Nori atstatydinti vicemerą. Priežastis — ir pačių iniciatorių puoselėtos ydos

Opozicija užsigeidė pažaisti politinėje smėlio dėžėje: nori atstatydinti Mantą Servą.

Dešimt Savivaldybės tarybos narių, priklausančių opozicijai, merui pateikė „Kreipimąsi“, kuriuo reiškia nepasitikėjimą mero pavaduotoju Mantu Serva. Iniciatoriai pagrindu nepasitikėti nurodo „Telšių žiniose“ paskelbtą straipsnį, kuriame pasakojama, kad už šimtus tūkstančių eurų Savivaldybės užsakymų laimėjo M.Servos pusbrolio įmonė.

Alvydas Ivoncius

Pusbrolio firma laimi Savivaldybės konkursus
Mūsų kolegų laikraščio straipsnyje „Pasistengė dėl pusbrolio?“ pateikiami duomenys, kad Mariaus Servos įmonė nuo šių metų pavasario laimėjo aštuonis Savivaldybės skelbtus konkursus už 236 tūkst. eurų. Anksčiau, kol M.Serva nedirbo vicemeru, įmonė už tokias sumas ir per tokį trumpą laiką tiek konkursų nelaimėdavo.
Taigi, anot opozicijos, M.Serva vertas politinio nepasitikėjimo todėl, kad jo pusbrolio bendrovė laimi Savivaldybės konkursus. Opozicija netgi savo rašte išvardijo, kokius politikų elgesio principus M.Serva pažeidė.
Minėtame straipsnyje nėra tiesmukai įrodinėjama, kad vicemeras M.Serva darė kokią nors įtaką, kad jo pusbrolio bendrovė laimėtų konkursus. Tiesą sakant, ir gauti tokių įrodymų vargu ar įmanoma.
Vadinasi, nepasitikėjimo M.Serva pagrindas — pusbrolio firmos reikalai, susiję su Savivaldybės viešaisiais pirkimais. Opozicija savo rašte išdėstė, kad politikai turi laikytis sąžiningumo, padorumo, nesavanaudiškumo principų.

Piktinasi puodai, kad katilai juodi
Aišku, opozicija neturi jokių įrodymų, kad M.Serva bandė kaip nors paveikti Savivaldybės administracijos valdininkus, jog jo pusbrolio bendrovė laimėtų konkursus ar be jų būtų pasirinkta statybos darbams atlikti. Opozicija nė neinicijavo jokio tyrimo nustatyti, kas ir kaip nutiko. Tiesiog pasiskaitė straipsnį ir — pirmyn.
Opozicijos kreipimosi autoriai tarsi iškelia didžiulius reikalavimus, kai net dėl šešėlio galima bandyti ką nors atstatydinti, bet pamiršta, pavyzdžiui, kaip patys elgėsi atstatydinant iš Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų I.Motiejūną ir kaip jį gynė, nepaisant daugybės šiam veikėjui nepalankių faktų. Vadinasi, opozicijai sąžiningumas, padorumas, nesavanaudiškumas nėra tos vertybės, kurių privalu besąlygiškai laikytis bet kuriomis aplinkybėmis.
Kreipimąsi į merą dėl M.Servos atstatydinimo pasirašė Almantas Lukavičius, Kęstutis Trečiokas, Jolanta Rupeikienė, Tomas Lekavičius, Petras Kuizinas, Algirdas Žebrauskas, Remigijus Puplauskas, Imantas Motiejūnas, Algirdas Tarvainis, Vilma Rumšienė.
Iš šių Savivaldybės tarybos narių nemažos dalies praeitis tokia, kad M.Servos „nuodėmė“ atrodo tik menkas šešėlis prieš itin juodus šleifus. Bet apie tai — kitame straipsnyje.

„Žemo lygio keršto akcija“
Paklausėme M.Servos, kaip jis vertina opozicijos iniciatyvą. Vicemeras atsakė: „Kaip vertinu? Vertinu taip: kai neturi gerų iniciatyvų — lieka tik tokios. Žemo lygio keršto akcija, siekiant sumenkinti, pažeminti ir visaip kitaip pakenkti.
Iš piršto išlaužta istorija, neturinti jokių mano „kaltę“ įrodančių, pagrindžiančių aplinkybių ar veiksmų. Kaip pagrindinė problema iškeliama, kad turiu pusbrolį! Taip — turiu, ir ne vieną, ir, tiesą pasakius, negalėčiau įvardyti tiksliai, kas ką dirbą, veikia ar laimi. Kaip politikas, esu pripratęs prie įvairių vertinimų, lyginimų, žeminimų, tyčiojimosi ir dažniausiai nelabai į tai reaguoju, bet labai apmaudu, kad per mane ir mano aplinkos žmonės turi visiškai nepelnytai sulaukti neigiamo dėmesio, kuris, be abejo, kenkia reputacijai, sveikatai ir panašiai.
Liūdna, kad net nežinau kaip apsiginti ir įrodyti savo nekaltumą. Svarstau beprecedentę galimybę pats save apskųsti teisėsaugos institucijoms, kurios ištirtų visas aplinkybes ir, kuo aš net neabejoju, įrodytų mano nekaltumą. Labai nesinori apkrauti teisėsaugos institucijų bereikšmiais darbais, bet, neturint kitų galimybių, greičiausiai teks imtis tokių veiksmų, nes ta istorija, neabejoju, bus „sukama“ labai aktyviai ir toliau.
Patiko man straipsnyje pateiktas Savivaldybės administracijos direktoriaus komentaras, kad gali prisiekti kuo nori, kad yra visiškai šioje situacijoje nekaltas ir nesusijęs. Dėl šios istorijos absurdiškumo nelieka nieko kito ir man — prisiekti viskuo, kas man brangu ir šventa, kad esu visiškai nekaltas ir su šia istorija nesusijęs.“

Neužtenka balsų
Kreipimosi autoriams neužtenka balsų atstatydinti M.Servą — jų tėra tik dešimt, o reikia mažiausiai trylikos. Kad pavyktų atstatydinti M.Servą, turėtų už tai balsuoti trylika Tarybos narių iš dvidešimt penkių.
Gavęs opozicijos kreipimąsi, sprendimą dėl M.Servos atstatydinimo meras turi teikti Tarybai. „Už“ ar „prieš“ atstatydinimą balsuojama slaptu balsavimu.
Valdančiąją koaliciją sudaro trylika Tarybos narių. Šioje situacijoje svarbūs Algirdo Bacevičiaus ir Martino Leščiausko balsai, bet jie nepasirašė kreipimosi. Anot A.Bacevičiaus, beveik visas „dešimtukas“ vertas kur kas rimtesnių kaltinimų nei M.Serva. „Aš nesu už vicemerą, nemanau, kad M.Serva tinkamas šioms pareigoms. Bet tas „dešimtukas“ įsikibęs dvigubų standartų. Pavyzdžiui, I.Motiejūnas buvo vertas visos serijos atstatydinimų, bet „dešimtukas“ tam priešinosi“,— sakė A.Bacevičius.
Jei A.Bacevičius su M.Leščiausku nuspręstų balsuoti už M.Servos atstatydinimą, vis viena trūktų vieno balso.