Savivaldybės įmonė įtariama dokumentų klastojimu

Šios savaitės pirmadienis buvo itin nemalonus rajono vadovams. Į Telšius atvykę Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai apsilankė Savivaldybės administracijoje, Savivaldybei priklausančiojoje uždarojoje akcinėje bendrovėje „Telšių šilumos tinklai“ bei UAB „Telšių buitis“. Mūsų žiniomis, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumento suklastojimo ir piktnaudžiavimo.

Alvydas Ivoncius

UAB „Telšių šilumos tinklai“ direktorius Jurgis Staševičius mums pareiškė esą nieko nežinantis, ko ieškojo STT pareigūnai. Mat jis dabar atostogauja, išvykęs į Čekiją.
„Telšių šilumos tinkluose“ dirba vos keli darbuotojai. Mūsų žiniomis, STT pareigūnai kalbėjosi su įmonės vyr. buhaltere Regina Gaidauskiene. Moteris sakė, kad negalinti nieko komentuoti, kadangi pasirašė pasižadėjimą neatskleisti tyrimo detalių.
UAB „Telšių buitis“ direktorius Andrius Domarkas nepanoro nieko komentuoti. Užtat kelis kartus paklausė, iš kur sužinojome apie STT pareigūnų apsilankymą jo bendrovėje. „Iš žmonių“,— atsakėme. A.Domarkui labai rūpėjo, iš kokių žmonių.
O kad STT turėjo lankytis ir „Telšių buityje“, galima spręsti iš pareigūnų rašto Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkui Danieliui Rupšiui. Rašte prašoma pateikti komisijos iš „Telšių šilumos tinklų“ išsireikalautą sutartį su UAB „Telšių buitimi“. Taip pat ir kitus dokumentus, susijusius su šia sutartimi.
„Kalvotoji Žemaitija“ anksčiau rašė, kad Savivaldybės tarybos Korupcijos prevencijos komisijoje (toks buvo jos pavadinimas ankstesnę kadenciją) buvo svarstomi telšiškio Algirdo Bacevičiaus prašymai išnagrinėti „Telšių šilumos tinklų“ ir „Telšių buities“ tarpusavio ūkinius reikalus. Mat „Telšių šilumos tinklai“ nuomoja „Telšių buičiai“ dalį pastato Sedos gatvėje, buvusioje katilinėje. „Telšių buitis“ dalį išsinuomotų patalpų pernuomojo. Šios kadencijos Savivaldybės taryboje Antikorupcijos komisijoje vėl grįžta prie „Telšių šilumos tinklų“ pastato dalies nuomos „Telšių buičiai“. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas sakė, kad pareigūnai kažko ieškojo jo kompiuteryje. Smulkesnių detalių K.Anglickas negalėjo atskleisti, kadangi taipogi yra pasirašęs neviešinti tyrimo medžiagos.
Taigi, galima spėti, kažkas yra negero sutartyje tarp „Telšių šilumos tinklų“ ir „Telšių buities“.
„Telšių šilumos tinklų“ direktorius Jurgis Staševičius šios įmonės vadovu tapo po 2011 metais įvykusių Savivaldybės tarybos rinkimų. Jis priklausė Gedimino Vagnoriaus vadovaujamai Krikščionių partijai, gavusiai per rinkimus du mandatus. Anuomet „krikščionys“ kartu su socialdemokratais, darbiečiais, „valstiečiais“ ir konservatoriais sudarė valdančiąją koaliciją. „Kalvotoji Žemaitija“ 2011 metų vasarą paskelbė, kad J.Staševičius gali tapti „Telšių šilumos tinklų“ direktoriumi. Mūsų prognozė netrukus pasitvirtino. Iš įmonės direktoriaus pareigų buvo atleistas tvarkietis Danielius Rupšys ir direktoriumi paskirtas J.Staševičius. Po Darbo ir Krikščionių partijų susijungimo J.Staševičius tapo darbiečiu. Jo žmona dirba Telšių  apylinkės teismo teisėja.
„Telšių buičiai“ ilgai vadovavo ir jos akcininku buvo vienas įtakingiausių rajono socialdemokratų Adomas Domarkas. Prieš kurį laiką jis akcijas ir įmonės direktoriaus pareigas perleido savo sūnui Andriui.
„Telšių šilumos tinklų“ vyr. buhalterė R.Gaidauskienė yra Darbo partijos narė bei vieno įtakingiausių rajono darbiečių Zenono Mockaus pusseserė.

Nuotraukoje: Šio pastato dalį „Telšių šilumos tinklai“ išnuomojo įtakingo socialdemokrato Adomo Domarko vadovautai bendrovei „Telšių buitis“. STT tyrimas greičiausiai susijęs su šia nuoma.