Tradicinė DŽIUGIADIENIO šventė Žemaitijos sostinėje

Šiemet tradiciškai paskutinį balandžio penktadienį, per Džiugo vardadienį, Sūrio DŽIUGAS namuose Telšiuose surengta DŽIUGIADIENIO šventė.
Kaip ir kasmet, autoritetinga sūrio DŽIUGAS sertifikavimo komisija suvienijo įvairių sričių atstovus.
Joje — „Žemaitijos pieno“ generalinis direktorius Robertas Pažemeckas, gamybos vadovas Ramūnas Dargis, Ekonomikos skyriaus vadovė — nepriklausoma vertintoja Dalia Karalevičienė, „Nepriklausomų tyrimų laboratorijos“ atstovė Eglė Daubarienė. Prie jų prisijungė garbių užsienio svečių gausi delegacija: Ispanijos pirkėjas/distributorius Charfival SL, pardavimų vadovė Belen Somoza Gil, gastronomijos mokyklos Ispanijoje Centro Superior Hosteleria Mediterraneo Valencijoje direktorius Sebastien Andre Gros, Jungtinės Karalystės sūrio užpirkėjas Thorton‘s Budgens store Amato Marco Peter, vyriausias žurnalo WINO redaktorius Tomasz Prange-Baczynski, kulinarijos ekspertas ir patarėjas, garsus virtuvės šefas, fondo „Virtuvės šefų klubas“ garbės narys Theofilos Vafidis, kulinarinio meno „Arte Culinaria Italiana“ festivalio organizatorius, Restorano „Si“ savininkas ir virtuvės šefas Giancarlo Russo.
Komisijos nariai, lydimi įmonės specialistų, keliavo į gamybos cechus, kur gaminamas ir brandinamas kietasis sūris DŽIUGAS. Jiems suteikta galimybė iš keliasdešimties tūkstančių sūrių galvų patiems išsirinkti mėginius ir išbandyti sūrininkų įrankius. Tai puikiausiai įrodo, kad įmonės technologai neabejoja gaminamo sūrio kokybe ir visiškai pasitiki atliktu darbu — nesibaiminama vertinti bet kurį sūrį. Paimta ir degustuota visų brandinimų — 12, 24, 36 ir 48, o šįkart ir 60 mėnesių, ko nebuvo kitais metais,— sūrio mėginių, įvertinant pagal klasikinius kriterijus — skonį, kvapą, spalvą, išvaizdą ir konsistenciją.
Po degustacijos vertinimo komisija ir svečiai rinkosi į Sūrio DŽIUGAS namus. Jų rūsyje laukė ekspozicija apie pieno pramonę laiko vingiuose, taip pat pieno produktų gamybos tradicijas Žemaičių krašte.
Po to paskelbti sūrio vertinimo rezultatai. Aukščiausiai dešimtbalėje sistemoje įvertintas 60 mėnesių brandintas sūris. Jam nedaug nusileido ir kitų brandinimų sūriai.
Komisijos nariai pasirašė sūrio vertinimo sertifikatus. Visus su švente pasveikino įmonės generalinis direktorius Robertas Pažemeckas. Padėkos žodį darbštiems žemaičių sūrininkams tarė ir svečiai.
Jaukiuose sūrio DŽIUGAS namuose, už kurių langų plyti Masčio ežero platybės, netrūko vaišių. Žinoma, buvo ir tradicinis DŽIUGIADIENIO tortas, pagardintas garsiuoju sūriu, skambėjo muzika, lydima šeimininkų dėmesingumo ir svetingumo. O svečiams buvo žingeidu susipažinti su išgražėjusia Žemaitijos sostine, kurios vienas iš svetingiausių ir patraukliausių objektų — Sūrio DŽIUGAS namai.