Taip bent pasiūlymas: „Pakaskite giliau ir rasite tą asfaltą!“

Įvyko Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos posėdis. Bene įdomiausia jo dalis buvo UAB „Telšių autobusų parkas“ nuomojamoje aikštelėje, kai šios įmonės direktorius Petras Ročius komisijos nariams pasiūlė: „Pakaskite giliau, ir rasite tą asfaltą!“

Alvydas Ivoncius

Nepanoro ištirti
Komisijos pirmininkas Danielius Rupšys pranešė, kad posėdžio darbotvarkėje trys klausimai: dėl UAB „Justlina“, UAB „Telšių autobusų parkas“ pastato ir teritorijos nuomos sutarties vykdymo bei Žemaitės gimnazijos stadiono remonto.
Į komisiją dėl UAB „Justlina“ kreipėsi Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius. Pasak jo, ši bendrovė, nuomodama patalpas kavinei Regioninėje Telšių ligoninėje, ilgokai nemokėjo nuomos mokesčio. A.Bacevičiaus manymu, „Justlina“ susijusi su socialdemokratės, Savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėjos Lendros Bukauskienės šeima. A.Bacevičius siūlė išsiaiškinti, kodėl Savivaldybės administracijos atsakingi darbuotojai nekontroliavo sutarties dėl patalpų nuomos vykdymo. D.Rupšys pareiškė, kad Regioninė Telšių ligoninė dėl jai nesumokėtų mokesčių kreipėsi į teismą. Esą, kol teismas nebaigs nagrinėti šios bylos, nereikėtų nieko tirti. A.Bacevičius paprieštaravo: Regioninės Telšių ligoninės civilinis ieškinys nieko bendro neturi su Savivaldybės administracijos, privalėjusios kontroliuoti sutarties vykdymą, veiklos tyrimu.
A.Bacevičiui pritarė ir liberalė Jolanta Rupeikienė. Pasak jos, Regioninės Telšių ligoninės ieškinys bei komisijai siūlomas tyrimas yra skirtingi dalykai. „Ar visų sutarčių vykdymas neprižiūrimas, ar tik susijusių su įtaklingais politikais?“—  klausė J.Rupeikienė. „Valstietis“ Algirdas Tarvainis pareiškė, kad reikia išklausyti už sutarties vykdymą atsakingus asmenis. Konservatorius Mantas Serva priminė esą ne vienoje paskaitoje Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai aiškino, jog nereikia pradėti tyrimų, jei juos atlieka teisėsaugos institucijos.
M.Serva, berods, yra baigęs studijas. Tačiau šiuo atveju jis sumaišė teisėsaugos pareigūnų tyrimą su civiliniu ieškiniu teisme.
Už tyrimo pradėjimą balsavo J.Rupeikienė, A.Bacevičius, A.Tarvainis, M.Serva. D.Rupšys — susilaikė. Taigi Antikorupcijos komisija tyrimo nepradės. Vadinasi, liks neaišku, kodėl Savivaldybės administracijos darbuotojai aplaidžiai žiūrėjo į sutarties nevykdymą.

Visi trūkumai pašalinti?
Savivaldybės administracijos atstovas pareiškė, kad visi Žemaitės gimnazijos stadiono defektai pašalinti. Laukiama vien, kol baigs suželti žolė. A.Bacevičius ironiškai pastebėjo, kad Telšiuose per du metus kažkodėl neįstengia stadiono vejoje suželti žolė. Tarybos narys visgi turėjo kitų priekaištų: ar tinkamai išlyginta Žemaitės gimnazijos stadiono futbolo aikštė, ar tvorų stulpai yra padengti plastiku, o ne vien nudažyti. Pasak A.Bacevičiaus, jis matė, kaip šiemet darbininkai dažė tvoros stulpus, nors pagal techninį darbo projektą jie turėjo būti padengti plastiku. Kadangi Savivaldybės administracija jau buvo priėmusi darbus dar 2015 metų lapkričio mėnesį, o vėliau paaiškėjo, kad dalis darbų netinkamai ar ne taip atlikti, A.Bacevičius klausė, ar kartais nėra suklastoti darbų atlikimo aktai. Techniniame darbo projekte yra sudėti antspaudai „Taip pastatyta“, nors pati Savivaldybės administracija objektą remontavusiai bendrovei „Techsis“ dėl tvorų sumontavimo bei kai kurių kitų darbų 2016 metais turėjo rimtų priekaištų. O pinigai už stadiono remontą sumokėti 2015 metų pabaigoje. A.Bacevičius ragino išsiaiškinti, kokiais dokumentais remdamasi Savivaldybės administracija nusprendė sumokėti pinigus. Kadangi, nors Savivaldybės administracija ir UAB „Techsis“ pasirašė darbų priėmimo/perdavimo aktą, o kai kurie darbai buvo netinkamai atlikti, tai, anot A.Bacevičiaus, Savivaldybės administracijos direktorius turėjo įvertinti savo pavaldinių darbą.
Kodėl tinkamai nebuvo atlikti darbai, ragino nagrinėti ir Jolanta Rupeikienė. Ji siūlė įvardinti, kas yra atsakingi dėl stadiono remonto trūkumų ir juos pasikviesti į kitą komisijos posėdį. Buvo paminėti Saulius Urbonas, Gintautas Lukauskas, Petras Donelavičius. Tuo tarpu A.Tarvainiui parūpo, ar Žemaitės gimnazijos direktorius yra patenkintas stadiono remontu… tarsi direktoriaus pasitenkinimas galėtų pateisinti darbų atlikimą, ne visada laikantis techninio projekto reikalavimų.

