Ūkininko sūnus su svajonėmis

Gintautas Činskis ir jo bičiulis — devynerių metų avinas.

Yra netoli Žemaitijos sostinės toks Vabalių kaimas. Jame — Činskių sodyba — avininkystės ūkis.

Elė Kakanauskienė

Ūkis Vabalių kaime
Augina Činskiai avis, bent jau tėvas Audrius Činskis viską daro pagal protėvių tradicijas — avys lietuviškos, nuo jų kerpa vilnas, o užaugusias parduoda mėsai. Sūnui Gintautui toks darbas pernelyg paprastas. Jis parsivežė avių iš Nyderlandų, Texelio salos. Yra ir tokia Texelio avių veislė. Jų dvi spalvos: balta ir ruda su mėlynu atspalviu. Kadangi Texelio sala kalnuota, tai avys sportiškos — gerai išvystytos užpakalinės kojos. Kailis tankus ir stipriai prigludęs prie kūno. Vienu žodžiu, avys kiek kitokios nei Žemaitijoje įprasta. Gintautas svajoja sukurti naują veislę, kuri vadintųsi Vabalių avys.

Edukacinė veikla
Gintautas nori ne tik pats auginti avis, bet ir sudominti šiuo darbu kitus. Tad šią vasarą pradėjo organizuoti edukacines ekskursijas, kuriose labiausiai laukiami vaikai iki vienuolikos metų. Tai toks amžius, kai vaikai domisi gyvuliais, noriai bendrauja su ėriukais, juos glosto, mokosi pamaitinti ir noriai klausosi jaunojo ūkininko pasakojimų. Pasak Gintauto, jo edukacinių užsiėmimų tikslas — išlaikyti ryšį su gamta ir priminti, kad žmogus irgi gamtos ciklo dalis. Tokių ekskursijų per birželį ūkyje apsilankė šešios, neskaitant straipsnio autorės ir jos vaikaičių. Gintautas sakė, kad dar norėtų pasikviesti senjorus iš senelių namų, mat daugelis jų yra kilę iš kaimų, kad galėtų maloniai prisiminti vaikystę. Taip pat yra planų plėsti edukaciją, panaudojant dainas, muziką, piemenėlių folklorą. Sūnaus sumanymams pritaria mama — gerai žinoma Žemaitijos sostinėje muzikos mokytoja Nijolė Činskienė.

Avių terapija?
Kad bendravimas su šunimis ir delfinais gydomai veikia žmones, mokslininkai jau įrodė. Anot G.Činskio, panašų gydomąjį poveikį turi ir bendravimas su avimis. Jis pats turi vietą ant kalvos, kur rytais prisėda ir apsuptas avių „atgauna dūšią“ — pasisemia žvalumo, geros nuotaikos. Avių ūkininkas nepjauna — kol kas parduoda jas kaip naują veislę kitiems ūkininkams. Bandoje yra senas avinas — devynerių metų, kuris, pasak Gintauto, galės ramiai sulaukti senatvės ir mirti, nes yra tikras jo draugas.

Kiek mokslų reikia šiuolaikiniam ūkininkui?
G.Činskis baigė politikos mokslus Vilniaus universitete. Įgijo kaimo turizmo vadybos specialybę Žemaitijos kolegijoje, baigė VDU žemės ūkio akademijoje žemės ūkio verslą, Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijuoja gyvūnų auginimo technologijas ir šiuo metu rašo magistro darbą apie avis. Džiugu, kad atsiranda tokių žmonių kaip Gintautas Činskis, kurie yra smalsūs, ieškantys, nebijantys išbandyti kažką naujo ir turintys svajonių.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.