Darbo biržos ir darbdavių bendradarbiavimas

Tradiciškai apžvelgdami metų veiklos rezultatus, Telšių teritorinės darbo biržos specialistai vasario 9 dieną Savivaldybės administracijos  salėje pakvietė Telšių rajono verslininkus bei seniūnijų atstovus aptarti  bendradarbiavimo rezultatus. Susirinkusiuosius pasveikino ir naudingos  informacijos išgirsti palinkėjo Telšių teritorinės darbo biržos direktorė  Dangirutė Jurkuvienė ir Telšių rajono savivaldybės mero pavaduotojas  Kęstutis Gusarovas.

Lina Dijokienė

Kaimo nedarbas — socialinė rizika
Apie situaciją darbo rinkoje ir Darbo biržos teikiamas paslaugas kalbėjo Telšių darvo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Jonkuvienė. Ji akcentavo, kad lyginant, pavyzdžiui, su Lietuvos pasienio regionais, nedarbo lygis Telšių rajone nedidelis ir jis vis mažėja. 2016 m. jis sudarė 8,4 proc. nuo visų darbingų amžiaus gyventojų.
2017 metų sausio 1 dienos duomenimis, Telšių rajono savivaldybėje įregistruoti 2174 bedarbiai: 1068 moterys, 1106 vyrai. Nemaža problema, pasak pranešėjos, ta, kad kone pusė jų — 940 — gyvena kaimo vietovėse. R.Jonkuvienės nuomone, darbdaviams, ieškantiems darbuotojų, reikėtų apsvarstyti galimybę būsimus darbuotojus atsivežti į darbo vietą arba kaip kitaip spręsti jų pavežėjimo problemą. Juolab, kad nedarbas kaime — tai ir socialinės rizikos problema.

Bedarbių daug — nėra kam dirbti
Įdomi bedarbių skaičiaus struktūra ir pagal jų amžių bei kitus parametrus: iš visų bedarbių 396 — tai jaunimas iki 29 metų, 551 — nuo 55 metų amžiaus ir vyresni, 512 — ilgalaikiai bedarbiai.
Dar iškalbingesnė bedarbių struktūra pagal išsilavinimą. Vienas bedarbis neturi net pradinio išsilavinimo, 98 — turi tik pradinį bendrojo lavinimo išsilavinimą. Net 925 bedarbiai neturi profesinio pasirengimo. Įdomu ir tai, kad tarp turinčiųjų profesinį pasirengimą (1249), 114 yra su aukštuoju universitetiniu ir 317 — su aukštuoju koleginiu išsilavinimu.
„Susiklosto paradoksali situacija: bedarbių daug, o dirbti nėra kam“,—  kalbėdama apie darbo vietų pasiūlos ir paklausos santykį pabrėžė  R.Jonkuvienė. Šią mintį ji pagrindė tokiais skaičiais: štai, pavyzdžiui, specialistams Darbo biržoje buvo registruota 10,9 proc. darbo pasiūlymų, o jų laukia 19,83 proc. bedarbių. Analogiška situacija ir dėl nekvalifikuotų darbo pasiūlymų: 27,3 proc. darbo vietų — 42,5 proc. bedarbių. Užtat darbo rinkai itin reikia kvalifikuotų darbininkų, jiems turima 61,8 proc. darbo vietų, tačiau kandidatų joms užimti tėra vos 37,6 proc.

Dėmesys darbdaviams
Telšių rajone, pasak pranešėjos, registruota 1081 veikiančių ūkio subjektų. Daugiau kaip su 80 proc. jų Darbo birža palaiko bendradarbiavimo ryšius. 10 įmonių yra tikri strateginiai partneriai. 77,5 proc. visų šių įmonių — mažos, jose dirba iki dešimt darbuotojų, pagal veiklos pobūdį didžiąją dalį (67 proc.) sudaro paslaugų sektoriaus įmonės.
„Per 2016 metus 202 įmonės pasinaudojo aktyvios darbo rinkos politikos priemonėmis, per praėjusius metus įregistruotos 2182 laisvos darbo vietos, įdarbinti 2505 asmenys. 38,9 proc. darbdavių pasinaudojo elektroninėmis Darbo biržos paslaugomis“,— suskaičiavo R.Jonkuvienė.
Pranešėja aptarė darbdavių apklausos apie teikiamų Darbo biržos paslaugų patogumą, prieinamumą ir kokybę rezultatus. Iš esmės didžioji dalis darbdavių yra Darbo biržos paslaugomis patenkinti, jas vertina teigiamai.
Pranešėja priminė Darbo biržos teikiamas paslaugas darbdaviams: tai laisvų darbo vietų registravimas, informavimas, tarpininkavimas įdarbinant, aktyvios darbo rinkos politikos priemonės, vietinių užimtumo iniciatyvų projektai, savarankiško užimtumo rėmimas, elektroninės paslaugos, užsieniečių įdarbinimas, subsidija už karo prievolininkus.

