Vasario 16-oji: į Brėvikius! Kur žirgai ir dainos

Kiekvieną Vasario 16-ąją Brėvikių dvaro kieme vyksta šventinė žemaičių sueiga.

Savo kraštui norime palikti kokią nors atmintiną dovaną, kokį nors atminimo vertą veiksmą, kurį perimtų, tęstų naujoji karta. Bene tokia ir bus kasmetė Vasario 16-osios šventė Brėvikių dvaro kieme. Gadūnavo seniūnija.

Janina Zvonkuvienė

Galbūt ir šiemet Vasario 16-ąją šuoliuos žirgai per seną Brėvikių dvaro kiemą. Jauni raitužėliai atjodavo. Bus iškeltos Lietuvos ir žemaičių vėliavos. Plaikstysis vėjyje, plevens gražiai jų šilkas. Tai visada malonina jausmus. Šventė! Švenčiama Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Vasario 16-osios paminėjimas Brėvikiuose jau prigijo, įleido šaknį. Lieka tikėtis, kad niekas šios šventės neraus lauk, o vien gaivins ir stiprins.
Vasario 16-ąją čia susirenka, suvažiuoja žmonės iš visur. Jaunimas ir senimas. Kol nebuvo pandemijos, mokyklos atveždavo autobusiukus mokinių. Jaunos širdelės turės ką gražaus prisiminti. Senimas dainuoja savo dainas. Žemaitiškos prakalbos. Minimas signataras Stanislovas Narutavičius, nes dvaras ir buvo Narutavičių. Nuobodžių ilgų kalbų čia nebūna. Argi kas negirdėjote Andriaus Daciaus šaunių sąmojų apie rimtus dalykus. Argi kas negirdėjote Žemaičių kultūros draugijos prezidento Stasio Kasparavičiaus visada vyriškai dvasingos kalbos. Jei netoli sukiojasi didžioji Barzda Antanas Kontrimas, jo kalba žemaitiška dar sodresnė, dūšia atlapesnė. Tokią dieną Brėvikiuose būdamas, džiaugiesi žemaičiu esąs.
Šventėje gražiai nuaidi tautinė giesmė. Iškilmei sustiprinti trinkteli „pučkorių“ savadarbės patrankos. Mėlynas dūmelis išsisklaido už dvaro prūdo. Taip šventė pradedama. Žmonės džiaugiasi pasimatę, susitikę. Jei tik gali, dalyvauja ir dabartinis Brėvikių dvaro gaspadorius Gediminas Šilinas, gausiems sveteliams visaip parodydamas svetingumą. Žmonės dalijasi suneštinomis vaišėmis, būna muzika ir pasistrakaliojimai pagal ją. Būna svečių iš kur tik nori — iš Klaipėdos, Šiaulių, Plungės, Vilniaus, Skuodo… Natūralus visų pasilinksminimas lauke, pasidžiaugimas vieni kitais, o ir pačiu gyvenimu. Dar ir labai gražus Žemaitijos kraštovaizdis aplinkui.
Taigi ši kasmet vykstanti šventė išreiškia ir pagarbą signatarui Stanislovui Narutavičiui atminti. Visada Vasario 16-ąją, visada 12 val. Brėvikių dvare. Yra buvę, kad kelius užverčia pusnys. Geri žmonės iš vakaro ar net naktį nugreideriuoja, o pūga vėl savo… Vis tiek važiuojam. Net iš pačios Klaipėdos, kasamės per pusnis. Yra buvę stingdantys speigai, vis tiek vyniojam galvas „į patalus“, apsilaužiam kailiniais, bet važiuojame ir švenčiame. Lauke! O grįžtame kupini dvasinio pasigėrėjimo visu tuo, kas vyko, kur pats buvai.
Pagarba Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto vadovui Andriui Daciui. Tai jo pirminė idėja švęsti čia, švęsti taip. Žinau. Buvo malonu paakinti ir prisidėti. Pradžia buvo seniai. Dabar ši šventė — leiskim taip pasakyti — jau galėtų būti pripažinta kaip rajoninės reikšmės nematerialus kultūros paveldas. Saugomas. Gal čia Gadūnavo seniūnijai užduotis. Iš tų laikų, kai Gadūnavo seniūnijos reikalus tvarkė Stasė Benikienė, Zofija Lingienė, seniūnija globoja šią šventę. Klaipėdiečiai žemaičiai padovanojome Brėvikių dvarui dešimt klevelių, seniūnija pasirūpino padėti pasodinti.
Kiekvienais metais vėl pargrįždami čia į Vasario 16-osios minėjimą Brėvikiuose, pirmiausiai dairomės, ar kas nors pasikeitė senajame dvare. Sodyba žiemą vasarą tvarkinga. Pagarba gaspadoriui. Bet esminių pasikeitimų vis kaip ir nebūna. Vienam dvaro trobos gale yra neblogų kambarių. Kita dalis lyg kevalas. Vis laukia tos dienos, tos valandos… Per sausringus metus net gyvastingasis šaltinis sodybos atkalnėje buvo pranykęs. Nejaugi visam?
Kiekvienam aišku, kad, norint atkurti, išsaugoti istorinį Brėvikių dvarą, reikia didelio kapitalo. Norėtųsi gražios, tvirtos ateities šiai sodybai, įsitaisiusiai reto grožio Žemaitijos kraštovaizdyje. Norėtųsi, kad čia stovėtų atnaujinti tvirti pastatai, kad augtų ir oštų tradiciniai žemaičių sodyboms būdingi medžiai. Stipriai tikėkime tuo. Gal padės.
Dabar jau 2022-ųjų vasaris. Neramus pasaulis, neramu Lietuvoje. Bet Vasario 16-osios šventė bus švenčiama, kaip priklauso. Taip pat ir Brėvikiuose. Pribūkem tėn, žemaite!