Regioninėje Telšių ligoninėje jauniesiems pacientams teikiama būtina kompleksinė pagalba

Iš kairės: gyd. ortopedas traumatologas Ali Chahine, vaikų ligų gydytoja Eglė Lysovienė, bendrosios praktikos slaugytoja Renata Gedvilienė, vaikų pulmonologė Alina Storpirštienė, gydytojas otorinolaringologas Antanas Tamulionis, bendrosios praktikos slaugytojos Asta Sinkevičienė ir Daiva Vaitkienė, gydytoja otorinolaringologė Nijolė Bendžiūtė, bendrosios praktikos slaugytoja Loreta Vambutienė.

2020 m. rugsėjo mėnesį duris atvėrė VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Vaikų konsultacinė poliklinika. Ligoninės administracija ir visas gydymo įstaigoje dirbantis personalas siekia užtikrinti kokybišką ir šiuolaikišką medicininę pagalbą Telšių apskrities vaikams. Sudaromos visos sąlygos, jog sergantiems vaikams būtų suteikta būtina kompleksinė pagalba vienoje vietoje — Regioninėje Telšių ligoninėje.

Justina Lukošienė

2017 m. birželio 20 d. Regioninė Telšių ligoninė pasirašė sutartį dėl projekto „VšĮ Regioninės Telšių ligoninės teikiamų vaikų sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas“ įgyvendinimo. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo lėšų. Jo tikslas — pagerinti specializuotų sveikatos priežiūros paslaugų vaikams kokybę ir šių paslaugų prieinamumą ligoninėje. „Projekto metu pertvarkytas ir pagal šiuolaikinius reikalavimus įrengtas Vaikų ligų skyrius bei įrengta vaikų konsultacinė poliklinika.
Tokiu būdu sukoncentruotas ambulatorinių paslaugų vaikams teikimas vienoje vietoje bei įsigyta kokybiškoms paslaugoms teikti reikalinga medicininė ir kita įranga“,— pasakojo Regioninės Telšių ligoninės direktorės pavaduotoja medicinai Simona Simaitytė.

Nauja moderni įranga ir puikūs savo srities specialistai
Šiuo metu vaikų konsultacinėje poliklinikoje dirba gydytoja pulmonologė Alina Storpirštienė, gydytojai otorinolaringologai Nijolė Bendžiūtė ir Antanas Tamulionis, gydytojas kardiologas Saulius Šimukauskas, logopedė Vincenta Kriūkienė, kolektyvą papildė vaikų ligų gydytoja Eglė Lysovienė, gydytojas ortopedas-traumatologas Ali Chahine bei gydytojas oftalmologas Mantas Banevičius.
„Džiaugiamės pradėję teikti oftalmologijos paslaugas, kurių daug metų neturėjome. Akių ligas tiek vaikams, tiek suaugusiems diagnozuoja ir gydo gydytojas oftalmologas Mantas Banevičius. Kabinete nupirkta nauja moderni įranga iš Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo lėšų bei prisidėjus Telšių rajono savivaldybei. Iš Telšių rajono savivaldybės biudžeto lėšų nupirktas optinės koherentinės tomografijos (OCT) aparatas, leidžiantis ištirti akies vidinę struktūrą. Tai ypač svarbu diagnozuojant glaukomą, regos nervo ligas bei nustatant kitas regos sutrikimo priežastis“,— akcentavo Simona Simaitytė.
Taip pat įrengtas otorinolaringologų kabinetas: įsigytas naujas audiometras, kuriuo vertinami klausos sutrikimai, bei videoendoskopas ir diagnostinis mikroskopas, kuriuo galima apžiūrėti nosies landas, nosiaryklę, sinusų angas, ryklę, balso klostes. Šis prietaisas leidžia įvertinti vietas, kurios sunkiai prieinamos ir matomos įprastos apžiūros metu. Diagnozuojamos ir gydomos ūminės ir lėtinės ausų, nosies, gerklės ir gerklų ligos. Vaikams šie susirgimai dažnesni šaltuoju metų laikotarpiu, kai prasideda peršalimo ligų sezonas.
Vaikų konsultacinėje poliklinikoje jauniesiems pacientams taip pat teikiamos kardiologo paslaugos. Nuo 2008 m. neintervenciniu vaikų kardiologu dirbantis Saulius Šimukauskas konsultuoja vaikus nuo gimimo iki 18 metų dėl įgimtų širdies ydų, ritmo, laidumo sutrikimų, hipertenzijos. Savo srities specialistas atlieka kardioechoskopijas, veloergometrijos (VEM), EKG, Holterio monitoravimo vertinimą. „Regioninėje Telšių ligoninėje kardioechoskopijos atliekamos nauju, įvairaus amžiaus vaikams pritaikytu kardioechoskopu, o gydymo įstaigos laboratorijoje atliekiami reikalingi biocheminiai tyrimai. Žinoma, pirmiausia linkime vaikams būti sveikiems. Tačiau susirgus, kviečiame kreiptis į Regioninėje Telšių ligoninėje dirbančius ir vaikus konsultuojančius gydytojus“,— sakė Regioninės Telšių ligoninės direktorės pavaduotoja medicinai S.Simaitytė.

Gydytojai džiaugiasi savo darbu
Gydytojas ortopedas-traumatologas Ali Chahine 6 metus dirba ir konsultuoja pacientus. Pasak jo, ortopedija-traumatologija yra inovatyvi, įvairi specialybė, nes darbas skirstomas į skyriaus, operacinės ir konsultacijas. Specialistą džiugina tai, jog šiame darbe galima greitai pamatyti gydymo rezultatus, todėl niekada neteko svarstyti dėl specialybės pasirinkimo. Kalbėdamas apie vaikų ortopediją-traumatologiją, Ali Chahine teigė, kad tai yra specifinė sritis, kuri skiriasi nuo suaugusiųjų ortopedijos-traumatologijos. Medikas savo praktikoje dažniausiai susiduria su galūnių deformacijomis, klubų displazija, vaikų traumomis ir jų ypatumais, stuburo deformacijomis bei vaikų sąnarių patologijomis. Gydytojas atviravo, jog kartais netgi tenka griebtis gudrybių, kai bendrauja su jaunaisiais pacientais. „Vaikui visada reikia rodyti ir pasakoti, kas yra daroma, nes mažieji pacientai dažniausiai bijo balto chalato. Kartais net tenka kokį lipduką duoti, jog leistųsi apžiūrimas“,— pasakojo gydytojas ortopedas-traumatologas ir prisipažino, kad didžiausią džiaugsmą jam teikia geras darbo rezultatas.
Jau 40 metų vaikų gydytoja ir vaikų pulmonologe dirbančiai Alinai Storpirštienei didžiausias džiaugsmas yra matyti besišypsantį, sveikstantį vaiką. „Ta šypsena atperka visus sunkumus“,— konstatavo gydytoja. Specialistė teigė, kad negalinti pasverti, ką gydyti yra sudėtingiau — vaikus ar suaugusius, nes mano, jog visų medikų darbas labai sunkus, tačiau džiaugiasi savo specializacija ir neįsivaizduoja savęs jokiame kitame darbe.