Savo sklype statysite lauko pirtį? Štai ką būtina žinoti iš teisinės pusės

Pirtis yra neatsiejama lietuvių kultūros dalis, tačiau kartais ji gali sukelti tam tikrų problemų, ypač teisinių. Ne paslaptis, kad daugelis žmonių svajoja turėti nuosavą lauko pirtį, kurioje laisvalaikiu galėtų mėgautis su šeima ar draugais. Tačiau, prieš pradedant statyti tokį statinį, reikia žinoti kokių teisinių aspektų būtina laikytis, jog būtų išvengiama problemų ir nereikėtų susidurti su baudomis ar kitomis pasekmėmis.

Svarbu tinkamai apibrėžti kas yra lauko pirtis

Pirmiausia, reikia nustatyti ar jūsų pirtis bus laikoma statiniu pagal Statybos įstatymą. Statinys yra nejudrus objektas, kurio laikančiosios konstrukcijos arba jų fragmentai yra sukomponuoti statybos proceso metu, vykstant statybos darbams statybos teritorijoje. Jei jūsų lauko pirtis yra karkasinė, mobilioji ar kitokio tipo, kurią galima perkelti iš vienos vietos į kitą neišardžius jos konstrukcijų ir nesumažinus jos vertės, ji nėra laikoma statiniu ir nereikalauja statybos leidimo ar projekto. Tačiau, tokia pirtis turi atitikti kitus reikalavimus, pvz., priešgaisrinės saugos, higienos, aplinkosaugos ir kt.

Jeigu jūsų lauko pirtis yra laikoma statiniu, tuomet reikia žinoti, kokiai grupei ji priklauso ir kokie dokumentai yra būtini jos statybai. Statiniai skirstomi į keturias grupes pagal jų sudėtingumą, paskirtį ir riziką. Lauko pirtys paprastai priskiriamos I arba II grupei, priklausomai nuo jų matmenų, aukščio ir konstrukcijų. I grupės statiniams nereikia statybos leidimo, bet reikia parengti statybos pranešimą ir pateikti jį savivaldybei. II grupės statiniams reikia statybos leidimo, kurį galima gauti savivaldybėje ar elektroniniu būdu per Statybų informacinę sistemą (SIS). Abiem atvejais reikia turėti statinio projektą, kurį turi parengti kvalifikuotas projektuotojas.

Reikia atsižvelgti į teritorijų planavimo ir sklypo ribų klausimus

Lauko pirtys turi būti statomos pagal savo sklypo paskirtį ir atitikti teritorijų planavimo dokumentus, pvz., bendrąjį planą, detalųjį planą, specialiuosius planus ir kt. Jei jūsų sklypas yra namų valdos, sodo, sodininkystės ar kitos paskirties, jums gali būti taikomi skirtingi reikalavimai dėl pirties statybos. Taip pat reikia laikytis atstumų nuo sklypo ribų ir kitų statinių, kad netrukdytumėte kaimynams ir neužstotumėte jiems šviesos, neterštumėte oro ar negadintumėte vaizdo.

Kada reikia kaimynų sutikimo lauko pirties statymui?

Statant lauko pirtį savo sklype, svarbu ne tik laikytis statybos įstatymo ir teritorijų planavimo reikalavimų, bet ir gerbti kaimynų teises bei interesus. Jei norite statyti lauko pirtį arčiau nei 3 metrai nuo sklypo ribos, jums reikia gauti rašytinį kaimynų sutikimą, kad jie neprieštarautų jūsų planams. Kaimynų sutikimas yra būtinas, kad išvengtumėte galimų konfliktų, skundų ar net teisminių ginčų dėl pirties statybos.

Kaimynų sutikimo forma nėra griežtai reglamentuota, bet ji turėtų būti aiški, konkreti ir patvirtinta kaimynų parašais. Sutikime turėtų būti nurodyti jūsų ir kaimynų sklypų adresai, kadastriniai numeriai, savininkai, taip pat trumpas aprašymas apie planuojamą pirtį, jos matmenys, aukštis, užstatomas plotas ir atstumas nuo sklypo ribos. Jei galite, pridėkite pirties projektą ar eskizą, kad kaimynai galėtų vizualiai įsivaizduoti, kaip ji atrodys. Taip pat būtų gerai, jei kaimynų sutikime būtų nurodyta, kad jūs prisiimate atsakomybę už bet kokią žalą, kurią gali patirti kaimynai ar jų turtas dėl pirties statybos ar jos naudojimo.

Kaimynų sutikimą galite pasirašyti laisva forma, bet jei norite būti saugūs, galite kreiptis į notarą ir apiforminti jį notariškai. Taip pat sutikimą galite pasirašyti kvalifikuotu el. parašu. Taip pat rekomenduojama nusikopijuoti kaimyninių sklypų išrašus iš Registrų centro ir saugoti juos kartu su kaimynų sutikimu. Jei jūsų sklypas yra sodo, sodininkystės ar kitos bendrijos dalis, jums taip pat gali reikėti gauti bendrijos sutikimą dėl pirties statybos. Visus šiuos dokumentus turėsite pateikti savivaldybei, kai reikės gauti statybos ar naudojimo leidimą.

Galiausiai, reikia pasirūpinti, kad jūsų lauko pirtis būtų kokybiška, saugi ir tinkama naudoti. Jūs turite užtikrinti, kad ji būtų statoma pagal projektą ir atitiktų visus techninius reglamentus, normas ir standartus. Jūs turite užsiregistruoti SIS ir sekti statybos proceso eigą, pranešti apie pradėtus ir baigtus statybos darbus, užtikrinti statybos techninę priežiūrą ir kokybės kontrolę, sudaryti sutartis su rangovais ir kitais statybos subjektais, atlikti būtinus bandymus ir matavimus, gauti reikiamus pažymėjimus ir leidimus iš kompetentingų institucijų ir kt. Po statybos darbų pabaigos jums reikės gauti statinio naudojimo leidimą, kuris patvirtina, kad jūsų pirtis yra tinkama naudoti pagal paskirtį ir atitinka visus reikalavimus.

Kaip matote, pirties statyba nėra tokia paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Ji reikalauja ne tik finansinių, bet ir teisinių žinių ir gebėjimų. Jei norite statyti lauko pirtį savo sklype, turite būti pasirengę susidurti su įvairiais klausimais ir iššūkiais, kurie gali kilti statybų metu ar po jos. Todėl rekomenduojama kreiptis į patyrusius ir kvalifikuotus specialistus, kurie galės padėti ir patarti visais statybų klausimais.