Du brandos dešimtmečiai

Neseniai Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras (Telšių r. PSPC) — Savivaldybei priklausanti viešoji įstaiga — atšventė savo gyvavimo 20-metį.
PSPC nuo 1996 iki 2004 metų vadovavo Adolfina Apolonija Striaukienė, o nuo 2005 metų iki šiol vadovauja vyriausiasis gydytojas Antanas Gudauskas.
Į šventinį renginį, kurį vedė Poliklinikinio skyriaus vedėja Violeta Šilinskienė, gausiai susirinkusius medikus pasveikino rajono meras Petras Kuizinas, vicemeras Kęstutis Gusarovas, Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas. Jie įteikė įstaigos vadovui gėlių ir istorinį Europos žemėlapį, kuriame pažymėta Žemaitija.
Telšiškius kolegas taip pat sveikino Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Vilius Povilionis ir Biržų savivaldybės poliklinikos direktorius Leonidas Sologubovas su savo kolektyvų atstovais. Nuoširdžių sveikinimo žodžių, palydėtų dovanomis, šventės proga tarė prelatas Juozas Šiurys, Seimo nario Valentino Bukausko padėjėja Laima Jurytė-Zakarauskienė, kolegos medikai. Susirinkusiuosius maloniai nuteikė profesionalus žarėniškio Jokūbo Juškevičiaus dainavimas.
Įstaigos 20-mečio proga verta prisiminti, kad, prasidėjus medicinos reformoms, 2004–2005 metais mažai kas tikėjo, kad Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras sugebės išlikti.
Pasak A.Gudausko, buvo nemenkas iššūkis perimti vadovavimą specialiai pasmerktai sužlugdyti įstaigai. Joje liko privatiems steigėjams nepritarę ir savo nuomonę turintys darbuotojai.
Kolektyvas vis dėlto įrodė — įstaiga gali sėkmingai dirbti. Turintys didelį užsispyrimą ir susibūrę draugėn pradėjo nuo sunkių, ne visada populiarų darbų. „Peržiūrėjome ydingas anksčiau sudarytas sutartis, panaikinome nereikalingus etatus. Tuo laikotarpiu su privatizacijos banga iš įstaigos išėjo 51 darbuotojas. Liko 3 šeimos gydytojai ir viena gydytojų komanda ( vaikų ligų gydytoja, gydytojas akušeris-ginekologas, chirurgas, vidaus ligų gydytojas), 7 gydytojai odontologai, 16 bendruomenės medicinos punktų, 3 ambulatorijos, Greitosios medicinos pagalbos skyrius, Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centras. Įstaigoje liko apie penkis tūkstančius prirašytų gyventojų.
Bendromis visų darbuotojų pastangomis rajono PSPC sugebėjo ne tik atsikratyti skolomis, bet ir sukaupti pinigų investicijoms. Šiuo metu įstaigoje dirba 127 darbuotojai — 23 gydytojai, 10 šeimos gydytojų, gydytojų komandą sudaro (2 vaikų ligų gydytojai, 2 gydytojai akušeriai-ginekologai, vidaus ligų gydytojas, gydytoja chirurgė), 6 gydytojai odontologai, 1 gydydytoja radiologė. Įstaigoje dirba 45 slaugytojai.
Penki gydytojai ir 10 slaugytojų dirba nepertraukiamai 20 metų. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) skyriuje kasdien budi trys brigados. Čia dirba 15 skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistų (iš jų 9 dirba įstaigoje 20 metų) ir 15 GMP vairuotojų (trys vairuotojai įstaigoje dirba 20 metų). Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centro komandą sudaro 7 darbuotojai (1 gydytojas ir 2 darbuotojai įstaigoje dirba 20 metų). Odontologijos skyriuje dirba 6 gydytojai ir 6 gydytojo odontologo padėjėjos (1 gydytojas ir 3 odontologo padėjėjos dirba 20 metų). Keturiolikoje bendruomenės medicinos punktų dirba 11 slaugytojų (10 slaugytojų dirba 20 metų). Ambulatorijose dirba po vieną šeimos gydytoją, vieną gydytoją odontologą ir dvi slaugytojas. (Nepertraukiamai 20 m ambulatorijose dirba 2 gydytojai ir 6 slaugytojos). Kiti ne medicininės specialybės nepertraukiamai 20 metų dirbantys yra 5 darbuotojai.
Be įstaigos vadovo ir gydytojo akušerio-ginekologo A.Gudausko, 20 metų nepertraukiamai įstaigoje dirba šeimos gydytoja Irena Jocienė, gydytoja odontologė Gražina Jonušienė, gydytoja chirurgė Regina Klumbienė, vaikų ligų gydytoja Vilija Norkevičienė, gydytoja akušerė-ginekologė Rima Povilaitytė, šeimos gydytoja Vilija Stukienė.