Keistas direktoriaus elgesys
D.Rupšys komisijos nariams pasiūlė nuvykti į UAB „Telšių autobusų parkas“ nuomojamą teritoriją ir patiems komisijos nariams įsitikinti, kaip buvo vykdoma sutartis su UAB „Zimtransa“, kuri išnuomojo pastatą ir aikštelę. Įdomi diskusija užvirė aikštelėje. „Telšių autobusų parko“ direktorius Petras Ročius įtikinėjo, kad aikštelė išasfaltuota, nors vietomis akivaizdžiai matėsi duobės, o kai kur asfalto nebuvo nė kvapo. Kitur duobės buvo pripiltos skaldos. P.Ročius komisijos nariams pasiūlė pakasti tose duobėse giliau ir tuomet… ras asfaltą. Čia jau, akivaizdžiai žodžiai kalba apie juos pasakiusį asmenį… Susinervinęs P.Ročius nulėkė toliau nuo komisijos narių, bet kviečiamas grįžo. Vieni komisijos nariai matė seno asfalto fragmentus, konservatorius M.Serva naiviai klausė: o ką, ar čia ne asfaltas? Jei asfaltu galima vadinti bala žino prieš kiek metų asfaltuotą teritoriją, žiojėjančias duobes, tai M.Servai, panašu, reikėtų pasikonsultuoti su savo bendrapartiečiu statybininku Juozu Butkevičiumi.
P.Ročius įtikinėjo, kad gerai veikia ir ištraukiamoji ventiliacija. Nors visgi pripažino, kad konkurso sąlygose nebuvo numatytas tos ventiliacijos galingumas. Direktorius bandė įtikinti, neva ventiliacija, kaip reikalauta konkurso sąlygose, įrengta autoelektriko ir suvirintojo darbo patalpose. Kažkas lyg ir padaryta, tačiau anaiptol ne 2013 metais, kai buvo išsinuomotas pastatas. Nieko P.Ročius neatsakė ir į A.Bacevičiaus klausimą, ar apšiltintas stogas. Beje, čia reikia priminti, kad Valstybinė energetikos komisija nustatė, jog tinkamai nebuvo įrengta katilinė. Darbo inspekcija skyrė baudą dėl prastai veikusios ventiliacijos, o Geologijos tarnyba — dėl neatliktų ekogeologinių tyrimų.
Priminsime, kad „Kalvotajai Žemaitijai“ anksčiau „Telšių autobusų parko“ valdybos pirmininkas Rimantas Žebrauskas teigė esą teritorija yra išasfaltuota. O meras Petras Kuizinas šventai įsitikinęs esą nuomos sutartis vykdoma.
Kai aikštelę apžiūrinėjo Antikorupcijos komisijos nariai, P.Ročius labai nenorėjo išgirsti „Kalvotosios Žemaitijos“ svarbios informacijos, pareikšdamas esą čia „vyksta posėdis“. Nors, tiesą sakant, buvo laisvai dalijamasi nuomonėmis, ką kuo puikiausiai įrodė Tarybos nario Zenono Mockaus nepagarbios replikos A.Bacevičiui.
Taigi Antikorupcijos komisijos nariams, P.Kuizinui, R.Žebrauskui ir P.Ročiui pateikiame dalį informacijos, kurią yra gavę ir Antikorupcijos komisijos nariai. UAB „Telšių autobusų parkas“ 2013 metų lapkričio 14 ir gruodžio 3 dienos protokolais konstatavo, kad Z.Mockaus įmonė atitiko konkurso reikalavimus. Iš protokolų aišku, kad Z.Mockaus įmonė įsipareigojo užlopyti stogą tose vietose, kur praleidžia vandenį, atlikti kai kuriuos kitus darbus. O, svarbiausia, abiejuose protokoluose rašoma: „Z.Mockaus įmonė įsipareigojo teritoriją išasfaltuoti kitais metais, kai pastatys dujų kolonėlę“. Nuomos sutartyje yra štai šitoks Z.Mockaus įmonės įsipareigojimas: „Iki 2014 12 31 savo lėšomis išasfaltuoti aikštelę, nurodytą sutarties 2 punkte“.
Negi kas nors dar neaišku?