Bendrystėje su Dievo palaima paminėta Globėjų diena

Birželio 30 d. Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už globėjus ir jų šeimas bei tradiciškai sodinamas rožių krūmas.

Justina Lukošienė

Jau tapo tradicija, kad kasmet birželio pabaigoje prasideda Vaikų globos savaitė, o pirmąjį liepos sekmadienį minima Globėjų diena. Jai paminėti birželio 27 – liepos 3 dienomis visoje Lietuvoje vyksta specialūs globėjų savaitės renginiai, kurių metu visuomenei pasakojama apie globą, jos svarbą, globėjo vaidmenį ir jo prasmingumą bei pagerbiami patys globėjai, padėkojant jiems už globojamus ar užaugintus vaikus.
Pasak Telšių socialinių paslaugų centro Globos centro globos koordinatorės Jurgitos Venclovienės, kasmet ieškoma įdomių, visai šeimai tinkančių formų, kaip atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų globą, kalbėti apie ją, priminti, kiek vaikų vis dar laukia savųjų namų. „2021 m. Lietuvoje 3495 globėjų (rūpintojų) šeimose auga 4645 tėvų globos netekę vaikai. Šiuo metu globos institucijose vis dar gyvena apie 1350 vaikų, netekusių tėvų globos, kuriems reikia šeimos. Laikinai globojama apie 1000 vaikų, kuriems nesant galimybių sugrįžti į šeimą, reikės suaugusiųjų, nuolat galinčių globoti šiuos vaikus“,— informavo specialistė.
Minint Globėjų dieną, sveikinimo ir padėkos žodžius tarė meras Kęstutis Gusarovas, Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus, LR Seimo nario padėjėja Audrutė Jurkonienė, VVTAĮT prie SADM Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė, patarėja Telšių savivaldybėje Alma Tomkevičienė, Telšių socialinių paslaugų centro direktorė Rasa Gustienė.
Minėjimo metu įteikti Lietuvos Respublikos Seimo nario Valentino Bukausko padėkos raštai Laimutei ir Gintautui Leičiūnams, Violetai ir Vytautui Žutautams, Irenai ir Vaclovui Meižiams; Mero padėkos raštai įteikti Aistei Grybauskaitei, Gabijai Pronckutei, Rūtai Valantonienei, Linai Petrikienei, Vidai Gedvilienei; Administracijos direktoriaus padėkos raštai įteikti Adolfinai Pagojienei, Danutei Nikitinienei, Snieguolei Jesevičiutei, Violetai Bakšinskienei, Aldonai Rekašienei.
„Globa atneša daug iššūkių, bet tuo pačiu ir daug patirties, daug pirmų kartų, daug džiaugsmo, gyvenimo prasmės tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Nepaprastai gera, kad visuomenė darosi empatiškesnė ir žmonėms svarbu, kad pažeidžiami jos nariai būtų apsaugoti, gautų šansą surasti kelią į savarankišką gyvenimą ir būtų juo palydėti“,— sakė Telšių socialinių paslaugų centro direktorė Rasa Gustienė, kviesdama visus tradiciškai šventoriuje pasodinti rožių krūmą.