Žvejui ypač patinka galynėtis su auksiniu lynu

Evaldas Adomavičius su sugautu įspūdingu laimikiu.

Evaldas Adomavičius, dirbantis „Žemaitijos pieno“ Sūrių ir sausų pieno produktų gamybos padalinio logistu, laisvalaikiu turi pomėgį žvejoti. Šis hobis jį lydi nuo vaikystės apie 30 metų ir atvedė į profesionalių žvejų gretas.
Algirdas Dačkevičius

Evaldas, kilęs iš Kauno, įmonėje dirba nuo 2015 metų. Būdamas darbštus, stropus ir atsakingas, per neilgą laiką spėjo pasižymėti, nes 2019 metais tapo geriausiu padalinio dabuotoju, pelnydamas nominaciją „Žemaitijos pieno“ Garbė“.
„Žvejyba susidomėjau nuo septynerių metų. Tokiam pomėgiui įtakos turėjo aistringi žvejai — mano tėvas ir senelis. Be to, vaikystės vasaras leisdavau pas senelius Kėdainių rajone, kur teka Šušvės upė. Tos upės apie du kilometrus buvau gerai išstudijavęs, todėl žinojau, kur ir kokią žuvį galima pagauti. Meškeriojimo vietos turėjo pavadinimus. Pavyzdžiui, ten, kur geriausiai kibdavo šapalai, buvo vadinama Šapaline. Kadangi šapalas gana baigšti žuvis, dažniausiai žvejodavau įsilipęs į virš upės pasvirusį medį.
Laimikiu ypač džiaugdavosi senelis, nes jis labai mėgo valgyti žuvį. Sulaukdavau pagyrimų ne tik iš jo, bet ir tėvo, atvykstančio savaitgaliais. Tai labai motyvavo toliau žvejoti. Žinoma, tėvas nepagirdavo, kai rasdavo supainiotas ar netyčia sulaužytas meškeres. Bet iš klaidų juk visi mokomės“,— šypsodamasis į prisiminimus nuklydo Evaldas.
Gyvendamas Kaune, jis kiekvieną laisvesnę dieną su meškere praleisdavo Kauno mariose arba šalia miesto kito tyvuliuojančio tvenkinio. Dažniausiai žvejodavo su tėvu ar draugais bendraminčiais.
Pradėjęs darbuotis „Žemaitijos pieno“ įmonėje, savo pomėgio žvejoti nepamiršo. Žvejodavo Masčio ežere, o 2017 metais sumanė dalyvauti žūklės varžybose Plungės rajono savivaldybės mero taurei laimėti. Ten Evaldą lydėjo įspūdinga sėkmė, nes laimėjo ne tik pirmosios vietos medalį su gražuole taure, bet ir pelnė prizą „Didžiausios žuvies savininkui“. Tuomet jo sugautas karšis svėrė apie kilogramą.
„Varžyboms burtų keliu išsitraukiau pačią blogiausią vietą, todėl apie pusvalandį Plungės tvenkinyje, įsibridęs į vandenį, pjoviau žoles, o tuo tarpu varžovai jau džiaugėsi pirmaisiais laimikiais. Pasirodo, ne veltui vargau“,— prisiminęs sėkmingą žūklę, pasakojo žvejas.
2021 metais Evaldas įstojo į Plungėje susikūrusį žvejų klubą „Karpiukas“, į kurį yra susibūrę ne tik žemaičiai. Dar prieš įstodamas į šį klubą, vyras propagavo žvejybos principą: pagavai — paleisk. Pasak jį, labai retais atvejais žuvis parnešama namo — kai matai, jog yra sužeista ir neišgyvens arba norisi svečius pavaišinti rūkytu skanėstu. „Mūsų klubas „Karpiukas“ irgi vadovaujasi tokiu principu. Be to, darom rudeninę akciją — visi klubo nariai susidedam, kas kiek gali, ir įžuvinam pasirinktą vandens telkinį, kad ateityje būtų galima tikėtis naujų laimikių“,— pasakojo žvejas.
Evaldui mėgstamiausia — lynų žūklė. Dėl to, kad lynas viena iš gražiausių žuvų ir tituluotas Nacionaline Lietuvos žuvimi, taip pat ir dėl savo charakterio savybių. Kai lynas kimba, beveik nejuda plūdė, o užkibus tenka daug pasigalynėti, nes tai — viena stipriausių žuvų. Po tokios žvejybos užplūsta adrenalino iki soties.`
Auksinio lyno gudrybes Evaldas puikiai perprato, dalyvaudamas žūklės varžybose „Auksėnis lyns“, surengtose Stanelių tvenkinyje 2021 metais. Tuomet jis su tėvu Egidijumi tapo trečiosios vietos laimėtoju ir buvo apdovanotas medaliu bei taure.
Varžybose Evaldas dažniausiai dalyvauja su tėvu, kuris nepatingi iš Kauno atvykti. Pašnekovas užsiminė, jog kartais žvejybinis azartas užvaldo ir kitus šeimos narius. „Pernai Paukštakiuose žūklės varžybose prie manęs su tėvu prisijungė sesuo Dovilė su švogeriu Žilvinu. Dovilė vos netapo trečiosios vietos laimėtoja, nes, pasvėrus jos sugautas žuveles, tik 15 gramų trūko iki bronzinio laimėjimo“,— įspūdžiais dalinosi Evaldas.
Pašnekovas šypsodamasis užsiminė, jog žvejyboje visko nutinka. Žvejodamas su draugu, lygiai sužvejojo po 8,5 kg žuvies, bet bičiulis buvo sugavęs viena žuvele daugiau. Kiekybinė persvara jam lėmė trečiosios vietos laimėjimą. O dėl kokios pabėgusios žuvies buvo daugiausiai apgailestauta? Jis prisiminė pasprukusį per 10 kilogramų sveriantį karpį Paukštakių tvenkinyje. Iki to laiko sugauta didžiausia žvejo žuvis buvo 8,5 kilogramo karpis.
Iš tolimesnių žvejybų Lietuvoje Evaldas su klubo nariu Algirdu yra dalyvavęs pernai ir užpernai Raseinių rajone, Karpynėje, rengiamose varžybose „Kur tu, karpi“. „Įdomi patirtis varžytis su pasauliniais karpių varžybų dalyviais. Tai labdaringas renginys, todėl ir taikomas žvejų startinis mokestis, o vėliau lėšos skiriamos įvairiai paramai. Įdomu tai, jog šiose varžybose galima pagauti karpį, pažymėtą KIA žėtonu. Toks laimikis atneša KIA automobilį. Deja, retai kam išskirtinė laimė nusišypso. Dar plaukioja du karpiai su sidabriniais žėtonais. Pagausi bent vieną ir pelnysi 280 eurų. Didesnis būrelis — 10 karpių — plaukioja su bronziniais žėtonais, o kiekvieno iš jų vertė — 60 eurų. Šiose varžybose nei Evaldui, nei jo kolegai „žėtoninių“ karpių nepavyko pagauti.
Evaldas prisiminė, jog per praėjusį žūklės sezoną per mėnesį vidutiniškai buvo rengiama po trejetą varžybų. Ne mažiau bus įdomus ir šis sezonas, kai klubo surengtose varžybose bus išaiškintas geriausias žvejas — „Kiečiausias karpiukas“. Kas žino, gal sėkmė ir toliau lydės aistringą žveją Evaldą.