Regioninės Telšių ligoninės Ūkio skyriaus darbas — nematomas, bet labai svarbus

Mažiausiai matomi darbai ne visuomet yra mažiausiai reikalingi. Regioninėje Telšių ligoninėje, be abejonės, pagrindinį vaidmenį atlieka medikai. Jų darbas ir pagalba žmogui svarbiausi, tačiau be instrumentų, buities įrankių ar techninės dalies priežiūros, darbas taip sklandžiai nevyktų. Pristatome Regioninės Telšių ligoninės Ūkio skyrių. Šio skyriaus darbuotojų veikla — nematoma, bet labai svarbi, kad sklandžiai vyktų medikų darbas.

Trys dujiniai katilai
Pažintį su gydymo įstaigos Ūkio skyriaus vedėju Petru Kentra pradėjome kaip ir priklauso — viename svarbiausių objektų: katilinėje. Čia stovi trys dujiniai katilai, aprūpinantys visą ligoninę šiluma. „Kai vienas katilas dirba visu pajėgumu, kiti „ilsisi“, taip ir sukasi ratu visų trijų dujinių katilų veikla. Įkaitinama maždaug iki 65 laipsnių karščio. To užtenka, kad normaliai būtų apšildytas tolimiausias pastato taškas, nors vienodai paskirstyti šilumą nėra lengva“,— aiškino specialistas.
Ūkio reikalų tvarkytojas atkreipė dėmesį, kad ligoninė statyta tarsi kregždės lizdas: po truputį, priestatas po priestato, pastato šiltinimo darbai taip pat atlikti ne vienu metu, tad sunku vienodai derinti viso pastato priežiūrą. Kodėl taip atsitiko, P.Kentra ilgai nesvarstęs atsakė: „Lėšų trūkumas“. Visas Regioninės Telšių ligoninės plotas — bene 19 tūkst. kvadratinių metrų, šildomo ploto — apie 15 tūkst. kvadratinių metrų, tad normalu, jog Ūkio skyriaus darbuotojai, darbus baigę viename krašte, su plaktukais ir varžteliais jau skuba kiton pusėn.

19 darbo metų
Taip jau sutapo, kad šiemet vasario 18 dieną suėjo 19 metų, kai P.Kentra dirba ligoninėje ir rūpinasi visais ūkio reikalais. Specialistas baigė Aleksandro Stulginskio universitetą, įgijo inžinieriaus-hidrotechniko  specialybę. „Ligoninėje darbas įdomus, dinamiškas, visuomet esu tarp žmonių. Kolektyvas moteriškas, tad  esu priverstas būti pasitempęs ir atitinkamai bendrauti. Reikia galvoti, ką ir kaip sakai“,— šypsosi pašnekovas.
Ūkio skyriuje iš viso dirba: informacinių technologijų specialistai (Aušra Narmontienė, Audrius Vaičikauskas), energetikas (Rytis Trepkevičius), tiekėja sandėlininkė (Renalda Vaitkienė), vairuotojai  (Remigijus Rupšys, Vytautas Rupšys, Mindaugas Kiburys), medicinos technikas (Viktoras Chriščianovičius), stalius (Edvardas Jaruckis), santechnikai (Algis Vrubliauskas, Josifas Kravalis), pagalbiniai darbuotojai (Vytautas Najulis, Arūnas Amankulovas, Arvydas Ruvelis), statybininkas remontininkas (Saulius Būda), elektrikas (Vaidotas Pačenga), valytoja (Rasa Mėčienė).

Įrengti saulės kolektoriai
Rudenį akušerijos korpuse įrengta 150 kW galios fotovoltinė saulės elektrinė (apie 120 kolektorių) — 600 fotomodulių, 5 inverteriai, elektros generavimo stebėjimo sistema ir kita įranga, reikalinga sklandžiam ir patikimam sistemos veikimui. Pagaminta elektros energija bus vartojama ligoninės vidaus reikmėms.
Projekto „Energiją tausojančių technologijų įdiegimas VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje, teikiančioje paslaugas nėščiajai, gimdyvei ir naujagimiui“ lėšomis įgyvendinama dar viena veikla: akušerijos korpuse įrengta saulės kolektorių ir šilumos siurblių sistema karštam vandeniui ruošti. Įrengti šilumos siurbliai oras-vanduo, kurių bendra galia maždaug 90 kW, ir 100 kvadratinių metrų saulės kolektorių. Planuojama, kad bus pagaminama ne mažiau kaip 629,65 MWh šiluminės energijos per metus. „Ar greitai pasieksime norimą rezultatą, parodys laikas. Dabar dar anksti kalbėti, nes neprabėgo nė pusmetis“,— pažymėjo P.Kentra.

Generatorius įsijungia per 14 sekundžių
Pasidomėta, kas atsitinka, jei netikėtai dingsta elektra. „Turime generatorių, kuris suveikia per 14 sekundžių. Deja, jis per silpnas visą gydymo įstaigą aprūpinti elektra, tad aprūpinami be jos negalintys funkcionuoti skyriai: Ginekologijos-akušerijos, Hemodializės, Reanimacijos, sterilizacinė ir operacinė. „Labai norėtume, kad ligoninė įsigytų galingesnį generatorių, galintį elektra aprūpinti visus skyrius. Tikiuosi, jog greitu laiku taip ir įvyks, o Regioninė Telšių ligoninė tuomet dėl netikėtai dingstančios elektros problemų nebeturės“,— vylėsi pašnekovas.
Ūkio skyriaus vedėjas pristatė, jog deguonį, aprūpinantį Ginekologijos- akušerijos, Reanimacijos bei kitus skyrius, taip pat operacinę, ligoninė gaminasi pati, tam įrengta speciali patalpa.
Be to, kad Ūkio skyriaus darbuotojai rūpinasi ligoninės šildymu, vandens aprūpinimu, buitinėmis smulkmenomis, jų žinioje ir tokia įranga kaip branduolių magnetinis rezonansas, kaulų tankio tyrimo aparatas ir kt. „Ūkio skyrius ir sukurtas tam, kad medicinos paslaugos būtų kokybiškos. Viskas tarpusavyje susiję, todėl nevertėtų stebėtis, jog reanimacijos ar operacinės darbas priklauso ir nuo Ūkio skyriaus darbuotojų darbo. Suprantama, kalbu ne apie medikų darbą, bet apskritai apie visą veiklą,— teigė P.Kentra ir pridūrė,— vien tai, jei sugestų liftas, ligonių nebegalėtų pergabenti į kitus aukštus, maisto tiekėjos nebepervežtų vežimų su maistu, pacientai liktų alkani“.
Paklausus specialisto apie kuriozines situacijas, P.Kentra prisiminė, jog yra tekę ir naktį vykti į ligoninę išlaužti durų po to, kai pacientai užsirakina tualetuose ir nebegali patys išeiti.
Ūkio skyriaus vedėjas atkreipė dėmesį, jog ligoninės teritorija — didelė. „Nors aplinka ir stebima kameromis, ilgapirščių bei vandalų čia netrūksta, dėl ko kenčia ir yra niokojamas ligoninės turtas. Tikiuosi, kad žmonės bus sąmoningesni ir labiau gerbs tai, kas yra puoselėjama, prižiūrima ir saugoma“,— vylėsi P.Kentra.