Savivaldybės mainai: vienas pastatas — į kitą

Savivaldybės taryba nutarė perimti iš Turto fondo pastatus Katedros aikštėje. Seniau šiuose pastatuose veikė Civilinės metrikacijos ir Žemės ūkio skyriai. Pastatai buvo perduoti panaudos sutartimi Telšių vyskupijai ir juose kurį laiką veikė licėjus.

Alvydas Ivoncius

Dabar čia veikia Muzikos mokykla, tačiau sujungti pastatai priklausė Turto fondui. Savivaldybė gavo pasiūlymą perimti šiuos pastatus, bet už tai mainais turi atiduoti buvusio kalėjimo ir buvusios Muzikos mokyklos pastatą Respublikos gatvėje.
Tarybos posėdyje Algirdas Bacevičius ir Almantas Lukavičius klausė, už kokius pinigus perimti pastatai bus remontuojami, prižiūrimi, tačiau atsakymo taip ir neišgirdo. Esą Turto fondo dovana reikalinga, kadangi pastatuose Katedros aikštėje veikia Muzikos mokykla. O kada bus pastatytas naujas pastatas ir suremontuotas senasis policijos pastatas Respublikos gatvėje, neaišku. Savivaldybė lyg ir turėtų tolimesnei statybai gauti pinigų, tačiau neaišku kiek.
Buvusio kalėjimo pastatas esą yra nereikalingas, labai apleistas. Alfreda Tamoševičienė priminė, kokia tragedija šiame pastate įvyko 1941 metais, prasidėjus karui, ir kuo šis pastatas Telšių istorijai reikšmingas. Turto fondas buvusio kalėjimo pastatą greičiausiai parduos.
Vietos valdžia entuziastingai ėmėsi statybos Respublikos gatvėje. Norima renovuoti buvusį policijos pastatą ir pastatyti priestatą Menų mokyklai. Kaip ir dažnu atveju, neįvertintos finansinės galimybės bei perspektyvos. Statyba įstrigo ir dar ilgai bus statoma. Mat pinigų gaunama tik iš vadinamosios Valstybės investicijų programos, o iš jos atseikėjama tik pro truputį. Prisiminkime, kiek ilgai trunka Telšių kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės pastato rekonstrukcija. Jai prasidėjus, buvę pirmokai jau baigia mokyklas.
Savivaldybė turi dar vieną „galvos skausmą“: buvusios Jaunimo mokyklos pastatą. Jame šalies valdžia ketino įkurti mergaičių socializacijos centrą, tačiau aplinkinių gatvių gyventojai tai suvokė it baubą, nors iš tikrųjų šis centras jokios grėsmės niekam nebūtų kėlęs. Neleidus pastate įkurti mergaičių socializacijos centro, dingo ir apie 60 darbo vietų, ir milijoninė investicija. Dabar valdžia norėtų ten įrengti socialinius būstus, bet vėlgi pinigų tam turi tik katino ašaras. Valdžia linkusi atsisakyti perduoti „Germanto vilą“ labdaros ir paramos fondui AGAPAO, tačiau, kas ten bus daroma, nesakoma arba nežinoma.
Pačiame senamiestyje Savivaldybė valdo buvusios žydų rabinų aukštosios mokyklos pastatą. Prieš keletą metų Savivaldybė atsisakė Kultūros ministerijos skirtų pinigų šiam pastatui restauruoti, aiškinant esą nelikę skolinimosi limito, nors taip nebuvo.
Taigi rajono valdžia, panašu, neįstengia pati suvaldyti ir racionaliai naudoti Savivaldybės turto, neįsiveldama į abejotinos vertės sprendimus, neatsisakydama investicijų ar pati ką nors bandydama daryti, tam neturėdama užtektinai pinigų.

Nuotraukoje: Savivaldybės taryba nutarė perimti iš Turto fondo šiuos pastatus Katedros aikštėje.