Ubiškės-Dūseikių kelias — netesėtų politikų pažadų simbolis

Važiuodami link Šiaulių, pasukame į Dūseikius. Kelias čia neblogas, kertantis užtvanką. Štai ir pasiekiame sankryžą: keliai veda į vieną Dūseikių dalį, vietos gyventojų vadinamą „Durpynu“, ir į kitą abipus geležinkelio išsidėsčiusios gyvenvietės pusę. Dar vienas kelias veda į Ubiškę. O štai šiuo keliu važiuojant reikia atidžiai pasisaugoti nesulamdyti automobilio.

Alvydas Ivoncius

Pažadų būta daug
Ubiškės—Dūseikių kelias buvo išasfaltuotas dar kolūkiniais laikais. Aišku, susidėvėjo, atsirado duobių. Galiausiai pasiekta ta kritinė riba, kai duobės atsiranda nuolat.
Ubiškiečiai ir dūseikiškiai ne kartą kreipėsi į rajono valdžią, prašydami šį kelią suremontuoti. Ne per vienerius rinkimus atvykę agituoti politikai žadėjo: taip, padarysim.
Per praėjusius Seimo rinkimus Ubiškės bendruomenė raštu kreipėsi ir į Seimo narius Valentiną Bukauską bei Rimantę Šalaševičiūtę. Net buvo sužibusi viltis: galiausiai į abi gyvenvietes bus galima patekti nerizikuojant nusisukti sprando. Mūsų žiniomis, Ubiškėje viešėjo net vienas Kelių direkcijos tūzų. Ir, aišku, žadėjo. Akivaizdu, vaišės nepadėjo. Kaip ir Ubiškės bendruomenės raštas V.Bukauskui bei R.Šalaševičiūtei.
O rajono vadovams tas kelias seniai žinomas. Kaip ir nemenkai daliai politikų, dalyvavusių rinkiminėse agitacijose.
Dabartinė kelio būklė aiškiai rodo, kaip menkai politikai įstengia padaryti tai, apie ką paprastai šneka per rinkimus.
Matyt, ir 2019 metais, per Savivaldybės tarybos rinkimus, vietos politikai, agituodami Ubiškėje ir Dūseikiuose, mušis į krūtines: padarysim, tik išrinkit! Dabar rajoną valdantys politikai jau įrodė, kad šis kelias jiems neįkandama užduotis. Beje, kaip ir gausybė kilometrų kitų kelių ar gatvių.
Žinoma, per rinkimus nebuvo sakoma, jog keliui remontuoti Savivaldybė neturi „finansinių galimybių“.

„Lopė duobes“
Beje, buvo pateiktas pasiūlymas perduoti šį kelią valstybei. Gal tuomet reikalai sparčiau pajudėtų. Juk plika akimi matomas skirtumas: nuo sankryžos link Dūseikių vedantis kelias kur kas geresnės būklės nei į Ubiškę. O toji kelio dalis nuo sankryžos į Ubiškę priklauso Savivaldybei. Tikriausiai, jei to ir nežinotum, vis viena galėtum suvokti: tai vietinės valdžios kompetencijai priklausantis kelias. Tą leidžia suprasti gausios duobės.
Žinoma, šis bei tas buvo daroma. Vienu metu „lopytos“ duobės. Paskui rajono valdžia sugalvojo: ne, taip negerai, reikia asfaltuoti ištisines trumpas juostas. Iš tos pinigėlių dozės, skiriamos Tryškių seniūnijai, pastaraisiais metais taip ir buvo daroma. Tad ir matome dabar tarsi ubagiškiausio ubago sermėgą: duobės — pakenčiamas kelio ruožas — keliolika metrų naujo asfalto — duobės.

Seimo nario komentaras
Paklausėme Seimo nario V.Bukausko, kaip jis vertina šią situaciją. Gavome atsakymą: „Puikiai žinau šią problemą ir tai, kad bendruomenė klausimą kelia ne vienerius metus. Noriu pasidžiaugti, kad klausimą jau pradėta spręsti, ir dalis kelio šiemet bus tvarkoma, kita atkarpa liks kitiems metams. Kelias yra vietinės reikšmės, todėl už jo priežiūrą ir tvarkymą yra atsakinga Telšių rajono savivaldybės administracija, sprendimus priima Savivaldybės taryba. Kas yra mano kompetencijos ribose, dariau viską, ką galėjau. Stengiausi, kad kelias būtų sutvarkytas valstybės biudžeto lėšomis, kviečiau apsilankyti ir įvertinti prastą kelio būklę Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktorių Egidijų Skrodenį, LR susisiekimo ministrą Roką Masiulį. Taip pat prieš du mėnesius išsiunčiau kreipimąsi į LR Susisiekimo ministeriją, tačiau sulaukiu to paties atsakymo, jog kelias yra ne regioninės, bet vietinės reikšmės, todėl jo tvarkymas negali būti finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis“.

Neužteks dešimtmečio
Na, o rajono valdžia, matyt, nė kiek neskuba atsikratyti to kelio ir perduoti jį valstybei. Ir štai čia matome paprasčiausią biurokratiškumą: kelią galima tvarkyti tik už Savivaldybės biudžeto ar jai skirtus pinigus, o pakeitus statusą, būtų galima papurtyti valstybės kišenę.
Savivaldybės administracija „Kalvotajai Žemaitijai“ pranešė, kad Ubiškėje yra numatoma remontuoti 268 metrus Levenčių gatvės (tai iš esmės to paties kelio dalis, esanti Ubiškėje). O kelio Ubiškė—Dūseikiai remontuoti nenumatoma. Beje, šiemet iš tų 268 metrų Levenčių gatvės dangos bus suremontuota apie pusė: mat skirta 38 tūkst. eurų, o reikėtų 80 tūkst. eurų. O kelio ilgis — apie du kilometrai. Nesunku paskaičiuoti, kad tokiais tempais jam išasfaltuoti reikės daugiau nei dešimtmečio.