Nacionalinis diktantas įplieskė aistras

Jubiliejinis — dešimtasis Nacionalinis diktantas Telšių rajono savivaldybėje šiemet sutraukė ne tik rekordinį dalyvių skaičių — per šešis šimtus, tačiau įžiebė pykčio žiežirbas: keistas nesusikalbėjimas tarp kai kurių rajono mokyklų ir diktanto koordinatorės supykdė ne vieną lietuvių kalbos mokytoją.

Lina Dijokienė

Savivaldybės salėje
Kaip informavo Nacionalinio diktanto Telšių rajone koordinatorė Birutė Žulkutė, vasario 24 dieną Telšių rajone Nacionalinį diktantą rašė rekordiškai daug dalyvių: iš viso 609, iš jų 522 mokiniai, 87 suaugusieji. Ji iškart patikslino, jog duomenys nesantys tikslūs, nes ne visi dalyviai pateikė informaciją.Kadangi šiemet diktantas rašytas ne šeštadienį, kaip įprastai, o penktadienį, darbo dieną, jo rašymas nebuvo toks šventiškas ir pačioje Telšių rajono savivaldybės salėje. Čia susirinko tik devyniolika dalyvių. „Tačiau net ir darbo diena neatbaidė lopšelio-darželio „Mastis“ auklėtojos Janinos Jankauskienės — ji nepraleido nė vieno diktanto (visus rašė ir gydytoja Renė Gudauskienė, tik šiemet — savo darbovietėje). Smagu buvo matyti nuolatines dalyves: lopšelio-darželio „Mastis“ direktorę Danutę Popovič, PSPC gydytoją odontologę Gražiną Jonušienę, teisininkę Svetlaną Sinkevičienę, Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoją Laimą Ežerskienę. Beje, Nacionalinį diktantą rašė beveik visos šio skyriaus specialistės, be jų, dar trys Savivaldybės administracijos darbuotojai. Parašę diktantą, dalyviai vaišinosi tradicine čiobrelių arbata ir linksmai diskutavo su Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Rimantu Žebrausku, suvalkiečiu, apie tai, kaip, žemaitiškai kalbant, reikėtų kirčiuoti Varniai ir Telšiai ir kaip galų gale išspręsti tą seną ginčą dėl tryškiškių. Gal iš tiesų jiems geriau save vadinti tryškėnais,— diktanto rašymo įspūdžius Savivaldybės salėje aprašė B.Žulkutė.

Daugiausia — mokyklose
Iš jos pateiktos pirminės informacijos matyti, kad šiemet gerokai daugiau suaugusiųjų diktantą rašė mokyklose: Luokėje — net 11, „Ateities“ progimnazijoje — 9, „Kranto“ progimnazijoje — 7, kitose — po 2-3. „Gražu, kai mokiniams pavyzdį rodo mokyklų vadovai, mokytojai ir net kiti darbuotojai. Dėkojame mokykloms, sudariusioms sąlygas diktantą rašyti ne tik mokiniams. Pirmą kartą Nacionalinis diktantas buvo rašomas darbo dieną, tad nenuostabu, kad mokinių skaičius, lyginant su pernai metais, išaugo dešimteriopai (pernai rašė tik 64 mokiniai, nors yra buvę ir apie 200): Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijoje — 130, Luokės Vytauto Kleivos gimnazijoje — 96, Telšių „Ateities“ progimnazijoje — 86, Telšių „Džiugo“ gimnazijoje — 61, Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijoje — 52, Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijoje — 39, Telšių Žemaitės gimnazijoje — 17, Žarėnų „Minijos“ pagrindinėje mokykloje — 13, Viešvėnų pagrindinėje mokykloje — 14, Kaunatavos pagrindinėje mokykloje — 11, Telšių „Kranto“ progimnazijoje — 2, Telšių suaugusiųjų mokykloje — 2 mokiniai“,— suskaičiavo diktanto koordinatorė.

