Užgavėnių monai — vaikų darbuose

95 vaikai ir 29 juos ruošę pedagogai — toks šiųmečio, jau trečiąkart surengto Užgavėnių personažų kaukių parodos-konkurso „Užgavieniu muona“ kraitis.

Lina Dijokienė

Tradicijų puoselėjimas
Siekdami puoselėti kalendorines šventes ir lietuviškas tradicijas, skatinti vaikų ir jaunimo saviraišką, kūrybiškumą, išradingumą, Telšių rajono savivaldybės kultūros centras jau trečią kartą Telšių bendrojo lavinimo ir neformaliojo švietimo mokyklų 1-12 kl. mokinius bei ikimokyklinio amžiaus 5-6 m. vaikus pakvietė pasivaržyti kuriant tradicinių Užgavėnių persirengėlių kaukes.

Sulaukė mažiau darbų
Kaip sakė viena iš konkurso organizatorių Telšių kultūros centro folkloristė, ansamblio „Čiučiuruks“ vadovė Rita Macijauskienė, šiemet konkursui gal kiek koją pakišo itin daug dėmesio ir energijos iš įvairių ugdymo įstaigų pareikalavę renginiai, skirti atkurtos Lietuvos šimtmečiui paminėti. Gal dėl to sulaukta kiek mažiau darbų nei ankstesniais metais. Vis dėlto R. Macijauskienė pasidžiaugė, jog vaikų darbai buvo itin kūrybiški. Be to, parodoje buvo galima pamatyti ne tik tradicines ir įprastas velnio ar ubago kaukes, bet ir įvairesnių personažų — daktaro, gervės ar kitų.
Telšių kultūros centro vyr.specialistė, etnografė Sigita Dacienė akcentavo, kad visa konkurso darbų paroda akį džiugina tradicinėmis žemaičių krašto Užgavėnių kaukėms būdingomis spalvomis, vaikai ir jų pedagogai buvo kūrybiški ir stengėsi laikytis tradicijų — kaukės privalėjo būti pagamintos atsižvelgiant į etnines lietuvių tradicijas, ir tik iš tradicinių medžiagų.

Laureatai
Parodos-konkurso dalyvių darbus apžiūrėjusi vertinimo komisija išrinko konkurso laureatus. Komisijos narė — Telšių dailės mokyklos mokytoja Solveiga Šiškauskienė, aptardama vaikų darbus, pabrėžė, kad komisija rėmėsi vertinimo kriterijais: darbų originalumu, kruopštumu, išbaigtumu, tradiciškumu, kūrinio atitikimu ugdytinio amžiaus kategorijai.
Pirmoje grupėje (bene gausiausiai sulaukusioje dalyvių) — ikimokyklinio ugdymo auklėtiniai — trečią vietą užėmė šešerių metų Livija Talmontaitė iš lopšelio-darželio „Saulutė“ (auklėtoja Vaida Jokšienė), antrą — taip pat šešiametė Eimi Maliauskaitė (lopšelis-darželis „Eglutė“, auklėtoja Reda Miknienė). Šios grupės nugalėtoja — penkiametė lopšelio- darželio „Mastis“ auklėtinė Klaudija Šileikaitė (auklėtoja Jūratė Rubavičienė).
Antroje grupėje — 1-4 klasių mokiniai — trečią vietą užėmė Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos antrokė Emilija Logunovaitė (mokytoja Vaida Gedmantienė), antrą vietą — tarp pradinukų įsiveržusi penkiametė Laura Daraškevičiūtė iš lopšelio- darželio „Mastis“ (auklėtoja Jūratė Rubavičienė). Šios grupės nugalėtoja — ketvirtokė Greta Kulevičiūtė iš Kaunatavos pagrindinės mokyklos (mokytoja Dainora Macevičienė).
Trečioje ir ketvirtoje IV amžiaus grupėje (5-12 kl. moksleiviai) trečią vietą užėmė devyniolikametė Neringa Jonavičiūtė, VšĮ Telšių regioninio profesinio mokymo centro auklėtinė (mokytoja Bronislava Taujanskaitė), antrą — „Kranto“ progimnazijos šeštokė Evelina Liaugaudaitė (mokytoja Jolanta Bieliauskienė), pirmą — devyniolikametis Dovydas Masiliauskas iš VšĮ Telšių regioninio profesinio mokymo centro (mokytoja Bronislava Taujanskaitė).

Dovanos ir padėkos
Ne tik konkurso laureatai sulaukė dovanų ir padėkų. Tautodailininkų įsteigti prizai atiteko vienam jauniausių konkurso dalyvių — pusketvirtų metų amžiaus lopšelio-darželio „Mastis“ auklėtiniui Nikolaj Kiselev (auklėtoja Aušra Stasiulienė) bei šešiametei lopšlio-darželio „Eglutė“ auklėtinei Karinai Kontrimaitei (Regina Ragauskienė). Telšių lopšelio-darželio „Eglutė“ „Ežiukų“ grupei bus įteiktas Telšių dailės mokyklos prizas — paveikslas, o ansamblio „Čiučiuruks“ įsteigtas prizas nukeliavo į Kaunatavą — šios pagrindinės mokyklos penktokei Žanetai Baranauskytei (mokytoja Regina Rezgienė).
Konkurso organizatoriai padėkojo visiems dalyviams bei juos ruošusiems pedagogams ir įteikė jiems padėkų pluoštą. Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos kavinukėje surengtos Užgavėnių persirengėlių kaukių parodos-konkurso „Užgavieniu muona“ laureatų paskelbimo šventėje nuotaikingai padainavo bei Užgavėnių oraciją išdrožė šaunių mažųjų persirengėlių grupė iš lopšelio-darželio „Mastis“.