„Noriu augti“ — prasmingos bendrystės ir šilumos vakaras

Jautrus, šiltas, pilnas nuoširdžios muzikos ir atvirų širdžių bendravimo — toks buvo lietingą, vėjuotą, darganotą spalio vakarą Telšių „Džiugo“ gimnazijoje surengtas paramos koncertas „Noriu augti“. Vakaro organizatoriai dėkojo susirinkusiesiems: „Tai ypatingas vakaras. Ačiū, kad esate jautrūs ir geraširdžiai žmonės“.

Lina Dijokienė

Idėja iš noro padėti
Šimtas vaikų kasmet. Tokia liūdna vaikų, susirgusių onkologinėmis ligomis, statistika. Tik aštuoniasdešimt procentų jų pasveiksta. Kai negailestingai smogia liga, labai svarbu, kad šalia būtų padedantys, suprantantys, užjaučiantys žmonės. Fondas „Mamų unija“ rūpinasi onkologinėmis ligomis sergančiais vaikais, remia jų gydymą, organizuoja įvairius renginius, skleidžia informaciją, įgyvendina labdaros projektus.
Paramos koncerto „Noriu augti“ iniciatorė, idėjos autorė — Rimantė Mockaitienė. Ji džiaugėsi, jog idėja sulaukė palaikymo — jai nuoširdžiai talkino Telšių „Džiugo“ gimnazijos direktorius Mindaugas Sabaliauskas bei Inga Motuzaitė, koncerto scenarijaus autorė ir vedėja Fausta Sabaliauskienė. Moteris, nuoširdžiai jaudindamasi, sakė, kad mintis surengti tokį koncertą kilo, kai labai artimą žmogų ištiko nelaimė. „Labai norėjosi padėti, kuo galiu. Pagalvojau, kad muzikos kalba labai nuoširdi, ji gali paskatinti gerumui, užuojautai“,— sakė R.Mockaitienė.
Muzikos pedagogė pasakojo, kaip jaunai šeimai iš po kojų ėmė slysti žemė, sužinojus, kad vos kelių mėnesių vaikelis serga onkologine liga. Vienai šalies žiniasklaidos priemonei pasidalijus žinia apie šeimą ištikusią nelaimę, daug žmonių ištiesė pagalbos ranką — už surinktus pinigus mažasis Martynas jau triskart buvo išvykęs į Šveicariją gydytis.

Kūdikio liga
Dabar jau devynių mėnesių sulaukusio Martyno pirmuosius ligos požymius tėvai pastebėjo, kai mažylis sulaukė trijų mėnesių amžiaus. Jam diagnozuota retinoblastoma. Tai genetinė liga — ji gali būti paveldėta arba atsirasti visiškai atsitiktinai. Šis piktybinis auglys pažeidžia tinklainę, be kurios prarandamas gebėjimas matyti. Dažniausiai tokia liga pasireiškia dar kūdikystėje.
Pagal galiojančius akių vėžio gydymo protokolus skiriama šešių kursų chemoterapija. Po jos dažniausiai vaikai siunčiami į Šveicarijos kliniką moderniam gydymui, kurio metu taikomos priemonės (lazerių terapija, šalčio terapija ir pan.) jau veikia ne visą organizmą, o tikslingai tik auglį. Tai padeda išvengti pašalinių chemoterapijos poveikių.
Neseniai po trečiojo vizito iš Šveicarijos su Martynu grįžę jo tėvai turėjo neramių žinių: „Paaiškėjo, kad auglys nesureagavo į chemoterapiją ir tolesnis gydymas chemoterapija nebebus taikomas. Narkozės metu Martyno akytė buvo gydoma lazeriu ir nauja termo terapija. Kadangi iš akies paimti biopsijos nėra galimybės, mes nežinome, ar likęs auglys yra aktyvus ir tiesiog nebereaguoja į gydymą, ar jis jau yra nebegyvas. Vėžio ląstelių išsisėjimas viršutinėje tinklainės dalyje yra sunaikintas, tačiau apačioje vis dar yra matomas. Taikant naują gydymą, teks dvigubai dažniau lankytis Lozanoje. Iki šiol tekdavo keliauti kartą per mėnesį, o dabar — kas dvi savaites“. Vadinasi, šeimos laukia ir dvigubai didesnės išlaidos…

