Trūkumų nepašalinančios bendrovės laukia sankcijos

Žemaitės gatvės 30 namo gyventojams renovacija tapo nesibaigiančiu galvos skausmu: vos ne pusėje butų balkonų varva vanduo. Nors tai matoma kaskart žliaugiant lietui, žmonių pastangos priversti rangovą ištaisyti broką atsimuša kaip į sieną.

Alvydas Ivoncius

Balkonuose žliaugia vanduo
Šiais metais, dar prieš paspaudžiant šaltukui, dulksnojant, viena gyventoja pakvietė apžiūrėti įstiklinto balkono. Jo lubų pakraščiai buvo sudrėkę, stiklais ir sienelėmis, ypač laukinės pusės, varvėjo vanduo.
Buto šeimininkė piktinosi statybininkų darbu. Jos manymu, čia kažkas ne taip padaryta, todėl prasiskverbia vanduo.
Balkonų priekiniai langai yra slankiojantys, būtent pro juos labiausiai prasiskverbia vanduo ir varva sienelėmis. Nelabai aišku, kodėl drėgsta lubos: gal prasiskverbia iš aukščiau esančio balkono, o gal kaltas sienelės ir balkono sujungimas.
Gyvenamojo namo bendrijos pirmininkė Zofija Remezienė sakė, kad drėgsta devyniolikos iš keturiasdešimt penkių butų balkonai. Namą renovavo UAB „Džiugo statyba“. Ne kartą į bendrovę kreiptasi dėl šios problemos. Statybininkai šį bei tą darė, sandarino, tačiau padėtis iš esmės nepasikeitė.
Balkonai sumontuoti iš metalinių konstrukcijų, tokie pat ir langų rėmai.

Vengia pripažinti savo kaltę
Pakalbinome UAB „Džiugo statyba“ direktorių Stasį Pukšmį. „Iš to namo neišeinam. Balkonus tvarkėm. Projektuotojų pasirinkta ne ta kontrukcija“,— gynėsi S.Pukšmys.
Jo manymu, kalti patys gyventojai, kadangi neva atidaro į balkonus kambarių duris, todėl susidaro kondensatas. Pastebėjome, kad tokiam vandens kondensato kiekiui atsirasti reikėtų pleškinti kaip pirtyje. Galiausiai S.Pukšmys ėmė kaltinti metalines konstrukcijas, leidžiančias susidaryti kondensatui. Jo manymu, gyventojai norėjo pigesnio balkono įstiklinimo, todėl nesirinko plastiko konstrukcijų. Namo bendrijos pirmininkė Z.Remezienė ne kartą girdėjo tokius pasiaiškinimus. Ir nemano, kad jie pagrįsti. Mat drėgsta, kaip minėta, mažiau nei pusės butų balkonai, tai vandens kondensatas čia niekuo dėtas, kaip ir konstrukcijos ar medžiagos. „Vienur dirbo blogiau, kitur geriau, todėl taip ir yra“,— pasakė Z.Remezienė.

Kreipėsi dėl atestato galiojimo
Ji kreipėsi į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos Telšių teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių dar praėjusių metų sausio 6 dieną. Skyrius įpareigojo „Džiugo statybą“ pateikti rašytinį paaiškinimą. „Džiugo statyba“ atsakė nevengianti šalinti trūkumų, o balkonai užsandarinti bus iki 2016 metų gegužės vidurio.
Gyventojai neneigia, kad sandarino — patepliojo kažkokiu hermetiku. Atėjo 2016 metų ruduo, žiema, o vanduo vis viena sunkiasi į vidų, varva. „Kalvotajai Žemaitijai“ UAB „Džiugo statyba“ direktorius S.Pukšmys aiškino, kad dabar reikia pavasario laukti, bet pripažino: „Nesugebu sumąstyti, kaip viską pakeisti“. Ir pažadėjo rasti bendrą kalbą su gyventojais.
Žemaitės gatvės 30 namo bendrija pati organizavo renovacijos procedūras, neprašė, kad tai darytų Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“. Dabar bendrija tarsi palikta viena ginčytis su statybininkais. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Telšių skyrius patarė kreiptis į teismą. Skyrius, omenyje turėdamas nepašalintus trūkumus, kreipėsi dėl UAB „Džiugo statyba“ į Statybos produktų sertifikavimo centrą dėl šios bendrovės veiklos įvertinimo.
Tai reiškia, kad „Džiugo statybos“ veiksmai bus tiriami. „Į Sertifikavimo centrą bus kviečiami bendrovės atstovai pasiaiškinti. Bendrovei gali būti sustabdytas kvalifikacijos atestato galiojimas arba iš viso panaikintas“,— mums paaiškino Telšių skyriuje.
Tačiau tai namo problemų nepanaikins.

Prastas darbas — dažnas reiškinys
Savivaldybės įmonės „Telšių butų ūkis“ direktorius Artūras Liauzginas ragino bendrijos pirmininkę atvykti su sutartimi, kitais dokumentais. Bet bendrijos pirmininkė kažkodėl abejoja tokia konsultacine pagalba. Kaip minėta, „Telšių butų ūkis“ neadministravo šio namo renovacijos, viską organizavo pati bendrija. Pasiūlėme pirmininkei kreiptis ir į merą. „O ką, gal jis tuos langus sutvarkys?“— suabejojo Z.Remezienė. Žinoma, nesutvarkys, tačiau Savivaldybės administracija turi specialistų, galinčių patarti, ką tokiu atveju reikėtų daryti.
Kai daugiabučių namų renovaciją administruoja „Telšių butų ūkis“, ši įmonė taip pat rūpinasi ginčais su statybininkais. Pasak A.Liauzgino, dažnai dėl nekokybiško darbo tenka rašyti statybininkams pretenzijas. Vieni greitai reaguoja, kiti delsia. Yra viena bendrovė iš Klaipėdos, dėl kurios kreiptasi į teismą.
Regis, bendrovės turėtų saugoti savo gerą vardą, tačiau, panašu, „Džiugo statybai“ tai nėra labai aktualu — antraip gyventojams nereikėtų tiek piktintis.
Žmones galima suprasti: kelis dešimtmečius jie mokės paskolą, o bus gavę nekokybiško darbo dozę. Ir ne žmonių problema — gera ar bloga  — tų balkonų įstiklinimo konstrukcija. Techninį projektą, galiausiai gaminius užsakė „Džiugo statyba“, ji yra atsakinga už kokybę.
Pabaigai įdomi detalė: „Džiugo statybos“ direktoriaus pavaduotoju dirba Savivaldybės tarybos nario, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Telšių rajono skyriaus pirmininko Manto Servos tėvas. O ir pats M.Serva kurį laiką dirbo šioje bendrovėje.