Informacija dėl žaliųjų atliekų konteinerių

Visi norime gyventi švarioje, gražiai atrodančioje bei sveikoje aplinkoje, tačiau ne visi dėl šio bendro tikslo stengiasi, o kiti net piktavališkai mūsų aplinkai kenkia, tuo pačiu darydami žalą ir sau.
Galime pasidžiaugti, kad Telšių rajonas kasmet gražėja, tačiau vaizdas atliekų surinkimo konteinerių aikštelėse, ypatingai įrengus naujas pusiau požeminių atliekų surinkimo konteinerių aikšteles Telšių mieste, dažnu atveju pribloškia.
Norime informuoti, kad atliekos bet kurioje atliekų surinkimo konteinerių aikštelėje, nepriklausomai nuo to — ji rakinama ar ne, į konteinerius turi būti dedamos tinkamai: jos turi būti išrūšiuotos pagal atliekų rūšį ir kraunamos į atitinkamus konteinerius, žaliųjų atliekų konteineriai (laivelio formos), kurie nėra rakinami, skirti tik žaliosioms atliekoms, kurios negali būti kraunamos supakuotos, taip pat bet kurios rūšies atliekos negali būti paliekamos šalia konteinerių.
Visa informacija apie tai, kur ir kokios rūšies atliekas galima dėti, nurodyta pusiau požeminėse atliekų surinkimo konteinerių aikštelėse pastatytuose stenduose. Dar kartą pabrėžiame, kad žaliųjų atliekų surinkimo konteineriai nėra skirti nei mišrioms komunalinėms, nei didelių gabaritų atliekoms.
Šiandien pastebime, kad gyventojai vengia krauti didelių gabaritų, elektronikos atliekas, nebenaudojamas padangas, laikantis atliekų tvarkymo reikalavimų, sąmoningai jomis atsikrato, sumesdami į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerius (laivelio formos), todėl nuspręsta šiuos konteinerius statyti sezoniškai, t. y. jie bus pastatyti aikštelėse nustatytą laiko tarpą pavasarį ir vėliau rudenį lapų grėbimo metu, kitais metų laikais konteineriai atliekų surinkimo aikštelėse prie daugiabučių namų nebus laikomi.
Telšių miestas yra stebimas vaizdo kamerų, kurių šiuo metu yra 41. Didžioji dalis šių kamerų fiksuoja atliekų surinkimo konteinerių aikšteles. Užfiksavus, kad atliekos yra šalinamos netinkamai ir pažeidus Telšių rajono savivaldybės atliekų tvarkymo taisykles, taikoma nuobauda pagal Administracinių nusižengimų kodekso 367 str. 1 d.
2020 metais už šiuos pažeidimus nubausti 29 asmenys, 2021 metais — 116 asmenų (didžioji dalis pažeidėjų nustatyta pagal vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuotus vaizdus), 2022 metais jau nubausta 14 piliečių. Nuo šių metų pagal ANK 367 str. 1 dalį pažeidėjams galima skirti baudas nuo 30 iki 140 eurų. Nustačius pažeidėją, jis ne tik nubaudžiamas pagal ANK, bet ir privalo susirinkti visas netinkamai kraunamas atliekas bei jas pristatyti į tam skirtas vietas.
Primename, kad šiuo metu Telšių rajone veikia 3 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, į kurias nemokamai galima pristatyti įvairių rūšių atliekas:
1. Šiaulių pl. 17, Gaudikaičių k., Degaičių sen.;
2. Pavirvyčio k. 1, Tryškių sen;
3. Ežero g. 13 A, Varnių m.
Apie atliekų krovimą į ne joms skirtus konteinerius ar pastebėtus aplinkos teršimo pažeidimus, prašome gyventojų pranešti tel. 8 646 06279, el.p.: arturas.stirbys@telsiai.lt, dėl informacijos atliekų tvarkymo klausimais prašome teirautis tel. 8 610 23382, el. p. kristina.jankauskiene@telsiai.lt (Telšių rajono savivaldybės informacija)