Meras vėl paragintas praverti Etikos komisijos duris

Kęstutis Trečiokas parašė skundą dėl mero. Panašu, tuo skundu netiesiogiai įskundė ir pats save.

Savivaldybės tarybos nario Kęstučio Trečioko skundo pagrindu Etikos komisija nutarė pradėti dar vieną tyrimą dėl mero Kęstučio Gusarovo. Tame pačiame skunde skundžiama ir Tarybos narė Simona Simaitytė. Mat abu dalyvavo balsavime, susijusiame su Regionine Telšių ligonine.

Alvydas Ivoncius

Įtaria neišvengus interesų konflikto
Rašėme, kad Savivaldybės tarybai siūloma leisti valstybei, atstovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijos, tapti Regioninės Telšių ligoninės dalininke. Viename Tarybos posėdžių šis klausimas buvo svarstomas, nutarta leisti vien pradėti procedūras, o sprendimas priimti ar ne naują dalininką būtų patvirtintas vėliau.
Tarybos posėdyje kilo diskusija, ar iš viso šį klausimą palikti darbotvarkėje. Vieni siūlė išimti, kiti — palikti. Buvo balsuojama. K.Gusarovas ir S.Simaitytė balsavo už tai, kad klausimas liktų darbotvarkėje.
K.Trečiokas įžvelgė, kad balsuodami K.Gusarovas ir S.Simaitytė galėjo nusižengti politikų elgesio kodeksui ir parašė Etikos komisijai skundą. Jame teigiama, kad ligoninėje dirba K.Gusarovo sutuoktinė, o S.Simaitytė dirba gydytoja. Vadinasi, jie galimai neišvengė interesų konflikto.
Etikos komisijoje kilo diskusija, ar dėl K.Gusarovo ir S.Simaitytės pradėti tyrimą. Mat abu jie dalyvavo svarstant darbotvarkę ir balsavo būtent dėl to, ar palikti Taryboje tvirtinti sprendimą dėl Regioninės Telšių ligoninės dalininko. Vėliau, jau svarstant patį sprendimą, K.Gusarovas ir S.Simaitytė nusišalino.
Pasak komisijos pirmininko Tomo Lekavičiaus, atliekant tyrimą, komisija išsiaiškintų, ar tokiais atvejais būtina nusišalinti.

Nutarė pradėti tyrimą
Janina Bucevičė manė, kad tyrimas nereikalingas. O jei manoma jį pradėti, tai būtina svarstyti ir K.Trečioko elgesį, nes jis taipogi dalyvavo svarstant ne tik šį darbotvarkės klausimą, o ir patį sprendimą bei balsavo. Pasak J.Bucevičės, Regioninėje Telšių ligoninėje dirba K.Trečioko sūnus.
Komisijos narys Kazys Lečkauskas manė, kad joks tyrimas nereikalingas, kad vyksta negražūs žaidimai principu „Jei tu man, tai aš tau“. Svarstant darbotvarkę, nieko iš esmės nebuvo nuspręsta. Esą taip bus nereikalingas darbo laiko švaistymas. Pastarajai pastabai pritarė ir J.Bucevičė. Svečio teisėmis posėdyje dalyvavęs Algirdas Bacevičius ironizavo, kad J.Bucevičė Tarybos nario darbą vertina kaip laiko švaistymą. Be to, anot A.Bacevičiaus, J.Bucevičė iš anksto pademonstravo šališkumą dėl K.Trečioko. J.Bucevičė pasipiktino, kad „žmonės iš pašalies reiškia savo nuomonę“. Anot jos, „Mes susirinkome, kad saugotume Tarybos narių garbę“. Įdomi frazė. Etikos komisija turi ne saugoti tą garbę, bet vertinti, ar Tarybos narys jos nesuteršė. Bent jau kartą, kai J.Bucevičė vadovavo Etikos komisijai, ji, ironiškai pastebėsime, tikrai „saugojo mero garbę“, išvengdama tyrimo dėl jo elgesio.
Komisija nutarė pradėti tyrimą dėl K.Gusarovo ir S.Simaitytės.

Netiesiogiai pats save įskundė
J.Bucevičė siūlė pradėti tyrimą ir dėl K.Trečioko, nes jis galimai taipogi neišvengė interesų konflikto. Martinas Leščiauskas paragino visų pirma pateikti skundą. T.Lekavičius priminė komisijos nuostatus, pagal kuriuos tyrimą galima pradėti pagal gautą skundą ar pranešimus žiniasklaidoje.
Regioninėje Telšių ligoninėje pasiteiravome, ar asmuo, pavarde Trečiokas, tikrai dirba ligoninėje. Jos direktorė Jovita Seiliuvienė sakė, kad ligoninėje dirba Martynas Trečiokas. Tačiau tik 0,1 etato ir yra atsakingas už statybų reikalus. Pasak J.Seiliuvienės, ligoninė remontavo patalpas ir būtinai reikėjo specialisto, išmanančio statybų reikalus ir projektus. Direktorė sakė esanti patenkinta M.Trečioko darbu, vertina jį kaip reikalingą. M.Trečiokas ligoninėje įsidarbino prieš kelerius metus, kai vadovavo kita direktorė. K.Trečiokas savo rinkiminėje anketoje yra nurodęs, kad vienas jo sūnų vardu Martynas. Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą, politikai ir vadovaujantys valdininkai privalo vengti dalyvauti svarstant, priimant sprendimus, susijusius su jais pačiais, jų artimaisiais. Sutuoktiniai, vaikai laikomi artimais asmenimis.
Kaip minėta, K.Gusarovas ir S.Simaitytė dalyvavo tik svarstant Tarybos posėdžio darbotvarkę, ar palikti klausimą dėl Regioninės Telšių ligoninės. Tačiau pačiame sprendimo svarstyme ir priėmime nedalyvavo. Tuo tarpu K.Trečiokas dalyvavo visuose epizoduose. Bet vis tiek ėmė ir parašė skundą dėl G.Gusarovo ir S.Simaitytės.