Žemaitijos turizmo informacijos centras atšventė 20-metį

Švenčiant Pasaulinę turizmo dieną.

Vakar sausio 13-oji Žemaitijos turizmo informacijos centrui buvo išskirtinė diena. Tai diena, kai ne tik prisimenami Laisvės gynėjai, bet ir minimas centro gimtadienis. Šiemet jis ypatingas – Žemaitijos turizmo informacijos centras pažymi 20-ąjį savo gimtadienį!

Egidijus Vaškelevičius

VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius

Apie tai, kokie buvo tie 20 metų, žinote puikiai visi. O mes, Žemaitijos turizmo informacijos centro šiandienė komanda, galime pasidžiaugti praėjusių metų rezultatais, kurie turėtų priversti didžiuotis net ir sakančius, jog Telšiams turistų nereikia.  2022-aisiais centre apsilankė 41 tūkst. 89 turistai iš Lietuvos ir užsienio šalių. Centro pagalba buvo suorganizuotos 404 ekskursijos bei 89 edukacijos. Įspūdingi skaičiai, įrodantys, kad tokių turistų srautų Telšiuose dar nėra buvę nė vienais metais!
Norint pasiekti apsilankiusiųjų Telšiuose skaičiaus augimo, be abejonės, reikia paplušėti ne tik Telšiams atstovaujantiems, bet ir turizmo srityje dirbantiems. Mums – tai rutininė veikla: parengėme medžiagą ir maršrutus 4 televizijos laidoms (TV3, ŽTV), kurias išvydę ir ilgai nelaukę, turistai atvyksta pasisvečiuoti, pavalgyti ar pasižvalgyti mūsų mieste ar rajone. Dalyvavome radijo ir televizijos laidose „Mažeikių aide“, tiesioginėje LRT radijo transliacijoje bei turėjome interviu LRT radijuje, Telšius ir visą rajoną bei Žemaitijos TIC veiklas pristatėme per „LRT kultūrą“, dvi TV3 laidas „Sveiki atvykę“ bei „Maisto kelią“. Apie centrą, jo veiklas, Telšius ir Telšių rajoną pasirodė net 63 publikacijos vietinėje bei respublikinėje žiniasklaidoje. Išleidome ir atnaujinome lankstinukus „Telšių, Mažeikių, Plungės, Rietavo lankytinos vietos: TOP 10“, „Mažosios Telšių miesto puošmenos“ (lietuvių, anglų, rusų k.), „Žydų kultūros paveldo maršrutas: Telšiai, Plungė, Mažeikiai“, „Telšių rajono TOP 10“, „Telšių rajono savivaldybės žemėlapis-lankytini objektai“, keletą skrajučių, kviečiančių aplankyti Telšių mieste ir rajone esančius objektus
Praėjusią vasarą skelbėme nuotraukų konkursą, skatinantį aplankyti TOP 10 lankstinuke pažymėtų vietų, o Pasaulinės turizmo dienos renginio metu Žemaitijos TIC bei rėmėjų įsteigtais prizais apdovanojome tris šio žaidimo laimėtojus. Sukūrėme ir išleidome 8 naujus suvenyrus, reprezentuojančius Telšius ir Žemaitiją: magnetukus su Žemaitijos totemu – meška, kuprinę KOKŠTARA, kepures, marškinėlius, pirkinių maišelius „Telšiai“, rašiklius su žemaitiškais užrašais, seniūnijų pavadinimais bei Telšių simbolika, iš įvairiausių medžiagų pagamintus magnetukus „Linkėjimai iš Telšių“, „Telšiai“ ir „Telšē“, „Žemaitijos turizmo informacijos centras“, „Žemaitija“ ir „Žemaitėjė“, puodelius bei stiklines su Telšių simbolika, raktų pakabukus, lipdukus su Telšių simbolika, laikrodukus, atvirlaiškius bei atvirukus, šokoladą su širdingais linkėjimais iš Telšių ir kt. Sukūrėme ir edukacijų, ekskursijų metu sėkmingai pritaikome interaktyvius žaidimus „Galvasukis“, „Meška“, „Kiek tavyje meškos?“
