Mamos reikalauja saugių vaikų žaidimo aikštelių

Tarp mamų nerimsta kalbos, kad Masčio ežero pakrantėje įrengtose vaikų žaidimo aikštelėse nesaugu žaisti mažiesiems. Pasirodo, mamų kalbos — ne iš piršto laužtos: sūpuoklės išlaužytos, kyšo tik metalo plokštės, o smėlio tiek mažai, kad vaikas čiuoždamas  žemyn gali galvą prasiskelti…

Donata Kazlauskienė

Apgailėtina „sauga“
Viešojoje erdvėje pasirodęs mamos Jurgitos komentaras sudomino ir žurnalistus. Mama rašė: „Prie muziejaus esančios aikštelės būklė yra TRAGIŠKA, turbūt kažkas, kas turi rūpintis, nesivargina ir laukia, kol atsitiks kokia nelaimė, nes dauguma sūpynių sulūžusios,  klibančios, smėlio aikštelėje tiek,lyg kas būtų jį išsivežęs (išlindęs betonas iš žemės, tad mažai trūksta, kad koks vaikas ten galvą prasiskeltų). Būtina kažkam priminti, jog įrengtas vaikų žaidimų aikšteles reikia ne pamiršti, o nuolat prižiūrėti, kad būtų saugios!“
Apgailėtina trijų žaidimo aikštelių būklė iškalbingai užfiksuota fotografijose. Bene geriausiai atrodo vaikų žaidimo aikštelė netoli Zakso kalno.
Tą dieną, kai lankytasi aikštelėje prie fontano, iš po nakties buvo nulaužta sūpuoklė-arkliukas. Vandalai nevengia lankytis vaikų žaidimo aikštelėse ir jas niokoti. Tą patį pastebi kita mama savo komentare: „Kokybė jų (vaikų žaidimo aikštelių,— Red.) prasta. Iš po žiemos tragiška, ten dar  paauglių pilna, sūpuojasi net žaidimams jau peraugę… Baisu vaikus vesti“.

Vasara baigiasi — smėlio dar nėra
Bėdos, kurias žurnalistams pavyko užfiksuoti: išlūžusios sūpuoklių-arkliukų rankenėlės ir  kai kurie jų nulaužti, likę tik metaliniai strypai, jie neužtaisyti, nepaslėpti. Kopimo virvė nupjauta, styro  vielos, vaikai gali bet kada susižeisti, labai trūksta smėlio, kyšo betono luitai. Kone  po dviejų savaičių išspręsta tik viena bėda: nuimta virvė, iš kurios kyšojo metalo viela. Dėl vaikų žaidimo aikštelės priežiūros kreiptasi į miesto seniūną Kazį Lečkauską.
„Masčio ežero pakrantę prižiūri Savivaldybės įmonė Telšių butų ūkis. Šios įmonės  patalpose saugoma keletas sulūžusių įrengimų — jų nebeįmanoma suremontuoti. Tarkime, trys karuselės yra nebepataisomos. Per 10 dienų (nuo liepos 20 iki 30 d.) sulūžo/buvo sulaužyti dar 3 vaikų žaidimo aikštelės prietaisai. Šią savaitę (liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje,— Red.) žadama gauti virvių-suktukų, kuriuos užsakė UAB „Ežerūna“. Sulūžus prietaisui, naujo nepavyksta gauti  per kelias dienas — prireikia laiko, kol jis pagaminamas. Smėlio šiemet buvo atvežta  pakankamai, kai leis oro sąlygos, atvešime papildomai“,— sakė seniūnas.
Smagratį užsukusi mama Jurgita, išgirdusi apie smėlį, pyktelėjo: „Seniūnas sako, kad šiais metais  buvo atvežta smėlio. NESĄMONĖ. Juk jis niekur negalėjo išgaruoti, o trūksta akivaizdžiai. Kam meluoti, po galais?“ Tiesa, nuo čiuožyklos apačios iki susigulėjusio  smėlio yra bemaž 40 centimetrų. Nukristi vaikams, deja, yra kur.

Problema žinoma
„Seniūnijai žinomos miesto problemos. Jau ne kartą prietaisai buvo remontuoti. Deja, suremontavus, jie vėl sulaužomi. Tačiau tai nėra tik vandalų išpuoliai. Aš įžvelgiu ir pačių tėvų ar kitų artimųjų, kurie vaikus atveda į žaidimo aikšteles, kaltę ir nenorą saugoti tai, kas sukurta. Artimieji  mato ir nedrausmina, jog ant prietaisų, kurie skirti mažiausiems vaikams, sėda ir paaugliai. Teko girdėti ir matyti, kaip patys artimieji ant vieno prietaiso susodina kelis vaikus. Natūralu, kad jie gali neatlaikyti ir sulūžti“,— pastebėjo K.Lečkauskas. 

