Tikromis istorijomis paremtos knygos apie Antrąjį pasaulinį karą

Dvidešimtas amžius žmonijai metė net kelis milžiniškus iššūkius — pasaulinius karus. Sužlugdyti likimai, prarastos šeimos, perbraižytos sienos ir patirti išgyvenimai įkvėpė daug rašytojų, o knygos žadina skaitytojų smalsumą ir leidžia daugiau sužinoti apie to meto įvykius. 
Pasidairę po knygynų lentynas, pamatysime daugybę grožinės literatūros kūrinių, paremtų tikrais faktais ir istorijomis, nutikusiomis Antrojo pasaulinio karo laikotarpiu. Karo, kurio pasekmes jaučiame ir šiandien. 
Paruošėme tris istorinių romanų rekomendacijas. Visi pasakojimai nutiko panašiu metu, tačiau kiekviena patirtis ir asmeninė tragedija leidžia pažvelgti vis į kitą karo detalę bei viską apjungti į bendrą istorinį paveikslą.

V.S.Alexander „Maisto ragautoja“
Romanas paremtas Margot Wolk gyvenimu. Autorius nukelia į 1943-uosius metus ir pasakoja apie Hitlerio maisto ragautojas. Šias moteris naciai privertė dirbti ir gyventi netoli fiurerio. Jų užduotis buvo pirmoms paragauti Hitlerio maisto ir įsitikinti, ar jis neužnuodytas. Merginoms, kurios gyveno nuolatinėje baimėje dėl savo gyvybės, buvo aiškinama, kad tai auka dėl Reicho gerovės.
Pagrindinei knygos veikėjai teks spręsti moralines dilemas, bei priimti daugybės žmonių likimą lemiančius sprendimus. Margot Wolk, pagal kurios istoriją sukurta knyga, buvo vienintelė išlikusi ragautoja, kuri savo liudijimu pasidalijo tik sulaukusi 96 metų.

Heather Morris „Cilkos kelias“
Cilka Klein — jauna žydaitė, kartu su šeima atsidūrusi Aušvico koncentracijos stovykloje. Ji buvo reali asmenybė, tačiau  „Cilkos kelias“ – knyga, apjungianti ne tik jos istoriją, bet ir daugelio kitų panašaus likimo moterų patirtį.
Cilka išsiskyrė savo grožiu, deja, dėl to dėmesį į ją atkreipė SS valdininkai. Prievartaujama ir išnaudojama mergina, kitų žydų buvo smerkiama už „privilegijuotą“ gyvenimą. Kaltino ji ir pati save, tačiau visada, kai tik pasitaikydavo proga, stengėsi padėti kitiems.
Kai sąjungininkai išlaisvino stovyklą, daugelis kalinių gavo galimybę grįžti namo. Tačiau Cilka buvo apkaltinta kolaboravimu ir ištremta į Sibirą, kur Vorkutos gulage praleido dešimt metų. „Cilkos kelias“ yra knyga apie sunkius išbandymus, žmogaus stiprybę ir gydančią meilės galią.

Mario Escobar „Aušvico lopšinė“
„Aušvico lopšinė“ yra tikrais faktais paremta knyga apie mažai žinomą romų tautybės žmonių likimą Antrojo pasaulinio karo metais.
Vieną 1943-iųjų metų rytą Helenos šeimos kasdienybė buvo sudrumsta policininkų įsiveržimo. Jų įsakymu, Helenos romų tautybės vyras bei penki vaikai siunčiami į Aušvico koncentracijos stovyklą. Helena — vokietė, kuri gali likti namuose, tačiau moteris pasiryžta keliauti su šeima.
Stovykloje jie apgyvendinami kartu su kitais romais. Netrukus vokietę pastebi garsusis daktaras Mengelė ir paskiria vadovauti vietiniam vaikų darželiui. Tačiau visi žino, kad atsidurti Mengelės akiratyje pavojinga… Autorius šiuo romanu siekė atkreipti dėmesį į etninių romų likimą.

 

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.