Rinkliava už atliekų tvarkymą — nepakeliama našta varguoliams

„Rašto apačioje buvo parašyta, kad galiu kreiptis į administracinį teismą. Aš negaliu kreiptis į teismą, nes reikia teismui mokėti pinigus ir samdyti advokatą. Aš, deja, neturtingas žmogus. Visi aplinkui gyvena turtingai ir jiems tai tik gyvenimo smulkmenos. Todėl ir atliekų išvežimo komunalinės tarnybos turtės ir klestės, o tokie kaip aš ir toliau skurs“,— neslėpdamas nuoskaudos, užbaigė savo skundą teisybės ieškotojas Vasyl Lytvynenko iš Kaunatavos kaimo.

Taip tvirtina gyvenimo vėjų į Lietuvą, Telšių rajoną, atblokštas Vasyl Lytvynenko. Iš Telšių regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) gavęs vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą mokėjimo pranešimą, vyras buvo šokiruotas. Nors per metus jis sako prikaupęs vos vieną 240 l talpos atliekų konteinerį, jam išrašyta 82,38 eurų sąskaita.

Lina Dijokienė

Kur rasti tiesą?
Teisybės ieškotojai. Turbūt kiekviename mieste ar didesniame kaime yra tokių žmonių, drąsiai drožiančių savo nuomonę visiems į akis, nevengiančių raštais ir įvairiais skundais apipilti visas įmanomas instancijas. Tai žmonės, kuriuos pažįsta kone visų valdiškų institucijų darbuotojai, ir, ne paslaptis, vietos laikraščių redakcijos. Šie teisybės ieškotojai vertinami įvairiai: vieni stebisi jų drąsa, kiti kraipo galvas, nes kitą kartą labai emocingai klojama „tiesa“ kartais verčia abejoti kalbančiųjų sveiku protu, treti šypsosi — lai gyvena, juk visokių yra, visokių ir reikia… Iš tiesų šie keistuoliai atskleidžia tam tikrus mūsų visuomenės skaudulius: (ne)gebėjimą suprasti, užjausti, o galbūt kartais ir suteikti būtiną socialinę pagalbą ar paramą. Drąsiai į šį „teisybės ieškotojų“ sąrašą įtraukčiau ir Telšių rajone, Kaunatavos kaime, gyvenantį Vasyl Lytvynenko.
Ne kartą teko klausytis jo pasakojimų apie įvairias korupcines apraiškas: vyras piktinosi, anot jo, begėdišku lėšų švaistymu, tvarkant rajono ir regiono kelius, įgyvendinant įvairius statybos, kelių tiesimo, tvarkybos projektus, įžvelgė piktadarysčių ir tarp vietos gyventojų — kaunataviškių bendruomenės narių. Šįkart V.Lytvynenko ant laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ redakcijos stalo klojo pluoštą popierių ir tvirtino — komunalininkai nori jį apiplėšti.

Neteisybė bado akis
Tokią savo nuomonę pašnekovas grindžia štai kuo. 2018 m. birželio 15 d. gautame Telšių regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) išrašytame vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą mokėjimo pranešime buvę nurodyta, jog iš namo, kuriame gyvena Kaunatavos kaime, per praėjusį laikotarpį išvežta 10 konteinerių komunalinių atliekų. Pasak V.Lytvynenko, tai — netiesa. 2017 m. buvęs išvežtas tik vienas konteineris. Beje, tai patvirtina ir atliekų vežėjo — UAB „Telšių keliai“ išduota objekto aptarnavimo istorija — šiame popieriuje matyti, jog iš minimo namo Kaunatavos kaime vienas konteineris išpiltas 2016 gruodžio 29 d., o kitas — 2017 m. gegužės 25 d. Kitais kartais šiukšles išvežančio transporto vairuotojas pažymėdavęs, jog konteineris iš konkretaus adreso namo nebuvęs išstumtas.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 94 (10106)