Daug vilties ir atjautos
„Šiandien įvyko labai didelė pamoka. Visiems mums, suaugusiesiems, čia susirinkusiems jūs, vaikai, mums davėte svarbią pamoką. Šiandien mes iš jūsų išmokome nuoširdumo, meilės, atjautos. Esame be galo jums visiems dėkingi. Aš, kaip žmogus, šiandien išaugau“,— dėkodama visiems jauniesiems koncerto dalyviams — Telšių muzikos mokyklos, Telšių kultūros centro, Žemaitės gimnazijos ugdytiniams bei juos rengusiems pedagogams, sakė Rimantė Mockaitienė.
Paramos koncerto pradžioje kanauninkas Andriejus Sabaliauskas kalbėjo: „Šventasis Tomas yra pastebėjęs tokią mintį: visi žmonės gyvena laikais, kurie jiems paruošia daug išbandymų. Bet geri žmonės išbandymus ištveria ir laikus padaro geresnius ir šviesesnius. Šeimos, kurios turi išbandymų, iš tikrųjų kartais yra labai sunkioje situacijoje. Bet gerų žmonių buvimas šalia tų žmonių, patiriančių sunkumus, padaro tuos išbandymus lengvesnius ir pakeliamus.
Labai nuoširdžiai dėkoju „Mamų unijai“ ir visiems, kurie atėjote, vedini jautrumo. Džiaugiuosi, kad šita šventė (vadinkime ją švente, nes tai yra dalinimosi, jautrumo, širdingumo, atidumo ir gebėjimo rasti laiko ir vieną kitą eurą iš savo kišenės ištraukti tam, kad paremtume šią iniciatyvą) vyksta ne Kalėdų pasiruošimo metu. Bet dar gerokai prieš. Labai mėgstame būti jautrūs, kai jau visas laikas yra persunktas to laukimo ir visiems reikia kažkokių pliusų, parodyti, kad ir mes neatsiliekame nuo gerumo ir nuoširdumo. Ačiū, kad jūs tai darote tikroviškoje atmosferoje.
Ačiū, kad atėjote šiandien ne tik pabūti, bet ir pasidalinti savo talentais. Labai svarbu, kad mokėtumėte jausti vienas kito gyvenimo ritmą“.
Kanauninkas perdavė keletą aukų, gautų iš maldininkų, Katedroje ne kartą girdėjusių skelbimus apie paramos koncertą. „Nenustokime būti jautrūs, nenustokime būti atidūs vieni kitiems ir mokėkime vertinti gyvenimą. Ir padarykime, anot Šventojo Tomo, pasaulį gražesnį. Kai šalia esančiam žmogui gebėsime ištiesti ranką, mokėsime pasakyti gerą, paguodžiantį žodį, pasidžiaugti kito talentais, perteikti tai, ką turime, bei dėkoti už tai, ką gauname. Gražaus jums šilto, nuotaikingo ir kartu besidalijančio vakaro, kad jūsų buvimas ir jūsų prisidėjimas prie kilnios misijos užaugintų galimybę augti, džiaugtis ir ateities vizijai“,— linkėjo kanauninkas A.Sabaliauskas.

Pasidalintas gerumas
Vakaro metu koncertavo ir širdžių šiluma dalinosi Telšių muzikos mokyklos, Telšių kultūros centro ir Telšių Žemaitės gimnazijos meno kolektyvai.
Koncerto metu surinktos aukos — 750 eurų — skirtos labdaros ir paramos fondui „Mamų unija“, kuris rūpinasi kiekvienu Lietuvos vaiku, sergančiu onkologine liga.