Sodų gatvė — „nei skusta, nei lupta“

Jau kone mėnuo Sodų gatvėje štilis, darbai sustoję. Liepos pradžioje į „Kalvotosios Žemaitijos“ redakciją kreipėsi skaitytoja, skųsdamasi, kad, užuot naujai išasfaltuotoje gatvėje tvarkę šaligatvius, ant neseniai užpilto asfalto „klijuoja vėdarus“. Kas tie „vėdarai“, susidomėjome ir mes, žurnalistai.
Donata Kazlauskienė

Darbai — atbulai?
„Džiaugiamės ir esame laimingi, kad pagaliau mūsų gatvė išasfaltuota! Dabar važiuojame kaip per stalą, tačiau ar taip turi vykti darbai? Pirma išasfaltuoja gatvę, po to deda neaiškius bortelius, įvažiavimų normaliai nesutvarko…“,— svarstė į Redakciją paskambinusi Sodų gatvės gyventoja.
Liepos pradžioje darbininkai darbavosi, „pildė“ gyventojų norus (pavyzdžiui, ant nesutvarkyto įvažiavimo net uždėjo lentą, kad būtų patogiau įvažiuoti į kiemą).
Pirmiausia išasfaltavo gatvę, o paskui, telšiškiams pradėjus skųstis prastu šaligatviu ir trupančiais borteliais, ant to paties asfalto pradėjo klijuoti lietaus nuvedimo kalnelius iš asfaltbetonio. „Ir taip gatvė siaura, o dabar ją dar labiau susiaurino. Klausėme darbininkų, ką jie čia veikia, o šie tepasakė: „Mums nurodė ir mes dirbam“. Pirmiausia reikėjo sutvarkyti ir uždėti naujus bortelius, kad netrupėtų senieji, o dabar kažkokius „vėdarus“ uždeda, įvažiavimai nesutvarkyti… Gatvė nuolydi, lietui lyjant dabar visos šiukšlės pro įvažiavimus bėga tiesiai į kiemus. Žiūrėkit, kur pinigai keliauja…“— pasakojo  skambinusioji telšiškė.

Melo kojos trumpos
Gyventojai sakė kvietęsi valdžios atstovus, tačiau šie atvykę nelabai ką tepadarė ir dar esą pakomentavo: „Šiemet padarysime taip, o jei kitais metais bus negerai, ką nors galvosime“. Taip esą pasakė Telšių rajono savivaldybės Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas. Anot jo, pasakyta vis dėlto buvo kitaip: „Tokio turinio žodžiai nebuvo pasakyti. Gyventojai informuoti: jei lietaus nuvedimo kalneliai iš asfaltbetonio suirs, juos atstatys rangovas per garantinį laiką“.
Rangovas Sodų gatvėje darbų nevykdo bene mėnesį. G.Lukauskas tvirtino susisiekęs su „Vigantiškių statyba“ vadovu V.Knystautu, domėjosi dėl tolimesnių darbų. Esą Telšių rajono savivaldybės administracijos rankos surištos: kol nesibaigia sutartis, valdininkai bejėgiai kontroliuoti rangovą. Kai pagalvoji, jei rajono statybą kontroliuotų ne popieriais apsikasę ir valdiškai galvojantys valdininkai, o ūkiški ir supratingi žmonės, gal ir tos rankos atsirištų… Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjo pasiteirauta, kodėl nedirbama iki galo, ar normalu, kad galbūt lakstoma nuo vieno objekto prie kito? „Nesu įmonės vadovas, bet jei kur nors kitur „dega“ ir reikia greičiau baigti darbus, taip ir elgiamasi. Manau, čia daugiau iš ekonominio požiūrio taip yra“,— tikino jis.
Susisiekta su V.Knystautu. Išaiškėjo labai įdomus dalykas — G.Lukauskas nuo žurnalistų nuslėpė svarbų faktą (o gal ir specialiai pamelavo) — Telšių rajono savivaldybė laikinai sustabdė darbus Sodų gatvėje, nes pasipylė gyventojų priekaištai dėl netinkamai atliekamų darbų. Laukiama galutinio sprendimo. „Aš pats skambinau į Savivaldybę paklausti, kada galėsime tęsti darbus, kaip elgtis toliau, o jie vis pasakydavo, kad kas nors atostogauja ar dar kažkas“,— apie biurokratų valdininkų tempiamą gumą pasakojo V.Knystautas. Jo žiniomis, dar planuojamas susitikimas su gyventojais.

Nuotr.Gintautas Lukauskas nepasakė žurnalistams, kad darbai yra laikinai sustabdyti.

Daugiau skaitykite „Kalvotoji Žemaitija“ Nr.57