Po protėvių šimtamečiu ąžuolu

Buožėnų kaime, Serapinų tėvonijoje, ošia galiūnas ąžuolas, tarsi pakvietęs giminės jaunuomenę savo rankomis puoselėti gimtąją žemę.

Vaidotas Serapinas su seserimi Simona — jau ketvirtosios kartos giminės atstovai, ūkininkaujantys gimtajame krašte — Telšių rajono Gadūnavo seniūnijos Buožėnų kaime, kur šlama bene trijų šimtų metų išlakus ąžuolas. Jis — nebylus, bet savo galybe iškalbus darbščios giminės simbolis. Kas iš prosenelių jį pasodino, iki šiol neaišku.

Algirdas Dačkevičius

Daug permainų tame krašte regėjo galiūnas medis, bet papasakoti negali. Buvo likęs vienas šlamėti plyname lauke, kol pradėjo kurtis Zigmantas ir Danutė Serapinai. Tai Zigmanto tėviškė, o ąžuolas, žvelgiant sodiečio akimis, regis, toks pat — kaip vaikystėje. Vien laikas jį savo matu matuoja ir žino pokyčius, kuriuos žmogui kartais sunku pastebėti.
Daug prakaito išliejo Danutė ir Zigmantas, pradėję savarankiškai ūkininkauti nuo 1992 metų. Tuomet turėjo 4 karves ir 3 hektarus žemės. Augo atžalos Vaidotas su Simona ir kibo tėvams į talką. Ūkis sulaukė ir europinės paramos, dalyvaudamas Pieno ir Nitratų direktyvų programose.
Tačiau suaugę nei sūnus, nei dukra iš pradžių savo ateities nenorėjo susieti su žemės ūkiu, todėl buvo išvykę darbuotis užsienyje. Tėvai, ko gero, jau būtų atsisakę pienininkystės ūkio, jeigu ne vaikų sugrįžtuvės. „Vaikai pradėjo sukti sparčiau darbų smagratį: pastatė naują fermą, energingai rikiavo visus žemės ūkio darbus“,— šiandien šypsodamasi sako mama.
Sūnus Vaidotas ūkį įkūrė 2015 metais, o dukra Simona — 2016-aisiais. Šiuo metu šeimos ūkyje dirbama apie 150 ha žemės, iš kurios 50 ha nuosava. Laikoma apie 110 galvijų, tarp kurių yra 45 melžiamos karvės. Pasak „Žemaitijos pieno“ Žaliavos pirkimo vadybininkės Liudvinos Skurdelienės, ir tėvai ir vaikai, bendradarbiaudami su įmone, jai tiekė ir tiekia tik aukštos kokybės pieną. Taip sąžiningu ūkininkavimu grindžiama abipusė patikima partnerystė, sėkmingai susiklosčiusi ne vieną dešimtmetį.
Šiuo metu šeimos melžiamų piendavių pieno kokybė gera: riebumas — 4,51 proc., baltymingumas — 3,49 proc., SLS piene — 205 tūkst./ml, BBS — 7 tūkst./ml, laktozės — 4,59 proc., urėjos — 15 mg/100 ml.
Vaidotas pastebėjo, jog prieš daugiau negu dešimtmetį buvusi nauja ferma šiandien rekonstruojama, netrukus bus įrengtas skysto mėšlo rezervuaras. Jis tikisi plėsti pienininkystės ūkį. „Jeigu viskas sėkmingai klostysis, po dvejų metų karvučių banda turėtų gerokai pagausėti“,— kūrė planus pašnekovas.
Tėvai Danutė ir Zigmantas Serapinai, sukūrę patikimą ūkininkavimo pagrindą vaikams, visuomet buvo tarp geriausių ūkininkų, bendradarbiaujančių su „Žemaitijos pienu“. Ne kartą už aukštus pienininkystės rezultatus buvo skatinti ir pelnė geriausiųjų pieno ūkio šeimininkų nominacijas.
Džiugu, kad vaikai eina tėvų pėdomis. Pernai Telšių rajono ūkininkų sąjungos surengtuose „Metų ūkio“ rinkimuose apdovanoti geriausių rezultatų pastaraisiais metais pasiekę ūkiai. Išskirtinis dėmesys buvo skiriamas šeimų ūkiams.
Serapinų-Vasiliauskų šeimos ūkiui, įsikūrusiam Gadūnavo seniūnijoje, buvo skirta nominacija už pasirinkimą ir ryžtą kurtis bei dirbti kaime, taip pat už netradicinės žemės ūkio šakos vystymą, nes ūkis išskirtinis tuo, kad jame auginamos šinšilos. Šiuo metu turima apie 700 šių gyvūnų.
Perspektyviai nusiteikusį ūkininką Vaidotą Serapiną 40-ojo gimtadienio proga nuoširdžiai pasveikino „Žemaitijos pieno“ Žaliavos pirkimo vadybininkė Liudvina Skurdelienė ir Lietuvos pieno ūkių asociacijos administracijos direktorė Kristina Katinienė, palinkėdamos jam sėkmingai įgyvendinti visus sumanymus, o darniai dirbančiam šeimos ūkiui — puikių rezultatų.