Prognozės
R.Jonkuvienė akcentavo, kad Europos Komisijos paskelbtos prognozės liudija, jog Lietuvos užimtumo struktūrą ateityje lems trys veiksniai: technologijų kaita, demografinė kaita ir tarptautinės prekybos kaita. Teigiama, kad jau 2015-2025 metų perspektyvoje paklausūs bus techninių specialybių specialistai, kvalifikuoti žemės ūkio, miškų ir žuvininkystės darbuotojai, mažiausiai paklausūs — tarnautojai. Pristatydama nuo liepos 1 d. įsigaliosiančio Užimtumo įstatymo naujoves, pranešėja kelis jų išskyrė: pagal naują įstatymą numatyta profesinį mokymą taikyti tik bedarbiams, bet ne įspėtiems apie atleidimą iš darbo darbuotojams; naikinama darbo rotacija, viešieji darbai ir subsidija individualiai veiklai pagal verslo liudijimą; papildytas bedarbio apibrėžimas ir nustatyta, kad suaugusieji (nuo 18 m.), kurie mokosi ir siekia pagrindinio ar vidurinio išsilavinimo, būtų priskiriami bedarbiams (iki darbingo amžiaus pabaigos).

Daugiausia projektų
Susitikime nemažai dėmesio skirta aptarti gerąją Darbo biržos ir darbdavių bendradarbiavimo patirtį. Ypač akcentuoti Telšių rajone vykdomi Vietinių užimtumo iniciatyvų (VUI) projektai — mat Telšių  darbo birža įgyvendina daugiausiai tokių projektų Lietuvoje.
Pranešimą parengusi Telšių darbo biržos Užimtumo rėmimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Liubartienė pabrėžė, kad VUI projektai — tai naujų darbo vietų steigimo projektai bedarbiams neterminuotai ir ne sezoniniam darbui įdarbinti didžiausio nedarbo teritorijose, siekiant didinti atskirų regionų gyventojų užimtumą bei vystyti vietos socialinę ekonominę infrastruktūrą. Šios priemonės dažniausiai nukreiptos papildomai paremti tam tikriems bedarbiams, t.y., turintiems arba galintiems turėti sunkumų susirasti darbą dėl nepakankamos kvalifikacijos ar darbo patirties stokos, ilgalaikio nedarbo ar darbingumo praradimo, gali būti papildomai remiami priimant juos į darbą (asmenys iki 29 metų, absolventai, pirmą kartą pradedantys darbinę veiklą pagal įgytą profesiją, neįgalieji, ilgalaikiai bedarbiai, vyresni negu 50 metų, iki registracijos 2 metus nedirbę, auginantys vaikus iki 8 metų, grįžę iš įkalinimo asmenys ir pan.).
Per 2016 m. vykdytas profesinis mokymas. Už 387,9 tūkst. eurų 223 asmenys Telšių rajone mokėsi vairuotojų, mūrininkų, virėjų, pardavėjų, metalo suvirintojų, siuvėjų, plytelių klojėjų, prekybinės salės darbuotojų, kirpėjų, apskaitininkų profesijų.

Svari parama darbdaviams
Įgyvendinant VUI projektus, 2016 metais Telšių darbo biržos įsteigtos 107 darbo vietos. Daugiausia — Mažeikių rajone. Maksimali įsteigtos vienos darbo vietos kaina yra 15 200 Eur. Vidutinė vienos įsteigtos darbo vietos kaina Lietuvoje 2016 m. buvo 11,35 tūkst. Eur., Telšių darbo biržos — 11,29 tūkst. Eur. Lietuvoje 2016 m. darbdaviams šiai paramai išmokėta 5142,5 tūkst. Eur., Telšių darbo biržoje — 970,7 tūkst. Eur.
Telšių rajono savivaldybės teritorijoje įsteigta 16 darbo vietų, tam panaudota 167024,06 Eur. Pavyzdžiui, Gadūnavo seniūnijoje su UAB „Telšių hidrostatyba“ įgyvendinto projekto vertė — 114 000 Eur. Valstybės subsidija — 72 960 Eur. Įsteigtos šešios darbo vietos: trys traktorininko, du betonuotojo, viena savivarčio vairuotojo. Įmonė įsigijo vikšrinį ekskavatorių su betono maišykle, krautuvą, ratinį ekskavatorių, krovininį automobilį.

Reklama: idarbinimocentras.lt