnuo, kuris prasideda kovo 20 dieną ir baigiasi balandžio 22 dieną. Tad aplinkosaugininkai ir toliau lankysis švietimo įstaigose, o vaikai ir suaugę kels inkilus, rengs įvairias akcijas, kad atkreiptų dėmesį į mus supančią aplinką ir Žemės tausojimą.