Atminties laužas — Lietuvos laisvės gynėjams

1991-ieji, šiurpi sausio 13-osios naktis, 14 žuvusiųjų, tūkstančiai suluošintų… Tačiau suvienyti bendros idėjos ir vedami laisvės troškimo,  minios beginklių žmonių dėl laisvės kovojo prieš Sovietų Sąjungos tankus. Susivienijusi tauta mūru stojo už savo Tėvynę. Tad ir praėjus 24 metams, norint išsaugoti šią unikalią istorinę atmintį, visoje Lietuvoje žmonės rinkosi paminėti Laisvės gynėjų dienos ir vienijosi, kaip anuomet, kad pagerbtų tuos, kurie kadaise taip atkakliai stojo ginti mūsų Tėvynės — Lietuvos.

Simona Damanskytė

Renginių gausa — istoriniams įvykiams atminti
Nors Sausio 13-osios įvykiai, regis, buvo jau seniai, tačiau istorinė atmintis išlieka ir jos nevalia užmiršti. Ji ypač aktuali žvelgiant į geopolitinę situaciją, kai netoliese žvanginama ginklais ir Lietuvos laisvė šių įvykių fone atrodo gana trapi.
Todėl ir šiemet, praėjus 24 metams po šių šiurpių įvykių, Laisvės gynėjų diena pažymima rengiant įvairius pagerbimo renginius ne tik miestuose, bet ir miesteliuose, įvairiose šalies įstaigose bei institucijose. Žemaitijos sostinėje ši diena taip pat kasmet paminima. Telšiškiai pakviesti įmonėse, organizacijose, įstaigose bei savo namuose uždegti žvakutes languose ir prisijungti prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“.
Nuo pat ankstaus ryto Nepriklausomybės aikštėje, prie Žemaičių apygardos partizanų atminimui skirto paminklo, meras Vytautas Kleiva uždegė žvakę, kartu su Savivaldybės darbuotojais pagerbė kovojusius už Lietuvos laisvę.
Vėliau įstaigose ir institucijose pradėti Sausio 13-ajai paminėti skirti renginiai. Jie surengti ir rajono mokyklose. Telšių Žemaitės gimnazijai ši diena — taip pat išskirtinė. Gimnazijos salėje iškilmingai įnešta Lietuvos trispalvė, 2014 metais plevėsavusi Gedimino pilies bokšte, o 2015 metų sausio 1-ąją perduota saugoti šiai mokyklai. Priminsime, kad ši vėliava Žemaitės gimnazijai įteikta už pilietiškumą, puoselėjant istorinę atmintį.
Šia proga į mokyklą susirinko būrys garbių svečių, kurie džiaugėsi pilietiška Žemaitijos sostinės mokykla. Kalbėjusieji prisiminė tragiškus Sausio 13-osios įvykius bei ragino branginti iškovotą laisvę.
Pilnut pilnutėlę gimnazistų ir gimnazijos bendruomenės narių prisirinkusią salę sveikino Seimo narys Valentinas Bukauskas, meras Vytautas Kleiva, vicemeras Petras Kuizinas, prelatas Juozas Šiurys, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė bei kiti svečiai. Tą dieną gimnazijoje pagerbta ir prieš dešimtmetį tragiškai žuvusi šios gimnazijos moksleivė Viktorija Adačkutė.
Jai atminti atidengta atminimo lentelė, už kurią žuvusiosios tėvai dėkojo gimnazijos bendruomenei ir visiems prie to prisidėjusiems. Buvusi gimnazistė po mirties apdovanota Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi už drąsą, sumanumą ir ryžtą, gelbstint žūvančius žmones, nepaisant pavojaus savo gyvybei. Jaunųjų šaulių vasaros stovyklos Alsėdžių miestelyje metu, gelbėdama skęstančius vaikus, ji paaukojo savo gyvybę. Viktorijos tėvai ir jos auklėtoja Daliutė Dambrauskienė dėkojo už tokį merginos pagerbimą. Pedagogė sakė, jog tradicija gimnazijoje taps ir pilietiškumo pamokos, kuriose bus primenamas kilnus Viktorijos poelgis, telšiškei kainavęs gyvybę. Vėliau Seimo narys V.Bukauskas gimnazijoje atidengė V.Adačkutei skirtą atminimo ženklą.

Turgaus aikštėje liepsnojo laužas
Vakare Turgaus aikštėje, prie Seniūnijos pastato taip pat atidengta atminimo lenta, istoriniams įvykiams, susijusiems su  1991-ųjų Lietuvos nepriklausomybės gynėjų veikla, atminti. Ją pašventino prelatas Juozas Šiurys.
Turgaus aikštėje liepsnojo simbolinis Atminties laužas, skirtas Sausio 13-osios įvykiams prisiminti. Tą vakarą, pliaupiant lietui, žmonės aktyviai rinkosi paminėti svarbios mūsų tautai dienos. Pasisakė Seimo narys V.Bukauskas, rajono meras V.Kleiva,  prisiminimais apie tuomečius įvykius dalijosi Sausio 13-osios brolijos nariai.
Galiausiai Šv. Antano Paduviečio katedroje už Laisvės ir nepriklausomybės gynėjus laikytos šv. Mišios, kurias aukojo vyskupas Linas Vodopjanovas OMF.