Tavo vaikas — Tu ir saugok
„Vaikų žaidimo aikštelių saugumu turi rūpintis jų savininkas ar valdytojas. Tačiau už vaikų priežiūrą yra atsakingi ir jų tėvai, įtėviai, globėjai, tad vieningo atsakymo nėra — atsakomybė priklausytų nuo įvairių aplinkybių (ar nukrito, ar įsidūrė ir pan.)“,— atkreipė dėmesį seniūnas.
Tėveliai, nesitikėkite, kad nukritusiam nuo čiuožyklos ar sūpynės Jūsų vaikui valdžia  suskubs praverti piniginę ir sumokėti už gydymą. Akivaizdu, teks nemažus kryžiaus kelius nueiti, jei, neduokdie, įvyktų nelaimė. Apmaudu, bet biurokratams nelabai rūpi, kad  žaisti nesaugu. Suprask: Tavo vaikas — Tu ir saugok. Nenori, kad mažylis susižalotų, geriau jo ir nevesk į žaidimo aikštelę.
„Remiantis LR Civiliniu kodeksu, kiekvienas asmuo turi pareigą laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais nepadarytų kitam asmeniui žalos, o padarius žalą, privalo visiškai atlyginti nuostolius. Atsargumo, rūpestingumo prižiūrint savo vaikus  nesilaikymas gali suponuoti elgesio taisyklių nesilaikymą. Pažymėtina, kad ši problema egzistuoja visoje Lietuvoje ir vaikų žaidimo aikštelių saugumo problemoms spręsti ne kartą buvo sudarytos įvairios darbo grupės, rengti pasitarimai ir pan.“,— sakė K.Lečkauskas. 

Kur žiūri policija?
Netvarkingos vaikų žaidimo aikštelės yra viena bėda, tačiau jas niokojantys barbarai — kita. Mieste pastatytos 32 vaizdo stebėjimo kameros. Visas tris aikšteles, skirtas žaisti vaikams, jos taip pat aprėpia. Kreiptasi į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą pasidomėti, kur tuo metu žiūri policijos pareigūnai, kai niekinamas miesto turtas.
Iš pateiktų atsakymų tiesiog lįste į galvą lenda mintis, jog policija taip užsivertusi darbais, kad pėsčiomis nebėra kada vaikščioti. Kaip tyčia, druskos pažeriama ir valdžiai: esą apšvietimas per prastas, o apie pagautus vaikų žaidimo aikštelių niokotojus apskritai nutylima. Tai kur to skambaus šūkio „Ginti. Saugoti. Padėti.“ pateisinimas? Į klausimus atsakė Telšių apskr. VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė:
— Kaip dažnai policijos pareigūnai išeina patruliuoti į gatves pėsčiomis/dviračiais?
— Policijos pareigūnams patruliuoti pėsčiomis Telšių miesto vietose, kurios patenka į teisės pažeidimų rizikos zonas, yra numatyta tarnybos užduotyse. Pareigūnai patruliuoja tuo metu, kai nevyksta į įvykio vietą ir neturi kitų neatidėliotinų užduočių.
— Telšiuose, Masčio ežero pakrantėje, esančios vaikų žaidimo aikštelės suniokotos. Kamerų stebėjimo lauką, akivaizdu, jos aprėpia, tad vandalų nepastebėti neįmanoma. Kodėl policija leidžia gadinti miesto turtą?
— Vaizdo kameromis užfiksuojama vidutiniškai po 2 (TIK!— Red.) įvairaus pobūdžio (dažniausiai — KET) pažeidimus per parą. Siekiant vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuoti pažeidimus tamsiuoju paros metu, turėtų būti pakankamas stebimos teritorijos apšvietimas. Įrengtos kameros stebi ne tik vaikų žaidimo aikšteles, bet ir visą Masčio ežero pakrantę. Vaizdo stebėjimų kamerų pagalba užfiksuoti ir sulaikyti „rotondų“ niokotojai.
— Pateikite pastarųjų 3 mėnesių ataskaitą, kiek buvo sulaikyta/nubausta/įspėta vandalų niokojant vaikų žaidimų aikšteles. Galbūt yra pradėti ikiteisminiai tyrimai?
— Ikiteisminių tyrimų dėl nuniokotų vaikų žaidimo aikštelių nepradėta, o atskira ataskaita apie vandalus, niokojančius vaikų žaidimo aikšteles, nevedama.

Pažadėjo pasirūpinti
Pasidomėta, ką Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas mano, kam miestui reikalingos kameros, jei net nepagaunami vandalai, niokojantys vaikams skirtas žaidimų aikšteles ir kitą miesto turtą? „Policija, kaip ir kitos struktūros, dirba įvairiais metodais, o vaizdo kameros yra tik viena iš jų. Apie vaizdo stebėjimo kamerų reikalingumą byloja rezultatai bei gyventojų atsiliepimai (mano žiniomis, jie — patenkinti). Jeigu vaizdo fiksavimu galime apsaugoti bent vieno žmogaus sveikatą, turtą, reiškia, jos pasiteisina. Kameros taip pat yra puiki prevencijos priemonė — gyventojai jaučiasi saugesni, o kiti — susilaiko nuo pažeidimų. Kreipiuosi į gyventojus: jei vaikai ar suaugusieji niokoja žaidimo aikštelę, kitą turtą ar tiesiog nesaugiai elgiasi — sudrausminkite, o jei tai nepadeda — praneškite policijai“,— sakė jis.
Taip pat policija kaltina prastą apšvietimą mieste, dėl ko esą kameros neužfiksuoja pažeidimų. „Savivalda ir policija visada randa išeitį net iš sudėtingiausių situacijų. Jei pareigūnai mano, jog apšvietimo tam tikroje vietoje nepakanka — mes tai išspręsime. Pažadu pats asmeniškai pasidomėti Jūsų nurodytu galimu nesklandumu“,— žadėjo S.Urbonas.

Nuotraukoje: Vaikų žaidimo aikštelėse smėlio tiek mažai, kad bet kuris vaikas į išsikišusį betoną gali prasiskelti galvą.