Pagerbdami veteranus, įstaigos 20-mečio šventėje rajono vadovai įteikė 13 padėkos raštų, o vyr. gydytojo A.Gudausko pasirašytu įsakymu padėkos raštais apdovanoti net 56 ilgamečiai darbuotojai.
Į PSPC taip pat įsiliejo jauni medikai: Algirdas Karbauskas ir Gintarė Sieniutienė — gydytojai odontologai, Indrė Misevičiūtė, Sondra Jogminienė, Virgilijus Jokubaitis — šeimos gydytojai. Prie jų prisijungė slaugytojos Raminta Dukavičiute, Gabrielė Stulpinaitė, Laima Vėlavičiūtė, Judita Gedvilienė, Vilma Einikytė, Marija Baužinskienė, Birutė Gudauskienė.
A.Gudauskas pasidžiaugė, jog pavyko įrodyti, kad įstaiga gali dirbti ne mažiau sėkmingai nei privačios. Telšių rajono PSPC veikla nėra dotuojama iš rajono biudžeto. Rajono PSPC veikia ūkiskaitiniais pagrindais — kiek užsidirba, tiek ir turi. Kadangi įstaiga yra „valdiška“, negalima imti papildomų priemokų, kurių nereglamentuoja teisės aktai ar ministro įsakymai.
Telšių rajono PSPC priklauso šešiolika bendruomenės medicinos punktų. Visus juos centras išlaiko beveik vienas pats. Be abejonės, bet kokio rajono miestelio ar kaimo gyventojai nesutiktų, kad būtų uždarytas jų bendruomenės medicinos punktas. Nežinia, kas būtų ištikę tokius medicinos punktus, jei kai kuriems medikams ir politikams būtų pavykę sužlugdyti Telšių rajono PSPC.
Žinoma, Telšių PSPC per šį laikotarpį įvyko gerų permainų ir bendruomenių medicinos punktuose. Savivaldybė suremontavo patalpas Gedrimų, Mitkaičių, Nerimdaičių, Ubiškės bendruomenės punktams. Atliktas remontas Tryškių, Žarėnų, Nevarėnų ambulatorijose, Kaunatavos, Lieplaukės, Vembūtų, Ryškėnų medicinos punktuose.
Įstaiga turi nemažą bendruomenės medicinos punktų problemą — darbuotojų aprūpinimą transportu. Kas pageidauja ir važiuoja dviračiais, jie nuperkami. Slaugytojoms dažnai tenka aplankyti pacientus atokesniuose kaimuose. Galbūt toms slaugytojoms, kurios važinėjasi savo trasnportu, reikėtų apmokėti bent už benziną, o tuo galėtų pasirūpinti kaimų bendruomenės, seniūnai ir seniūnaičiai. Juk lankomi žmonės — jų bendruomenės nariai. PSPC palnuoja skirti automobilius tam tikromis dienomis, kad slaugytojos galėtų nuvykti pas tuos žmones, kuriems sunku atvykti į bendruomenių medicinos punktus.
Per 20-metį labai pasikeitė ir PSPC pastato patalpos Telšiuose. Modernizuoti visi šeimos gydytojų kabinetai. Kiekviename sukurtos gydytojo ir slaugytojos kompiuterizuotos darbo vietos. Visi turi spausdintuvus, gali naudotis dokumentų kopijavimo įranga. Tik gaila, kad E sveikatos sukurta programa nuolat stringa.
„Kolektyvas buvo ir tebėra puikus. Mano nuomone, ir anksčiau buvusi įstaiga galėjo dirbti sėkmingai. Tačiau dabar nenoriu narplioti praeities. Visiems mūsų darbuotojams rūpi ateitis, o ji bus tokia, kokią patys sugebėsime susikurti. Prabėgo dvidešimt veiklos metų. Kai pasižiūriu į praeitį, didžiuojuosi gydytojais ir visais darbuotojais, kurių bendromis pastangomis turime puikiai veikiančią, pasakyčiau modernią, šiuolaikišką įstaigą. Dvidešimt metų dirba 50 proc. darbuotojų. Tai gražus pastovumo ir pasišventimo mediko darbui pavyzdys“,— sakė A.Gudauskas.
Brandaus 20-mečio renginį vainikavo malonus pabendravimas prie kavos puodelio ir gardžių užkandžių stalo, o šventės kulminacija buvo didžiulis tai progai skirtas tortas, kurio užteko ir namiškiams, ir svečiams. („KŽ“ inf.)

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.