Įpylė žibalo į ugnį
Netrukus po Nacionalinio diktanto paskelbtas B.Žulkutės parengtas pranešimas sukėlė tam tikrą šurmulį rajono lietuvių kalbos mokytojų bendruomenėje. Ypač lituanistus užgavo šios diktanto koordinatorės frazės: „Skaičiai ir džiugina, ir liūdina. Nacionalinio diktanto nerašė nė vienas Telšių „Atžalyno“, „Germanto“ progimnazijų, Eigirdžių, Janapolės, Nevarėnų, Upynos pagrindinių mokyklų moksleivis. Gal šiose mokyklose tą dieną nevyko lietuvių kalbos pamokos? Bet ir tai nebūtų priežastis. O gal, mokytojų nuomone, jų mokyklų mokiniai yra beveik neraštingi ir neturi teisės dalyvauti savo gimtosios kalbos šventėje?“
Pasirodo, kad ne vienoje šių B.Žulkutės išvardintų mokyklų iš tikrųjų buvo rašomas diktantas. Ir lietuvių kalbos mokytojai ne tik organizavo šio diktanto rašymą, tačiau ir turėjo papildomai ištaisyti krūvas mokinių parašytų diktantų…
Regis, įvyko nesusipratimas — kai kurios mokyklos užsiregistravo Nacionalinio diktanto rengėjų tinklapyje, tačiau apie rašytą diktantą neinformavo Savivaldybės kalbos tvarkytojos, diktanto koordinatorės  B.Žulkutės, nes tiesiog nebuvo gavusios tokio nurodymo…

Pamokė drausmės
Paaiškėjus šioms aplinkybėms, diktanto koordinatorė parengė dar vieną pranešimą. „Iš tikrųjų užregistruoti net 522 moksleiviai, Nacionalinio diktanto dalyviai (duomenys perduoti organizatoriams ir paskelbti viešai). Apie dalyvavimą akcijoje iškart po Diktanto informavo visos gimnazijos, „Ateities“ ir „Kranto“ progimnazijos, Kaunatavos, Viešvėnų, Žarėnų pagrindinės mokyklos, Telšių suaugusiųjų mokykla. Būtent šios mokyklos ir laikomos oficialiomis Nacionalinio diktanto dalyvėmis. Labai apgailestaujame, kad tik po kelių dienų apie savo dalyvavimą akcijoje pranešė Telšių „Atžalyno“ progimnazija — Nacionalinį diktantą šioje mokykloje rašė 43 mokiniai ir 4 suaugusieji. Deja, duomenų apie Telšių rajone rašiusiuosius diktantą pakeisti jau nebegalime. Paprastai bet kokių akcijų dalyviais laikomi tie, kurie jose dalyvauja tiesiogiai arba nurodytu laiku ir būdu apie savo dalyvavimą informuoja organizatorius arba koordinatorius“,— pranešime teigė B.Žulkutė ir išreiškė viltį, kad kitąmet visi dalyviai užsiregistruos laiku — iškart po renginio, suaugusiųjų parašytus diktantus tą pačią dieną išsiųs nurodytu adresu arba pristatys renginį koordinuojančiam asmeniui.

Būta ir kitų trukdžių
Ne tik informacijos pateikimo nesklandumai, tačiau ir kiti trukdžiai — techniniai — šiemet aptemdė šventinę jubiliejinio diktanto nuotaiką. „Diktantas buvo diktuojamas per LRT radiją ir internetu. Deja, daug kur radijo aparatai tapo atgyvena. Ir kam reikia, kai yra internetas? O internetas dešimtąjį kartą ėmė ir užsiožiavo: trūkčiojo, rijo žodžius. Tad, kas neturėjo seno gero radijo imtuvo, diktantą parašė su tylos pauzėmis. Nuotaika subjuro, kai kurie dalyviai nutarė toliau neberašyti arba tiesiog parašyto diktanto nesiųsti į Vilnių. Šventė sugadinta, gerą ūpą siurbte susiurbė tos paslaptingos interneto pauzės: jubiliejinį Nacionalinį diktantą prisvildė ne toks jau ir visagalis internetas. Užtat kitiems metams iš sandėliukų prisirankiosime nebenaudojamų radijo aparatų. Dėl visa ko. Jei internetas dar kartą užsiožiuotų“,— vaizdžiai bėdas dėl interneto apibūdino diktanto koordinatorė B.Žulkutė.