Kai kuriems statybininkams Savivaldybėje sekasi

Rašėme, kad Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas nustebino. Jis pareiškė esą niekas nenorėjo imtis Cerkvės kalvos laiptų remonto. Tarsi statybininkai Telšiuose būtų išnykę. Pasak seniūno, atsiradusi tik viena firma — „Ginstar“. Ji turėtų būti dėkinga seniūnui K.Lečkauskui už „Kalvotosios Žemaitijos“ smalsumą.
Alvydas Ivoncius

Neaiškumai dėl atestato
Laiptus nusprendusios remontuoti bendrovės pavadinimas mums jau buvo žinomas. Bet apie tai kiek vėliau.
Nesunkiai išsiaiškinome, kad ši bendrovė pagal jai Sertifikavimo centro išduotą atestatą gali veikti šiose statybų srityse: žemės darbų; statinio vandentiekio ir nuotekų šalinimo inžinerinių sistemų įrengimo. Atestate rašoma, kad ji gali būti ypatingos kategorijos statinio rangovu. Ypatingi kategorijos statiniai tokie, kuriuose vienu metu gali būti šimtas ir daugiau žmonių, taigi dažniausiai tai — administraciniai, švietimo, kultūros ir panašūs pastatai. Reikalas toks, kad „Ginstar“ laimėjo ne vieną statybos darbų konkursą dėl administracinių bei švietimo įstaigų pastatų remonto. Ir tikrai tie darbai nebuvo vamzdžių klojimas. Paminėti pastatai priklauso ypatingų pastatų kategorijai. Juos statyti, remontuoti gali tik atitinkamus kvalifikacijos atestatus turinčios įmonės.
Pasiteiravome Savivaldybės administracijos, kaip galėjo „Ginstar“ remontuoti tokius pastatus, jei jos atestatas leidžia atlikti žemės, vandentiekio ir kanalizacijos darbus.
Ir štai ką atsakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas: „UAB „Ginstar“, kaip rangovė, samdanti subrangovus, galėjo vykdyti darbus ypatingos kategorijos statiniuose“.
Panašiai mus įtikinėjo ir Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas. Žinodami, kad Savivaldybės administracijos kai kurie vadovai ir valdininkai linkę gudrauti, netgi meluoti, kreipėmės į Sertifikavimo centrą. Ir štai kokį atsakymą gavome: „Informuojame, kad įmonė UAB „Ginstar“ ypatingos kategorijos statiniuose turi teisę atlikti tik tuos statybos darbus, kurie yra nurodyti Kvalifikacijos atestate Nr. 7064“. Vadinasi, ši bendrovė, sakykime, mokyklose, administraciniuose pastatuose gali įrenginėti vandentiekio ir nuotekų sistemas. Tačiau juk K.Anglickas su G.Lukausku bando įtikinti, kad bendrovė gali ypatingos kategorijos statiniuose dirbti kaip rangovė, samdanti subrangovus.
Dar ponai Savivaldybės administracijos atstovai mus tikino: „Dauguma UAB „Ginstar“ atliktų darbų buvo smulkūs neypatingų, nesudėtingų statinių paprastieji remonto darbai, kuriems nėra keliami kvalifikacijos reikalavimai“.

Platus darbų spektras
Kalbinami netgi Savivaldybės reikalus neblogai išmanantys telšiškiai stebėdavosi, kas toji „Ginstar“.
„Kalvotoji Žemaitija“ paprašė Savivaldybės administracijos pateikti duomenis apie UAB „Ginstar“ laimėtus viešųjų pirkimų konkursus. Iš Savivaldybės administracijos pateiktų duomenų sužinome, kad 2011-2015 metais ši bendrovė laimėjo net 36 viešųjų pirkimų konkursus. Sumos, tiesa, ne visuomet buvo didelės, tačiau visgi vertos dėmesio. Pabandysime suklasifikuoti „Ginstar“ darbus, atliktus savivaldybės objektuose.
Pastatų griovimas. Už gyvenamojo namo Varniuose nugriovimą 2011 metais sumokėta beveik 50 tūkst. litų. Už gyvenamojo namo Telšiuose nugriovimą 2013 metais mūsų valdžia bendrovei atseikėjo 19 tūkst. 556 litus. Laisvės gatvėje buvusio namo nugriovimas tais pačiais metais rajono biudžetui (tai yra — mums visiems) kainavo 44 tūkst. 458 litus. Suaugusiųjų mokyklos katilinės nugriovimas tekainavo „vos“ 20 tūkst. 760 litų.
Pastatų ir patalpų remontas. Šioje srityje „Ginstar“ matoma kaip gana aktyvi darbininkė. Bendrovė kelis kartus remontavo Savivaldybės administracijos pastatą (9 tūkst. 481 ir 10 tūkst. 730, ir dar 74 tūkst. 984 litai), Kaunatavos pagrindinę mokylą (24 tūkst. 855 litai), „Džiugo“ gimnazijos aktų salę (38 tūkst. litų), Telšių miesto seniūnijos pastatą (8 tūkst. 584 ir 33 tūkst. litų), Upynos pagrindinės mokyklos sporto salę (31 tūkst. 381 litas) bei kitus. „Ginstar“ darbavosi būstus pritaikydama neįgaliesiems, remonatvo lietaus nuotekų tinklus, netgi kai kurias gatves, taip pat ir asfaltuotas. Nors sumos nebuvo didelės, tačiau vis viena per gausybę Savivaldybės užsakymų susidarė šimtai tūkstančių litų. Galiausiai „Ginstar“ laimėjo konkursą (aišku, surengtą apklausos būdu) remontuoti „Vilties“ mokyklą.
Bendrovę sėkmė lydėjo ne vien Telšių rajono savivaldybės administracijos rengiamuose konkursuose. Štai Savivaldybei pavaldžios UAB „Telšių autobusų parkas“ rengtus kelis konkursus taipogi laimėjo „Ginstar“. Bendrovė įrengė apžiūros ir remonto duobę Mažeikių gatvės pastate, kurį „Telšių autobusų parkas“ išsinuomojo iš Savivaldybės tarybos nario Zenono Mockaus įmonės. 2014 metais „Ginstar“ iškasė duobę, išbetonavo, o „Telšių autobusų parkas“ sumokėjo nemenką sumą — 33 tūkst. 434 litus.
Didžiulės sėkmės Savivaldybės rengiamuose konkursuose lydima „Ginstar“, kaip matėte, atliko daug tokių darbų, kurie neįrašyti jos atestate. Laimėjusi dar vieną „Telšių autobusų parko“ rengtą konkursą, bendrovė už suslėgtų gamtinių dujų kolonėlės pajungimo darbus gavo net 49 tūkst. 408 litus.
Sėkmės lydimos UAB „Ginstar“ direktorius Rimantas Ginčiauskis teigia, kad jo vadovaujama bendrovė laimėjo nemažai Savivaldybės administracijos rengtų konkursų, kadangi pasiūlė mažesnes kainas, o ir dirba kokybiškai.