(Ne)lankytini rajono paveldo objektai 2

Pabaiga. Pradžia Nr.27

Rašėme, kad Savivaldybė patvirtino lankytinų objektų sąrašą. Virtualiai — laikraščio puslapiuose — apsilankę Džiuginėnų dvare, keliaukime toliau.

Alvydas Ivoncius

Pirmosios Telšių mokyklos pastatas — miesto centre. Labai jau kontrastuoja trupantis tinkas su visa kita aplinka. Ką turėtų pagalvoti svečiai: „Keistoki tie telšiškiai, susirentė galybę naujų paminklų, o dar „gyvais“ istorijos senoliais nenori rūpintis…“ Pastatas statytas XVIII amžiaus pabaigoje iš Kretingos į Telšius perkeltai bajorų mokyklai. Tiesą sakant, vadinti pirmosios Telšių mokyklos pastatu gali būti klaida. Yra žinoma, kad mokykla kartu su pirmąja Telšių bažnyčia turėjo atsirasti jau XVI amžiuje, tačiau apie jos įsteigimą žinių nelikę. Šiaip ar taip šis pastatas Katedros aikštėje svarbus ne tik architektūros, bet ir švietimo istorijos objektas.
Miesto svečiai, reikia manyti, nustebs, sužinoję, kad priešais apgailėtinai atrodantį mokyklos pastatą yra Vyskupo rūmai: jų fasadui remontas būtinas. Kaip ir Kunigų seminarijos pastatams.
Buvusios rabinų mokyklos pastatas Telšiuose — vėlgi nykstančio paveldo pavyzdys. Prieš kelis metus Savivaldybei Kultūros ministerija siūlė pinigus šiam pastatui restauruoti, bet rajono valdžia… atsisakė. Neva neturės biudžete pinigų prisidėti. O gal puoselėjo kitokius planus, kaip „naudingiau“ pinigėlius išleisti… Lankantis prie šio paveldo objekto, Savivaldybės klerkų numatytų lankytinų vietų „inspektavimo“ iniciatorius Tarybos narys Algirdas Bacevičiaus pastebėjo, šis pastatas net grėsmę kelia: dar užkris kam ant galvos plyta.
Taigi su A.Bacevičiumi pakeliavę maršrutu Džiuginėnų dvaras-Telšių pirmoji mokykla-Telšių žydų rabinų aukštoji mokykla — aplankėme ir kai kuriuos kitus objektus, įrašytus šiame sąraše, norėdami pamatyti, kaip paveldo objektais rūpinasi rajono valdžia.Nuvykome į Tryškius pasigrožėti dvaro sodyba. Čia aplinka tvarkinga, nors, kaip ir Džiuginėnuose, ponų name įsikūrusios šeimos. Visai gerai išlikęs vienas mūrinis ūkinis pastatas, tik stogas jau suvargęs, bet dar laikys. O kito didžiulio ūkinio pastato vien sienos likusios. Plytų ir akmenų mūrai irsta, bet pastatas tebežavi tokios paskirties statiniams skirtu grožiu. Deja, viduje pilna šiukšlių, net kažkas atitempė ir suvertė šakas. Verkiant reikėtų bent apsaugoti šio pastato sienas, iškuopti šiukšlyną.
Grįždami atgal į Telšius, užsukome prie Buišų-Tauragėnų piliakalnio. Nežinodami, kur jis yra, vargiai aptiksite, nebent atkakliai klajodami, nors šis archeologijos ir istorijos paminklas netoli Šiaulių-Palangos plento.
Piliakalnio šlaitą negailestingai graužia Virvytė. Prieš keliolika metų griūvančio šlaito apačia buvo sutvirtinta. Vanduo pasirodė esantis stipresnis nei tie atžagarūs sutvirtinimai.
Norėdami aplankyti piliakalnį, pasiimkite neperšlampamus batus, nes teks maknoti per laukus: jokio kelio, net ir nurodos, kaip rasti, nėra. Piliakalnio aikštelė prižėlusi krūmų ir čia gausybė barsukų ar lapių urvų: šiaip jau netgi būtų įdomu turistams, bet vargiai patiktų barsukams.

Nuotraukoje: Senamiestyje likęs žydų aukštosios rabinų mokyklos pastatas dar vienas liudininkas, kaip Telšiuose atrodo paveldo objektai.