Telšiams nauja „reklama“ — šįkart užkliuvo filmai

Vos perdavę Klaipėdai Lietuvos kultūros sostinės titulą, Telšiai nelieka niekam nežinomas provincijos miestelis. Jau antra savaitė Žemaitijos sostinę garsina kultūros „ženklai“… Aną savaitę internetas springo atgarsiais apie per Vasario 16-ąją Telšių miesto seniūno paleistą rusų „popso“ dainelę „Bielyje rozy“, šią savaitę internautai susikibo dėl dviejų rusų „gamybos“ filmų…
Lina Dijokienė

Išpeikė filmo pasirinkimą
Propagandinių grėsmių baubai, atrodo, ėmė persekioti Telšius. Mūsų miesto vardas — vėl tarp pačių populiariausių, vėl „populiarintoju“ galima drąsiai vadinti žinomą žurnalistą Andrių Tapiną. Tikrą nuomonių šaršalą sukėlė štai toks jo internetinis pareiškimas: „Šauniai atšventę Vasario 16-ąją su daina „Belyje rozy“, Telšiai toliau nestabdo. Šį kartą 2016 metų Lietuvos kultūros sostinė ruošiasi pažymėti Sovietinės armijos dieną ir jos išvakarėse vasario 22 dieną demonstruos net du rusiškus filmus: animacinį „Trys didvyriai ir jūrų caras“ bei propagandinį paties Putino išgirtą valdžios finansuotą „Vikingą“. Animacinis irgi gerulis — tikri didvyriai čia tik rusai, o štai Kijevo kunigaikštis menkysta ir netikėlis“.
Jei žinomas žurnalistas dėl Telšių seniūno paleistos dainuškos „Bielyje rozy“ tik kandžiai pasišaipė, tai šįkart pašaipa virto tikru sarkazmu. „Telšių kultūros centre ir Telšių rajono savivaldybe, gal išimkite tada nuotraukas, kaip jūs šventėte Vasario 16-ąją, nes štai jūsų tikroji šventė. Ir gal pasakysit, kodėl pasirinkti būtent šie filmai? Ar tai susiję, kad abiejų filmų platintojas taiko didžiules nuolaidas, o vaikų grupę surinkusį mokytoją kviečia žiūrėti filmus nemokamai, kad tik Rusijos propaganda pasiektų kuo didesnę ir jaunesnę auditoriją? Ech, Telšiai, Telšiai, Lietuvos kultūros sostine 2016“,— neslėpdamas pasipiktinimo rašė savo socialinėje paskyroje A.Tapinas.

Skiriame pelus nuo grūdų?
Kaip ir buvo galima tikėtis, po tokio žurnalisto pareiškimo, internautams kaito kraujas ir virte virė diskusijos. Vieni teigė, kad rusofobija visur ir visame kame jau baigia įgristi, kiti tvirtino, kad nors ir nebuvo įsigilinta į filmo turinį, neatsižvelgta, kad galbūt kažkur slypi propaganda, tačiau, kodėl negalinti visuomenė tiesiog ugdytis kritinį mąstymą, treti aiškino, kad propagandos rengimo specialistai tam ir yra, kad paveiktų to nesitikinčius, kad ypač tam paveikūs jauni protai, o Lietuvos visuomenė apskritai esanti nebrandi ir negebanti pati pasipriešinti propagandos kėslams…

Po konsultacijų atšaukė
Šį kartą Telšių kultūros centras, filmų rodymo iniciatorius, buvo operatyvus ir gan greit užgesino internetines diskusijas, pareikšdamas: „Šių filmų nebus!“
Donata Kazlauskienė, Telšių Žemaitės dramos teatro viešųjų ryšių  specialistė, paaiškino, jog pamačiusi diskusiją internete, Telšių kultūros centro administracija su renginių koordinatoriumi Vitalijumi Praspaliausku, atsakingu už filmų demonstravimą, sudarė darbo grupę. Kultūros centro direktorės pavaduotojas Linas Ulkštinas kreipėsi į Telšių rajono merą. Darbo grupė susitiko su rajono vadovu, aptarė situaciją ir priėmė sprendimą kreiptis į Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentą pasikonsultuoti ir išsiaiškinti, ar filmai yra propagandiniai. Gavus atsakymą, priimtas vieningas sprendimas atšaukti filmus. Galutinį sprendimą priimti paskatino Telšių rajono meras Petras Kuizinas. Tokį sprendimą, beje, savo paskyroje teigiamai įvertino ir pats A.Tapinas.

Pranešimas
„Šį trečiadienį, vasario 22 dieną, Telšių Žemaitės dramos teatre, 17 ir 19 valandomis turėjo būti rodomi du filmai: „Trys didvyriai ir jūrų caras“ bei „Vikingas“. Jie gauti iš privačios įmonės „Garsų pasaulis“ ir kaip kiti naujausi filmai rodomi visos šalies kino teatruose. Telšių kultūros centras dėjo visas pastangas, kad telšiškiams, kaip ir didmiesčių gyventojams, turintiems kino teatrus, būtų sudarytos visos sąlygos pamatyti naujausius filmus neišvykstant iš miesto.
Pasirodžius diskusijoms viešojoje erdvėje, kreiptasi į Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamentą pasikonsultuoti ir išsiaiškinti, ar filmai iš tiesų skleidžia propagandą.
„Pažymime, kad neseniai pasirodęs, Rusijoje pagamintas vaidybinis filmas „Vikingas“, priešingai nei yra reklamuojamas, neatkuria autentiškos istorinės aplinkos bei neparodo tikrų istorinių faktų. Nei filmo veikėjų apranga, nei kitos buities detalės neatitinka istorinės tikrovės.
Filmas yra vienas iš Kremliaus propagandinių produktų, skirtas savintis Kijevo Rusios istoriją ir neigti Ukrainos valstybės istorines šaknis, teigiant, kad visa Rusios istorija priklauso Maskvai, o tai neatitinka istorinės tikrovės.
Animacinis filmas apie „tris didvyrius“ (Try Bogatyria) taip pat yra minkštosios galios įrankis, skirtas pratinti mūsų regiono šalių jaunąją auditoriją prie Rusijos kultūrinių produktų, kurių tikslas — orientuoti jaunimą į kitų kultūrinių bei informacinių Rusijos produktų vartojimą ateityje, taip pat kurti iškreiptą istorijos suvokimą.
Šių kūrinių viešas demonstravimas neatskleistų auditorijai istorinės tiesos, veikiau sukurtų priešingą efektą, formuotų Kremliaus propagandistų kuriamus istorijos vaizdinius, kurie yra parankūs šiuolaikinio Rusijos politinio elito vykdomai agresyviai informacinei ir minkštosios galios politikai“,— rašoma Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento vyriausiosios specialistės Auksės Ūsienės atsakyme.