Dalia Balsienė – mokytoja kūrėja

Lrytas.lt pristatė projektą „Lietuvos mokytojas 2023“, kuriuo norima įvertinti ir paskatinti mokytojus, keičiančius ne tik mokinių ateitį, bet ir šalies švietimo veidą. Taip pat – padrąsinti jaunus žmones rinktis mokytojo profesiją, o dabartiniams mokytojams patvirtinti, kad jų įdėtas darbas ir atsidavimas turi išskirtinę prasmę bei yra vertinamas. Lrytas.lt specialiai sukurtame puslapyje skelbiamos gerosios mokytojų darbo patirtys, švietimo lyderių istorijos, žinomų žmonių prisiminimai apie mokytojus, o svarbiausia – renkami laureatai aštuoniose kategorijose. Siūlyti kandidatus ir balsuoti už mokytojus lrytas.lt rinkimuose galima iki vasario 22 dienos. Susumavus skaitytojų ir vertinimo komisijos balsus, aštuoni mokytojai bus apdovanoti kovo 1 dieną. Registruoti galite šiame puslapyje: Lietuvos mokytojas 2023.
„Kalvotoji Žemaitija“ pradeda rašinių ciklą apie mūsų rajono švietimo įstaigų siūlomus kandidatus geriausiam Lietuvos pedagogo titului laimėti.

„Ikimokyklinio ugdymo pedagogė Telšių lopšelyje-darželyje „Mastis“ Dalia Balsienė –„Rokoukimies ėr korkėm žemaitėškā“ konkurso iniciatorė ir rengėja, tikra gimtosios Žemaitijos dukra, jos kultūros puoselėtoja ir skleidėja. Kūrybiškai veda ugdomuosius užsiėmimus, įtraukdama į juos ne tik mažuosius ugdytinius, bet ir jų tėvelius. Kokie išradingi jos muzikavimo (dainavimo) intarpai, kai reikia sumažinti vaikučių įtampą ar blogą nuotaiką. Mokytojos pedagoginio profesionalumo dėka grupėje puikiai jaučiasi įvairių specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai. O kiek džiaugsmo visiems pakalbinus mažuosius, pašmaikštavus žemaitiškai! Mokytoja pradėjo vystyti ir tęstiniais tapusius į STEAM kompetencijas orientuotus projektus „Moliūgas Jonas“, sukūrė ir vykdė tarptautinį projektą „STEAM įdomioji gamtos matematika“. Aišku viena, gerbiame, mylime, palaikome mokytoją už buvimą Telšių lopšelio-darželio „Mastis“ bendruomenės šviesuliu!“ – Dalią Balsienę pristato ją kandidate pateikusi bendruomenė.
Pati pedagogė mano, kad gyvenime jai pasisekė, nes turi puikią šeimą, anūkus, nuostabų darbą. Mėgsta keliauti, skaityti knygas, bendrauti. Pasak Dalios, ji visada žinojo, kad bus mokytoja. „Turbūt tai lėmė mano asmeninės savybės – labai mylėjau vaikus, mėgau jais rūpintis. Iki šiol atsimenu, kaip būdama paauglė, prižiūrėjau savo krikšto sūnų. Su nekantrumu laukdavau susitikimo su juo, kiauras dienas žaisdavau.
Atėjus metui rinktis profesiją, nė neabejojau – vaikų ugdymas yra pats geriausias pasirinkimas“.
Moters nuomone, mokytojo profesija – ypatinga, visų pirma, reikalaujanti žmogiškų vertybių – empatijos, tolerancijos, meilės, jautrumo. „Ar to galima išmokti? Nežinau. Savo profesines žinias mes tobuliname visą gyvenimą, bet jei nuoširdžiai nemyli vaikų, šiame darbe nebūsi laimingas“, – samprotavo pedagogė.
Paklausta, kas pedagogo darbe labiausiai džiugina ir labiausiai liūdina, Dalia atsakė, jog labiausiai džiugina vaikai. Ateinantys pirmą kartą ir nedrąsiai praveriantys duris, o vėliau paaugę, dūkstantys ir nerūpestingi. „Visko mokomės kartu, jie – iš manęs, aš – iš jų. Kaip ir kiekviename darbe, čia netrūksta iššūkių, bet viskas įveikiama“, – sakė optimizmo nestokojanti mokytoja.
Dalia džiaugiasi, kad abi jos dukros taip pat pasirinko pedagogiką ir įkūrė ugdymo turinio platformą „Nykštukų akademija“, kas, jos manymu, yra nuostabu.
O jeigu metus tektų atsukti atgal, ji ir vėl rinktųsi pedagogo profesiją. „Man tai – pats mieliausias darbas ir pats geriausias jausmas, kai žinai, jog tvirtai sėdi savo rogėse…“, – baigdama pokalbį, sakė ikimokyklinio ugdymo pedagogė Dalia Balsienė.