Hidrauliniai bandymai ar tik jų imitacija?

„Kalvotoji Žemaitija“ gavo informacijos, kad Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“ galimai netinkamai atliko daugiabutyje hidraulinius bandymus. Namą administruoja UAB „Butų ūkio valdos“. Pabandėme išsiaiškinti, kas nutiko.

Alvydas Ivoncius

Vengė kviesti dalyvauti bandymuose
Telšiuose daugiabučius namus administruoja Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“, uždaroji akcinė bendrovė „Būtų ūkio valdos“. Tačiau namų šilumos ūkio ir šildymo sistemų priežiūra ne visuose namuose priklauso toms pačioms įmonėms, kurios užsiima administravimu.
Daugiabučių namų šildymo sistemos hidrauliniais bandymais tikrinamos kasmet. Bandymų tikslas — įsitikinti, kad šilumos energijos tiekimo sistemos sandarios ir patvarios.
„Telšių butų ūkis“ valdo daugumą daugiabučių namų šilumos punktų, todėl yra atsakingas už hidraulinius bandymus. Jie turi būti atliekami laikantis nustatytų taisyklių, naudojant tinkamus prietaisus.
UAB „Butų ūkio valdos“ darbuotojas Raimundas Budnikas „Kalvotajai Žemaitijai“ sakė, kad šiemet suprato, kodėl pernai, paprašius leisti patikrinti kaip buvo atlikti nors keliuose namuose hidrauliniai bandymai, toks leidimas nebuvo suteiktas. Anot R.Budniko, jis dabar buvo pakviestas į daugiabutį namą, kuriame „Telšių butų ūkis“ atliko hidraulinius bandymus ir pastebėjo, kad buvo naudojami netinkami prietaisai — manometrai. Jie buvo be patikros, ne tokio diametro, ne tokios tikslumo klasės.
Anot R.Budniko, kokius prietaisus naudoti, išsamiai aprašo hidraulinių bandymų atlikimo taisyklės. Manometrai turi būti atitinkamų parametrų, diametro, jautrumo (klasės), patikrinti.
„Jei matome, kad bandymai atliekami netinkamai, mes neturime teisės priimti darbų. Jei, prasidėjus šildymo sezonui, paaiškės, kad namo šilumos energijos tiekimo sistemos nesandarios ar nepatvarios, gyventojai kaltins mūsų bendrovę kaip namo administratorę“,— sakė R.Budnikas.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 51 (10462)