Kelininkų ir valdžios atsainumo kaina — nepatogumai tryškiečiams

Rekonstruojamos Tryškių gatvės išryškino projekto ydas ir kelininkų bei valdžios atsainumą.

Tryškiuose įvykusiame gyventojų susirinkime aptarti ne tik miestelio bendruomenės, bet ir visiems tryškiečiams aktualūs reikalai: ketinimo steigti karinį poligoną aplinkybės, vykstanti gatvių rekonstrukcija.

Alvydas Ivoncius

„Valstiečių“ klaidos valdžia nenori taisyti
Pakviesti į susirinkimą atvyko Seimo nariai Laima Nagienė, Valentinas Bukauskas, Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus, UAB „Telšių vandenys“ generalinis direktorius Raimondas Račkauskas, Tryškių seniūnas Antanas Jokubauskis. Iš Savivaldybės tarybos narių dalyvavo Vilma Rumšienė.
L.Nagienė priminė ketinimo steigti poligoną aplinkybes. Ji pripažino, kad klaidą padarė ankstesnė Vyriausybė. Taigi už tai, kad Lietuvos bendrajame plane Telšių, Akmenės, Mažeikių ir Šiaulių rajono teritorijose numatyta vieta poligonui, atsakinga Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, ankstesnis Seimas, kuriame dominavo L.Nagienės bendrapartiečiai „valstiečiai“.
Pasak L.Nagienės, dabartinis Seimas ir Vyriausybė nenori taisyti tos klaidos. Kol poligonas bus numatytas Lietuvos bendrajame plane, tol jo grėsmė išliks. V.Bukausko manymu, dabartinė valdžia vargu ar Žemaitijoje steigs poligoną, tačiau, nors Krašto apsaugos ministerija ir žadėjo, jam kita vieta dar nesurasta.

Iniciatyvinės grupės „Gamta ir ramybė mums ir mūsų vaikams“ atstovė Diana Lopaitienė pranešė, kad rengiamas ieškinys administraciniam teismui, kadangi, rengiant Lietuvos bendrąjį planą, buvo pažeistos viešinimo ir kai kurios kitos procedūros. Taigi bus bandoma panaikinti Lietuvos bendrojo plano su poligonu susijusius sprendinius teisminiu būdu. Į teismą kreipsis visų keturių rajonų suinteresuotos bendruomenės, todėl tryškiečiams pasiūlyta išsirinkti, kas jiems atstovaus. Tryškiečiai išsirinko bendruomenės pirmininkę Astą Simonavičienę.

V.Rumšienė kai ką „pamiršo“
Tryškiuose vyksta didelė kai kurių pagrindinių gatvių rekonstrukcija. Apie tai jau rašėme antradienio numeryje. Praėjusią savaitę įvykusiame tryškiečių susirinkime ši tema buvo pagrindinė.
Atlikus kai kuriuos darbus, paaiškėjo projekto sprendinių ydos. Kai kur per aukštai lieka sukelti gatvių borteliai, kai kur važiuojamoji gatvių dalis pažeminta ir atsirado skardžiai vietoje įvažiavimų į sodybas. Savivaldybės administracijos direktorius T.Katkus aiškino, kad kalbėjęsis su valstybinės įmonės „Lietuvos kelių direkcija“ atstovais, tačiau, regis, ši įmonė mažiausiai linkusi ką nors keisti. Tryškietis teisininkas Alvydas Jokšas sakė, kad pagal teisės aktus tokie magistraliniai keliai, kurie kaip gatvės kerta Tryškius, turėtų būti platesni. O dabar taip nėra. Pasirodo, kelininkai turi pasitvirtinę kažkokį reglamentą, pagal kurį gali būti ir siauresnės gatvės. A.Jokšas retoriškai klausė: kas teisiškai svarbiau: ar įstatymas, ar ministro įsakymu patvirtintas reglamentas.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 44 (10356)