Drausminant šunų vedžiojimo taisyklių pažeidėjus, planuojama imtis griežtesnių priemonių

Viešųjų erdvių priežiūros specialistas Algirdas Adomavičius ir aplinkos tvarkytojas-trimeristas Algimantas Jerutis.

Pavasaris vis labiau džiugina šiltėjančiu oru, vaiskia žaluma, todėl dažnas iš mūsų praleidžiame daugiau laiko gryname ore. Į ištuštėjusias miesto erdves sugrįžo šurmulys: gatvėse bei Masčio ežero pakrantėje pasipylė sporto entuziastai, šeimos su vaikais bei gyvūnų augintojai su keturkojais draugais. Rodos, galėtum jaukiai įsitaisyti pievutėje ir gaudyti saulės spindulius, bet dėl šunų šeimininkų įpročio nerinkti augintinių ekskrementų, tenka atsisakyti šios idėjos.

Justina Lukošienė

Aplinkos tvarkytojas-trimeristas Algimantas Jerutis, kuris kiekvieną dieną darbuojasi iš peties, patvirtino, jog Žemaitės gatvėje, šalia Telšių miesto centrinio stadiono, plytinti pieva visada būna nusėta šunų išmatomis. „Čia yra pavojingiausia zona. Dažnai tenka matyti, kad keturkojų šeimininkai nepaiso šunų vedžiojimo taisyklių. Augintinis atlieka gamtinius reikalus, o šie į tai nekreipia jokio dėmesio ir nueina. Taip pat leidžia savo keturkojams draugams be jokio pavadėlio laisvai lakstyti, kiek tik akys užmato“,— pasakojo Algimantas Jerutis.
Vyras vis mėgina sudrausminti pažeidėjus, bet neretai sulaukia pikto atkirčio. Paklausus, kokiai amžiaus grupei priskirstų šiuos nedrausmingus keturkojų šeimininkus, pašnekovas teigė, jog pažeidėjų amžius varijuoja, bet suskubo pridurti, jog brandaus amžiaus žmonės tapo šiek tiek supratingesni.
Viešųjų erdvių priežiūros specialisto Algirdo Adomavičiaus teigimu, pagyvenę žmonės po truputį pradeda įsisąmoninti, kad reikia surinkti augintinių išmatas, o iš dažno jaunosios kartos atstovo tenka sulaukti kandžių replikų bei paniekos, jog mėgini jį sudrausminti.
„Yra tokių žmonių kategorija, kurią sudrausminus, šie į tai taikiai sureaguoja ir imasi kažkokių veiksmų, jog būtų išspręsta susidariusi nemaloni situacija, bet yra ir tokių žmonių, su kuriais reikia nuolat pyktis. Suprantama, jog Telšių mieste nėra šunims vedžioti skirtų aikštelių ir parkų, bet yra elementarios taisyklės, kurių reikia laikytis. Kaip matome, jau nuo pat ankstyvo ryto ši pieva „užminuota“ išmatų krūvelėmis, nors yra įspėjamasis ženklas, raginantis šunų šeimininkus surinkti augintinių paliekamus ekskrementus. Trimeriais besidarbuojantys vyrai šunų išmatomis apsitaško ne tik drabužius, bet ir veidą bei rankas. Argi gali šie vyrai eiti į darbą su malonumu, kai tenka su tuo susidurti diena iš dienos. Norime, kad Telšių miesto gyventojai būtų kultūringesni ir sąmoningesni, jog pradėtų paisyti šunų vedžiojimo taisyklių“,— dėstė SĮ „Telšių butų ūkis“ direktorius Adomas Domarkas.

SĮ „Telšių butų ūkis“ direktorius Adomas Domarkas.

