Nori tik vienos „galvos“, kai „slibinas“ — devyngalvis

Praėjusią savaitę įvyko Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos posėdis. Jame buvo svarstomi pačios komisijos praėjusių metų veiklos ataskaita, Žemaitės gimnazijos stadiono remonto ir UAB „Telšių autobusų parkas“ reikalai.

Alvydas Ivoncius

Danielius Rupšys pasiūlė į komisijos veiklos ataskaitą įrašyti, kad kartais Savivaldybės administracija, kitos įstaigos ar bendrovės delsia pateikti dokumentus svarstomais klausimais. Štai niekaip nepateikiamas UAB „Telšių šilumos tinklai“ valdybos protokolas dėl įmonės direktoriaus veiklos.
Komisija, Algirdui Bacevičiui pateikus skundą, jau kuris laikas nagrinėja Žemaitės gimnazijos stadiono remonto aplinkybes. Į posėdį buvo pakviestas Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas. Pasirodo, jis nė nežinojo apie posėdį. Vedėjas tepasakė tiek, kad dabar „vyksta darbų priėmimas“. Rimantas Adomaitis klausė, ar trūkumai ištaisyti. Pasak G.Lukausko, „visi defetai ištaisyti, netgi tie, kuriuos ginčijo rangovas“.
A.Bacevičius priminė, kad šio objekto statybos darbų priėmimo-perdavimo aktas patvirtintas dar 2015 metų lapkričio mėnesį, tačiau nei tais, nei 2016 metais defektai nebuvo pašalinti. Jo manymu, prastai išlyginta veja, pasėta žolė. Pagal techninį projektą, visi krepšinio aikštelės ir futbolo aikštės tvorų tinklai turėjo būti padengti plastiku, tačiau daugiau nei pusė jų tik nudažyti. Vielos paneliai futbolo aikštės tvoroje sujungti bet kur, o ne prie stulpų. „Rangovas nenusiteikęs pabaigti be skandalų“,— išreiškė savo nuomonę A.Bacevičius. Jis priminė, kad darbų priėmimo-perdavimo akte teigta esą Savivaldybė dėl darbų kokybės rangovui neturi jokių pretenzijų. O sutartyje numatyta: apmokėti už darbus galima tik pasirašius darbų baigimo aktą. Jis nepasirašytas, todėl neaišku, kokiu pagrindu rangovui buvo sumokėti pinigai 2015 metų pabaigoje, kadangi 2016 metais buvo šalinami trūkumai. „Mes kovojame su pasekmėmis, o ne priežastimis“,— pareiškė A.Bacevičius. Jis mano, kad dėl tokių trūkumų kaltas Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, ir pasiūlė kreiptis į merą, Tarybą dėl jo atleidimo iš pareigų. Balsuodami, šiam siūlymui pritarė D.Rupšys, konservatorius Mantas Serva, liberalsąjūdininkė Jolanta Rupeikienė, o komisijos narė seniūnaitė Ona Lileikienė balsavo prieš, R.Adomaitis susilaikė. Pasak R.Adomaičio, pirmiausia reikėtų aiškiai įvardinti, dėl ko kaltas S.Urbonas. A.Bacevičius priminė Civilinės metrikacijos stogo remonto, „Telšių autobusų parko“ istorijas.
„Kalvotoji Žemaitija“ primena, kad už statybų veiklą bei viešuosius pirkimus yra atsakingas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas, o Statybos ir urbanistikos skyriui vadovauja Gintautas Lukauskas. Paisant atsakomybę numatančios logikos, susidariusios situacijos „priežastys“ taip pat yra darbietis K.Anglickas bei G.Lukauskas, o ką jau kalbėti apie šio objekto remontą kuravusius statybų specialistus Petrą Donelavičių ir Adomą Žvirzdiną.
S.Urbonas kaltas, kad nedavė pylos K.Anglickui, o šis — Statybos ir urbanistikos skyriaus specialistams. Lygiai tiek pat kaltas ir meras Petras Kuizinas, nė nepareikalavęs savo bendrapartiečio K.Anglicko ar S.Urbono nubausti kaltuosius, nors „Kalvotajai Žemaitijai“ meras sakė šią istoriją „įdėmiai stebėsiantis“. Taigi Žemaitės gimnazijos stadiono remonto bei kiti „nuotykiai“ turėtų papurtyti visą būrį vyrų, jei visiems taikytume vienodus atsakomybės principus. Tačiau kol kas reikalaujama vien S.Urbono „galvos“. Beje, „Telšių autobusų parko“ valdybos pirmininkas yra darbietis Rimantas Žebrauskas.
D.Rupšys sakė, kad, priimant statybų darbus, reikėtų į komisijas įtraukti įstaigų (mokyklų, vaikų darželių-lopšelių ir kitų) vadovus — šie irgi turėtų būti atsakingi už tai, kokį turtą jiems ruošiamasi sukurti ir perduoti.
O UAB „Telšių autobusų parkas“ reikalų nepavyko svarstyti. Pasirodo, direktorius serga (komisijos pirmininkui apie tai buvo pranešta), o įmonės valdybos pirmininkas R.Žebrauskas išvykęs į Lenkiją. Apie R.Žebrausko išvyką komisija nebuvo informuota. Komisijos nariai aiškinosi, kas kaltas, kad nebuvo apie posėdį pranešta G.Lukauskui ir R.Žebrauskui. Pasirodo, savo darbo tinkamai neatliko „mero tarnyba“.