Telšiškiams nesaugu vaikščioti remontuojamomis gatvėmis

Tokiais netikusiais lentgaliais remontuojamoje Respublikos gatvėje turi vaikščioti telšiškiai.

Remontuojamos Žemaitijos sostinės gatvės jau tapo kasdieniu galvos skausmu dažnam telšiškiui. Keblumų sudaro ne tik taisomos gatvės, bet ir išrausti šaligatviai su paklotomis lentomis, per kurias praeiviai turi žingsniuoti. Vienai Telšių gyventojai bandymas pereiti remontuojamą gatvę gerokai apkarto, mat moters koją sužalojo viena iš nestabiliai padėtų lentų.

Justina Lukošienė

Telšiškė pasakojo, kad vieną sekmadienį su drauge išėjo pasivaikščioti paežere. Diena buvo labai karšta, tad pasivaikščiojimas ilgai netruko — moterys nutarė skirstytis ir eiti namo. „Draugė ėjo link Vilniaus rajono, o aš — link miesto centro. Ėjau pro tuos gėlių kioskelius, išlindau į Respublikos gatvę, stačiau koją, o lenta pasikėlė ir sulindo ties dviem galiniais kojos pirštais, palikdama plėštinę žaizdą, iš kurios vis sruvo kraujas“,— kalbėjo nukentėjusioji.
Moteris gyvena Sedos gatvėje, tačiau dėl patirtos traumos nebegalėjo žingsniuoti, todėl, plūsdama krauju, nustraksėjo ant vienos kojos iki gėlių kioskelių. Viename iš jų dirba telšiškės pažįstama, pas kurią nuolat perka gėles. Išgirdusi apie nelaimę, iš kito kioskelio atbėgo dar viena moteris. Floristės mėgino nukentėjusiajai padėti, bet, pasak jų, buvo neįmanoma sustabdyti kraujavimo, todėl viena iš jų sužeistą Telšių gyventoją nuvežė į gydymo įstaigą.
Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje budėjo gydytoja ortopedė-traumatologė Kristina Norkutė, kuri apžiūrėjo moters sužeistą pėdą bei konstatavo, kad žaizda yra plėštinė, todėl ją reikės siūti. Nukentėjusiajai taip pat buvo suleista vakcina nuo stabligės, paskirta vartoti antibiotikus bei išduotas 10 dienų nedarbingumo pažymėjimas.
„Dėkoju gydytojai Kristinai Norkutei ir ligoninės personalui, kad taip operatyviai sureagavo bei manimi rūpinosi. Tik labai apmaudu, kad 10 dienų išsibraukė iš mano gyvenimo, nes aš negaliu tiesiog sėdėti namuose: man reikia slaugyti senyvo amžiaus motiną, gulinčią ant patalo, kuri gyvena Dariaus ir Girėno gatvėje, taip pat turiu šiltnamį ir daržą, kuriuos reikia prižiūrėti. Svarbiausia, kaip man pas motiną reikia nueiti, jei aš negaliu priminti tos kojos. Žaizdą sukabino trimis siūlėmis ir dabar reikia saugoti, kad jos neišplyštų“,— sakė telšiškė bei pridūrė, kad labiausiai piktina atsainus požiūris į gyventojų saugumą, mat vietoj stabilaus pagrindo po kojomis padėta sulūžinėjusių, atsišerpėtojusių siaurų lentų, ant kurių vos koją galima pastatyti. Jos teigimu, anksčiau lentos buvo platesnės ir tvirtesnės, o dabar tiesiog sumesti siauri, nepatvarūs lentgaliai. Taip pat niekur nematyti jokių įspėjamųjų ženklų.
Nukentėjusioji po įvykio skambino Telšių rajono savivaldybės merui Kęstučiui Gusarovui, tačiau jai buvo pasakyta, kad rajono meras yra užimtas ir negali šiuo metu kalbėti.
Apie šį įvykį informavome Telšių rajono savivaldybės merą Kęstutį Gusarovą ir užklausėme, kaip rajono vadovas padėtų išspręsti šią problemą, ir kokių priemonių bus imtasi užtikrinant telšiškių saugumą, kad panaši situacija nepasikartotų.
Gavome tokį atsakymą: „Sužinojus apie nutikusį įvykį, informuotas Savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų ir rūpybos skyrius, kuris bendravo su nukentėjusiu asmeniu dėl pagalbos suteikimo. Minėtojo skyriaus vedėja Lendra Bukauskienė informavo, kad asmeniui, kuris prižiūri neįgalią mamą, buvo pasiūlyta teikti paslaugas į namus, tačiau asmuo atsisakė. Nukentėjusi moteris teigė, jog susižalojo koją ir apie tai pranešė spaudai tam, kad perspėtų gyventojus būti atsargesniais. Nepaisant to, kad šiuo metu Savivaldybės pagalbos nukentėjęs asmuo atsisakė, buvo pasiūlyta kreiptis, jei situacija pasikeistų ir prireiktų kokios nors pagalbos ar paramos.“
Mero atsakyme taip pat buvo rašoma, jog Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Mindaugas Norkus susisiekė su rangovu, kuris buvo informuotas apie nelaimingą atsitikimą statybvietėje ir įpareigotas imtis visų priemonių, kad toks ar kiti panašūs įvykiai nepasikartotų.
„Pagal sutartį rangovas yra atsakingas už visus savo veiksmus ir statybos darbų metodų tinkamumą, patikimumą bei darbų saugą visu darbų vykdymo laikotarpiu. Rangovas privalo sandėliuoti arba išvežti perteklines medžiagas ir nereikalingus savo įrengimus, valyti ir prižiūrėti patekimo į statybvietę kelius nuo šiukšlių, dulkių ar kitų teršalų. Statybvietė turi būti saugi, paženklinta įspėjamaisiais ženklais ir nekelti pavojaus jokiems asmenims.
Taip pat svarbu paminėti, kad pagal pasirašytą sutartį rangovas privalo atlyginti nuostolius ir apsaugoti užsakovą nuo visų pretenzijų, kompensacijų, susijusių su: bet kurio asmens sužalojimu, negalavimu, liga ar mirtimi, kylančių arba atsiradusių dėl Rangovo veiksmų vykdant darbus, taisant defetus darbų vykdymo metu; bet kurios nuosavybės (kitos nei darbai) nuostoliais, praradimais, susijusiais arba atsiradusiais dėl Rangovo arba jo personalo veiksmų, aplaidumo, tyčinio veiksmo ar sutarties pažeidimo“,— dėstoma Telšių rajono savivaldybės mero atsakyme.

3 Komentarai

  1. O kur darbo inspekcija? Juk tai įvykis statybvietėje, nesvarbu, kad žmogus ten nedirba. Miega per karščius?

Komentarai nepriimami.