Pasak A.Domarko, jis dažnai mėgsta pasivaikščioti Masčio ežero pakrante, pasigrožėti sutvarkyta infrastruktūra, bet pro akis neprasprūsta ir nedrausmingi šunų šeimininkai, kurie vis stengiasi nesilaikyti nustatytų taisyklių. „Kartą atvažiavo sutuoktiniai, kurie paleido savo augintinį laisvai lakstyti pakrante. Nors tas šuo nėra agresyvus, bet toliau su mama ėjusi mergytė to lakstančio šuns išsigando, nes anksčiau yra nukentėjusi nuo kaimynų šuns išpuolio. Nesvarbu, kad ir koks tas šuo bebūtų meilus ar geras, bet vaikas tiesiog sustingo iš baimės. Mėginau aš tiems žmonėms paaiškinti, kad vaikas bijo jų keturkojo draugo, o jie atšovė, kad šunį pasikvies ir uždės pavadėlį, kai vaikas eis pro šalį. Jiems nesuprantama, kad mergytė turi fobiją šunims ir bijo net iš vietos pajudėti. Neteisinga, kad kiti žmonės, atėję pasivaikščioti pakrante, turi stresuoti dėl neatsakingo šunų šeimininkų poelgio. Tokių nemalonių pasikartojančių epizodų yra ne vienas, todėl žadu kreiptis į Telšių rajono savivaldybės administraciją ir pateikti pasiūlymą, kad būtų uždrausta vedžioti augintinius Masčio ežero pakrante. Jeigu šunų šeimininkai nesilaiko numatytos tvarkos, tuomet reikia imtis griežtesnių priemonių. Sutinku, kad reikia šunims vedžioti skirtų zonų, bet tam reikia lėšų, jog būtų įrengtos tos aikštelės. Taip pat tam skirtos lėšos neturi būti surinktos iš žmonių, kurie neturi augintinių. Reikėtų įvesti tokią tvarką, jog gyvūnai būtų registruojami, čipuojami ir vakcinuojami, o gyvūnų augintojai mokėtų mokesčius. Iš tų piniginių lėšų, kurios bus sumokėtos į biudžetą, būtų rengiamos šunims vedžioti skirtos aikštelės“,— dalijosi savo įžvalgomis SĮ „Telšių butų ūkis“ vadovas.
Jam antrino ir viešųjų erdvių priežiūros specialistas A.Adomavičius, teigdamas, jog tai būtų vienas iš geriausių sprendimų. Vyras prasitarė, kad ne kartą yra matęs, kaip gyvūnų mylėtojai atsiveda keturkojus draugus į paplūdimius prie Masčio ežero, nors minėtos teritorijos yra įtrauktos į Telšių rajono teritorijų, kuriose griežtai draudžiama vedžioti šunis, sąrašą. „Augintiniai ne tik kapstosi po smėlį, bet ir ten atlieka savo gamtinius reikalus, o paskui vaikai žaidžia su tuo smėliu“,— išsakė savo pastebėjimus A.Adomavičius.
SĮ „Telšių butų ūkis“ direktorius A.Domarkas užtikrino, jog kalbėjo su Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėju Artūru Stirbiu, su kuriuo yra suderinta, kad visus šunų vedžiojimo taisyklių pažeidėjus galima drąsiai fotografuoti ir užfiksuotą medžiagą siųsti minėto skyriaus specialistams. „Jei matote, kad žmogus daro kažkokį pažeidimą, tai prašau gyventojų, kurie yra tam nepakantūs, jog šie tai nufotografuotų ir nusiųstų Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriui“,— ragino A.Domarkas.

6 Komentarai

  1. Oho kaip reiškiasi, kaip miesto šerifas. Kadangi problema yra nesprendžiama ir neišspręsta, tai atsakomybė savivaldybės direktoriui, merui ir viešosios tvarkos skyriuj. Kai Stirblys praneš metinius rezultatus, kad nubaudė per metus 1000 pažeidėjų, tada ir galėsime diskutuoti.

  2. Ta pati problema ir su”Telšių uodegėle”.Nejaugi,jei jau įsikūrė garažų teritorijoje,kas jokiu būdu neleistina turėtų būti dėl daugelio aspektų,bet ir šaikioja visais pakampiais.Baisu,bet,matomai,socdemų partijos bizniui viskas leidžiama.

  3. Turiu šunį, visada surenku,prie namo žaliojoje zonoje pasodinome rudenį pušeles, jos visos parudavę. Veda pro šalį šunis, tas pakelia koją ir…perspėjus sako „juk palaisto”. Labai jau neatsakingi šeimininkai. Šuo nekaltas…

  4. Betvarkė su šunimis ir daugiabučiams paskirtais administratoriais-kunigaikščiais be gyventojų sutikimo.Kada mus grąžinsit atgal į butų ūkio valdas?????????

Komentarai nepriimami.