Džiuginančios dovanos verslo partneriams užsienyje

Pasaulis tampa vis labiau kosmopolitiškas, todėl tarptautinės kompanijos, užsienio įmonės bei verslo partneriai nieko nebestebina. Tarptautinei komunikacijai įgyjant vis daugiau galios, tampa svarbu užtikrinti kokybišką tarpusavio ryšį ir supratimą. Tai padaryti galima nustebinant užsienio partnerius džiuginančiomis ir apgalvotomis dovanomis. Tiesa, atsižvelkite į kultūrinius skirtumus — susipažinkite su universaliomis dovanų idėjomis ir sužinokite, ko derėtų vengti.

Azija
Azijos valstybių kultūra skiriasi nuo mums įprastos vakarietiškos, todėl prieš rinkdami dovaną atidžiai susipažinkite su etiketu ir kultūrinėmis normomis. Jums padėti gali šie faktai apie didžiąsias šio žemyno valstybes:
* Japonija. Šioje šalyje įprasta dovanas įteikti abiem rankomis, taip parodysite puikiai išmanantys papročius. Įprastos nedidelės, bet vertingos dovanos.
* Kinija. Rinkdami tinkamą dovaną, venkite itin pigių smulkmenų, taupumas įvertintas nebus. Tai nereiškia, kad jums reikia išlaidauti — pagalvokite apie kokybišką bei praktišką staigmeną. Derėtų laikytis harmonijos ir šalies filosofijos bei dovanas įteikti ne po vieną, o poromis.
Azijos valstybių gyventojai itin vertina dėmesį jų kultūrai ir tradicijoms, todėl etiškai parinkta dovana juos tikrai nustebins ir pradžiugins.

Europa
Nebūkite aplaidūs ir gerai įvertinkite net puikiai pažįstamų užsienio verslo partnerių šalies kultūrą. Galite pasinaudoti šiais patarimais apie didžiąsias Europos valstybes:
* Vokietija. Šioje šalyje mandagu apsikeisti nedidelėmis dovanomis, ypač pirmojo susitikimo metu. Tinkami įvairūs suvenyrai, pavyzdžiui, su jūsų šalies atributika — taip parodysite dėmesį, bet dovanos gavėjas nesijaus įpareigotas jums atsidėkoti atgal.
* Didžioji Britanija. Britų verslo kultūroje dovanos nėra įprastinis reiškinys, tačiau pasiekus sėkmingą susitarimą, smulki dovana tikrai pradžiugins. Visuomet paranku dovanoti išgraviruotą rašiklį, puodelį ar kitą subtilią staigmeną.
Vertėtų prisiminti ir vengti itin brangių dovanų. Europoje tai gali būti laikoma kyšiu ir bandymu paveikti, todėl apsiribokite naudingomis smulkmenomis, taip išvengsite nemalonių situacijų, o jūsų partneriai tikrai nudžiugs.

Jungtinės Amerikos Valstijos
JAV vyraujančiai korporacinei kultūrai priimtinas dovanų teikimas, todėl galite nedvejoti ir nustebinti kolegas. Tiesa, pravartu susipažinti su šiomis įžvalgomis:
* Venkite įteikti dovaną prieš sutarties sudarymą — tai gali neigiamai paveikti verslo kolegų požiūrį į jus;
* Nesirinkite nuobodžių dovanų, verčiau įteikite smulkmeną, kuri išskirs jus ar jūsų verslą;
* Didžiųjų švenčių metu priimtina apsikeisti dovanomis, tačiau venkite konkrečios šventės įvardijimo ir rinkitės neutralias dovanas, kaip biuro reikmenis ar kitas smulkmenas.
Laikantis šių dovanų teikimo taisyklių, jūsų kolegos iš kitapus Atlanto liks maloniai nustebę ir sužavėti jūsų rodomu dėmesiu.
Nors kiekvienoje šalyje vyrauja skirtingos dovanojimo ir dovanų gavimo kultūros, gausu ir universalių taisyklių. Atidžiai stebėkite verslo partnerių elgesį ir stenkitės dovanomis juos tikrai pradžiuginti. Universalios ir praktiškos dovanos, tokios kaip puodeliai su logotipu, gali tapti puikiu sprendimu siekiantiems verslo partneriams suteikti geras emocijas ir sukurti puikų įspūdį.