Kaune — „auksinis tualetas“, o Telšiuose — „auksinis stogas“

Praėjusį ketvirtadienį įvyko Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos posėdis. Jame buvo svarstomas Tarybos nario Algirdo Bacevičiaus prašymas ištirti butų socialiniam būstui pirkimą, Savivaldybės poziciją dėl defektų Biržuvėnų dvare, Civilinės metrikacijos stogo keitimo įtartiną istoriją.

Alvydas Ivoncius

Stulbinantis socialdemokrato nežinojimas
Komisijos pirmininkas Danielius Rupšys pareiškė, kad Savivaldybės tarybos narys socialdemokratas Tomas Katkus negali dalyvauti posėdyje kaip komisijos narys. Pasirodo, dar birželio mėnesį buvo pakeista komisijos sudėtis ir joje neliko Mariaus Lukauskio. Tačiau socialdemokratas vis viena atvyko į posėdį, tikriausiai nė nežinodamas Savivaldybės tarybos, kurios nariu pats yra, priimto sprendimo. M.Lukauskiui  beliko dalyvauti posėdyje stebėtojo teise.
D.Rupšys pasiūlė nutraukti komisijos tyrimą dėl sutarties, sudarytos tarp UAB „Telšių šilumos tinklai“ ir UAB „Telšių buitis“. Ikiteisminį tyrimą dėl galimo šios sutarties klastojimo yra pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdyba, tad belieka laukti, kuo viskas baigsis.

Valdantieji baiminasi tyrimo
A.Bacevičius į Antikorupcijos komisiją dėl butų pirkimo kreipėsi remdamasis „Kalvotosios Žemaitijos“ straipsniu. Redakcija turi  duomenų, kad butai buvo perkami iš kai kurių Savivaldybės įstaigų darbuotojų tėvų ar pačių darbuotojų. D.Rupšys siūlė pareikalauti Savivaldybės administracijos pateikti su butų pirkimu susijusius dokumentus. Visų pirmiausia pasipiktino darbietis Rimantas Adomaitis. Esą, jei bus reikalaujama dokumentų po visų straipsnių laikraščiuose, tai „nebeišeisim iš darbo“. R.Adomaitis tikino, kad butai buvo perkami remiantis tam tikromis taisyklėmis. Kad būtų pateikti dokumentai, nenorėjo ir komisijos narys „valstietis“ Algirdas Tarvainis. Konservatorius Mantas Serva siūlė išsiaiškinti klausimą, jei yra neaiškumų.

Dvare — apstu defektų
Dėl defektų Biržuvėnų dvare komisija turėjo remtis „Kalvotosios Žemaitijos“ straipsniu. Pasak D.Rupšio, Savivaldybės administracija turi paaiškinti, kodėl lietaus išplautiems takams remontuoti skirta pinigų, kol nesibaigęs garantinis laikotarpis. Buvusiame dvaro tarnų name tarp medinių grindų lentų žiojėja įspūdingi plyšiai, tačiau nėra reikalaujama, kad statybininkai perklotų grindis. A.Bacevičius siūlė sudaryti komisiją, kuri užfiksuotų defektus, kol nesibaigė garantinis laikotarpis. Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas sakė, kad takai buvo išplauti, kadangi kažkas ne taip suprojektuota.

Vedėjas nežinojo… stogo ploto?
Pasak D.Rupšio, Civilinės metrikacijos stogo plotas gali būti „popieriuose“ padidintas mažiausiai 100 kvadratinių metrų. Labai įtartina stogo darbų sąmata. Pavyzdžiui, nurodytos fantastinės medienos bei medienos montavimo darbų kainos. D.Rupšys teigė, kad Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas negalėjo pasakyti, koks stogo plotas kvadratiniais metrais. Užtat posėdyje skaičių pasakė S.Urbonas — 598 kvadratiniai metrai. S.Urbonas ragino palaukti, kol bus padarytas techninis projektas, esą tada paaiškės tikslūs duomenys. Visgi su tuo nesutiko D.Rupšys. Mat tikslios sumos, medžiagų bei darbų kiekiai įvardinti lokalinėse sąmatose, kurios yra sutarčių priedai. Pasak S.Urbono, jei bus netikslumų, iki dešimties procentų kiekius galima perskaičiuoti. Tą patį tvirtino ir G.Lukauskas.
Tačiau S.Urbonas negalėjo atsakyti į daugelį kitų klausimų. Administracijos direktorius atrodė nustebęs, kai išgirdo, jog stogo plotas gali būti „prirašytas“.

Stogo plotas galbūt yra kur kas mažesnis
„Kalvotoji Žemaitija“ primena, kad mus konsultavusių statybininkų matavimu, stogo plotas daugiausia užima apie 475 kvadratinius metrus: gerokai mažiau nei numatyta Savivaldybės administracijos parengtuose dokumentuose. S.Urboną A.Bacevičius ir D.Rupšys paragino pasinaudoti Telšių rajono verslininkų asociacijos pasiūlymu parengti stogo keitimo darbų sąmatą. S.Urbonas pareiškė tam neprieštaraujantis, tačiau nepanašu, kad būtų savo iniciatyva bandęs tuo pasiūlymu naudotis. A.Tarvainis aiškino esą pakaktų išklausyti Savivaldybės administracijos specialistų. Neva būtų aišku, kaip viskas yra.
Deja, šioje istorijoje Savivaldybės administracijos specialistai yra tarsi įtariamieji. Juk būtent jie nustatė galimai tikrovės neatitinkantį pastato stogo plotą. Juk būtent Savivaldybės administracijos specialistai vertino konkursą laimėjusios UAB „Virdaleka“ pasiūlymą, kurio sąmatos kai kurie skaičiai kelia didelių abejonių. Tačiau posėdyje Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas aiškino, kad sąmata yra preliminari.
Telšių rajono savivaldybės administracijos vadovai ir kai kurie specialistai, manytume, įgudę išsisukinėti. Deja, jie nevisiškai teisingai kalbėjo, aiškindami, kad sąmatas galės peržiūrėti, faktiškai atlikus darbus. Nėra tikslus G.Lukausko aiškinimas, kad sąmatos preliminarios. Visa tai aptarsime kitą sykį.
Beje, kažkoks ironiškas sutapimas. Kaune už pusę milijono litų buvo pastatytas „auksinis“ lauko tualetas (paprasčiausia būdelė), o Telšiuose bemaž už tokią pat kainą veržiamasi remontuoti stogą.

Nuotraukoje: Saulius Urbonas ir Gintautas Lukauskas painiojosi aiškindami, kodėl stogas tapo  „auksiniu“.