Vedėme 11 edukacijų Telšių bendrojo lavinimo mokyklose, organizavome sekretų paieškas. Archeologijos dienos proga surengėme tradiciniu tampantį grandiozinį renginį, skirtą Pasaulinei turizmo dienai.
Sulaukėme ir daugybės lankytojų puikiai vertinamame mūsų įkurtame „Meškų muziejuje“, o praėjusio sezono metu „apgyvendinome“ net daugiau kaip 2000 naujų muziejaus gyventojų, šiuo metu jų turime per 5000.
Po Telšių miestą, jo apylinkes turistus ir svečius lydi profesionalių bei kompetentingų gidų būrys —18 gidų kartu su Žemaitijos TIC komanda pasiūlė 18 naujų, išskirtinių maršrutų, istorijų ir teminių ekskursijų, iš kurių ypatingai daug dėmesio sulaukė naktinė ekskursija Telšių mieste ir ekskursija automobiliais po Telšių rajoną.
2022 metais įgyvendinome Europos Komisijos, Lietuvos kultūros tarybos bei Telšių rajono savivaldybės finansuojamus projektus EUROPE DIRECT Telšiai, „Telšių senamiestis – nukelti stogai“ bei „Žemaičių egzaminas“, kurių metu nufilmuotos ir parengtos 7 virtualios ekskursijos apie dalį Telšių senamiesčio, parengti 7 mokomieji-informaciniai reportažai apie žemaičių kalbą ir žemaičių kūrėjus, aplankytas į UNESCO kultūros paveldo sąrašą įtrauktas Kūldygos miestas Latvijoje bei susitikta su kolegomis, dirbančiais turizmo politikos formavimo bei įgyvendinimo srityse, o patį „Žemaičių egzaminą“ laikyti ir pasitikrinti savo žinias gali kiekvienas iki kito egzamino, vyksiančio jau 2023 m. Tikimės, kad naujos idėjos gims ir ateityje, o išskirtiniai projektai stebins ne tik telšiškius, bet ir miesto svečius.
Siekdami kuo plačiau skleisti žinią apie mūsų veiklas, išskirtinį mūsų kraštą, dalyvavome Lietuvos turizmo forume, tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur 2022“, Jūros šventėje-2022, Šiaulių turizmo gatvėje, pirmą kartą inicijavome „Turizmo alėjos“ įgyvendinimą Telšių miesto šventės metu, dalyvavome LR Finansų ministerijos suorganizuotoje diskusijoje Telšiuose „Naujos 7,5 mlrd. Eurų investicijos“ ir daugybėje kitų.
Bendradarbiaujame su vietos verslininkais, teikiančiais turizmo paslaugas, atliekame jų paslaugų stebėseną, o ant geriausių ir daugiausiai turistų sulaukiančių įmonių langų ar durų paliekame paslaugų kokybę liudijantį ženklą „Žemaitijos turizmo informacijos centras rekomenduoja“. Palaikome bei remiame ir vietos menininkus, amatininkus, jiems patardami ar padėdami parduoti jų rankų darbo gaminius Žemaitijos turizmo informacijos cente esančioje suvenyrų parduotuvėje.
O kur dar bendravimas ir bendradarbiavimas su partneriais ir bendraminčiais, su politikais ir visuomenės nuomonės formuotojais.
Kiekvieno savo žingsnio, skleidžiant žinią apie Telšius ir rajoną, neįvardinsi. Taigi mes Jums atskleidėme tik dalį savo kasdienio darbo rezultatų. Ką centras nuveikė, ką pasiekė, kaip priėmė Jus – lankytojus ir miesto svečius, ką padarė, pateisindamas ar nepateisindamas Jūsų lūkesčių, kas Jus nudžiugino ar nustebino, galite atsakyti tik Jūs, stebėdami mūsų veiklas. O mes laukiame Jūsų Žemaitijos turizmo informacijos centre, mūsų mieste ir visada esame pasirengę Jums padėti!