Kelių ir gatvių tvarkymo programa optimizmo nekelia

Tarybos nariui Algirdui Žebrauskui raginant dėl akmeninių gatvės trinkelių ir šaligatvių klinkerio plytelių, Respublikos gatvės projektas pabrango beveik milijonu eurų. Taip pat A.Žebrausko siūlymu į Kelių ir gatvių plėtros programą įrašyta Iždinės Senamiestyje gatvė. Kai Telšiuose veržiamasi pagražinti centrą, tokią „dangą“ kasdien, prasidėjus pavasariui, tekdavo įveikti Taikos gatvės gyventojams. Šios gatvės, kaip ir daugelio kitų, būklė kur kas prastesnė nei Iždinės gatvės.

Sprendžiant iš reakcijos socialiniuose tinkluose, rajono gyventojams aktualiausia problema yra kelių bei gatvių būklė. Akivaizdu, deja, ir tai, kad tokiais tempais, kaip dabar, sutvarkyti visų gatvių ir kelių dangas reikėtų dešimtmečių. Kol ateitų eilė paskutinei gatvei ar keliui, būtų sudilusi anksčiau remontuotų gatvių danga.

Alvydas Ivoncius

Visados trūko aiškumo ir skaidrumo
Gatvių ir kelių remontas visuomet kėlė visuomenės nepasitikėjimą. Viena vertus, Savivaldybė kažkodėl nebuvo ir nėra suinteresuota kuo plačiau paskelbti, kurios gatvės ir keliai būtų remontuojami artimiausiu metu. Dažniausiai matome tik Savivaldybės vadovus suremontuotų gatvių nuotraukose. Politikai, matyt, nė nenutuokia, kad tokia savigyra sukelia kitų Telšių rajono miestelių bei kaimų gyventojų pasipiktinimą.
Stokojant informacijos, visuomenėje sklando įtarimai, kad remontuojamose gatvėse gyvena įtakingi vietos politikai ar valdininkai. Kartais tokie įtarimai pasitvirtina. Iš tikrųjų ne vienu atveju matėme, kad remontuojamos tos gatvės, kuriose įsikūrę politikai ar kai kurie valdininkai. Štai kažkada „netyčia“, neva nežinant Seimo nariui, buvo suremontuota Mažvydo gatvė, Telšiuose. Ir nejaugi atsitiktinumas: toje gatvėje yra parlamentaro sodyba. O štai ne taip seniai nutarta asfaltuoti Kepyklos gatvės atkarpą. Vėlgi kažkaip „netyčia“ sutapo, kad toje gatvėje įsikūrusi su savo verslu Savivaldybės tarybos narė, liberalė.
Beje, buvo remontuotos kai kurios asfaltuotos gatvės, kuriose gyvena valdininkai. Atsakymas paprastai būna toks: negi kiti gyventojai kalti, kad gatvėje gyvena politikas ar valdininkas ir todėl negražu tvarkyti tą gatvę. Bet esmė ne tokia: dažnai pasirodo, kad tvarkomos gatvės būklė geresnė nei daugumos kitų remontuotinų gatvių.

Vietoje programos — paprastas sąrašas
Remontuotinas gatves ir kelius paprastai parenka iš Savivaldybės administracijos sudaryta valdininkų komisija.
Savivaldybės taryba, kaip jai įprasta, per daug nesigilindama tvirtina jai pakištą remontuotinų gatvių ir kelių sąrašą. Prabrukti kam nors pageidaujamą gatvės ar kelio remontą nebuvo sudėtinga. Prisiminkime, kad buvo išasfaltuotas žvyrkelis nuo Biržuvėnų į Rapalių kaimą iki turtingo ūkininko ir verslininko sodybų. Neva „gyventojai prisidėjo“, tačiau racionalumo čia jokio: gyvena vos kelios šeimos, kai tuo tarpu gatvės ir keliai, prie kurių įsikūrę dešimtys ar net šimtai žmonių, vos pravažiuojami.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 24 (10336)

2 Komentarai

  1. Taikos gatvę įtraukė į senamiesčio zoną, įkalė nekilnojamo turto mokestį didesnį, nes prestižas gyventi senamiestyje ir paliko klumpuoti po purvynus. O Taikos skersgatvį tokią mažą gatvelę, išasfaltavo, apšvietimą pastatė. Koks įtakingas pilietis ten gyvena?

Komentarai nepriimami.