Milijoninės investicijos Telšiuose: pradėjo veikti biokuru kūrenama katilinė

Privatus verslas — UAB „Žemaitijos energija“ Telšiuose investavo daugiau nei vienuolika  milijonų litų — pastatė biokuru kūrenamą katilinę. Ji pradėjo veikti vos prieš kelias  dienas — praėjusį ketvirtadienį. Tądien minėtos bendrovės vadovas Vidas Kolesinskis  naująjį objektą pristatė Telšių rajono savivaldybės administracijos vadovams Sauliui  Urbonui ir Kęstučiui Anglickui.    „Biokuru kūrenama katilinė — viena didžiausių privačių investicijų mūsų rajone. Jau savo  veiklos pradžioje investuotojas įdarbino aštuonis telšiškius ir investavo į jų  kvalifikacijos tobulinimą. Bendrovėje netrukus žadama įdarbinti tris, po to — ir  daugiau žmonių,“ — po vizito naujoje biokuro katilinėje informavo S.Urbonas.  
„Biokuro katilinių vystymas tampa prioritetine Lietuvos energetikos sektoriaus sritimi. Su  ja siejama šalies energetikos ateitis — energetinės nepriklausomybės užtikrinimas.  Sveikintina, jog biokuro katilinę ir nepriklausomą šilumos energijos tiekėją jau turime ir  mūsų mieste“, — apie istorinį įvykį Telšiams sakė K.Anglickas.

Modernios technologijos ir ekologiškumas
Telšiuose, Lygumų g. 69D, pastatyta 9,5 MW bendrosios šiluminės galios katilinė. Pirmąją  jos veiklos dieną „Žemaitijos energijos“ direktorius V.Kolesinskis pasikvietė Telšių rajono  savivaldybės administracijos vadovus S.Urboną ir K.Anglicką. Jiems pristatytos modernios  katilinės technologijos, administracijos vadovai su verslininku diskutavo apie sunkumus  įgyvendinant tokį didelį projektą.
Biokuro katilinėje įrengti du vandens šildymo (5 MW ir 2 MW) biokuro katilai, biokuro  sandėlis su kuro tiekimo sistema, dūmų valymo ir pelenų šalinimo sistema bei  administracinės patalpos. Technologinės biokuro katilinių įrangos projektuotoja ir gamintoja — bene daugiausia biokuro katilinių ir su jomis susijusių technologijų Lietuvoje  kurianti ir diegianti UAB „Enerstena“.
Vienas iš moderniausių katilinėje įrengtų naujovių — 2,5 MW kondensacinis dūmų  ekonomaizeris. V.Kolesinskio teigimu, šis prietaisas maksimaliai išvalo išeinančius dūmus  — pašalina deginant kurą išsiskiriančias kietąsias detales. Ekonomaizeris atlieka ir kitą  funkciją — per kaminą nešvaisto šilumos ir leidžia maksimaliai efektyviai panaudoti  gaunamą šilumą. „Iš katilų išeina karšti dūmai, taigi per kaminą išmetama nemažai šilumos  energijos. „Žemaitijos energijos“ biokuro katilinėje dūmai pirmiausia patenka į  ekonomaizerį — čia iš jų išgaunama šiluma — ir tik po to dūmai keliauja į kaminą. Ši  technologija padidina biokuro katilinės efektyvumą nuo keliolikos iki keliasdešimties  procentų,“ — su modernia technologija supažindina V.Kolesinskis. Be to, naujoji katilinė  dėl savo technologijų yra draugiška Telšių rajono aplinkai — ekonomaizerio pagalba iš dūmų  pašalinami suodžiai.
Biokuro katilinės projekte numatyta galimybė ateityje praplėsti katilinę — statybų  teritorijoje numatyta vieta perspektyvinių statinių bei inžinerinių tinklų statybai.
„Žemaitijos energijos“ vadovo teigimu, plėtros galimybė buvo įvertinta ir parenkant vandens  vamzdynų ir dūmų kanalų diametrus, dūmsiurbius, kuro tiekimo ir pelenų šalinimo sistemą,  kuro sandėlio dydį bei kondensacinį ekonomaizerį.

Apmokytas personalas
„Žemaitijos energijos“ biokuro katilinės vertė — 11 mln. 200 tūkst. Lt. Viena didžiausių  investicijų Telšiuose įgyvendinta iš privačių lėšų. V.Kolesinskio teigimu, galimybės  pasinaudoti įvairių fondų parama nebuvo. Nuo plyno lauko katilinę statyti pradėjusiam  keturiasdešimt ketverių metų V.Kolesinskiui gelbėjo ilgametė patirtis versle — jis yra  dvidešimt metų sėkmingai gyvuojančios UAB „Robmona“ direktorius („Žemaitijos energija“ — „Robmonos“ dukterinė įmonė). Viešvėnų seniūnijos Kungių kaime įsikūrusi „Robmona“ gamina  ekologiškai švarų kurą — medienos skiedras („čipsus“) ir medienos pjuvenų briketus. Į praėjusią savaitę veikti pradėjusią katilinę biokuras vežamas iš už dešimties kilometrų —  „Robmonos“ sandėlio. Nedidelės transportavimo išlaidos ir tai, jog nepriklausomas šilumos  energijos tiekėjas pats gamina biokurą, šilumos energiją leidžia gaminti ir parduoti  mažesne kaina. Maždaug prieš porą metų investicijų atsiperkamumą skaičiavęs V. Kolesinskis  šiandieną prognozes keičia savo nenaudai — žiemos šiltėja, namai renovuojami, šilumos  energijos vartotojai sunaudos vis mažiau, tad ir investicijoms atsipirkti prireiks daugiau  laiko. Pašnekovo skaičiavimais, investicijos gali pradėti atsipirkti ne anksčiau nei po 12  metų. Investuoti pašnekovas nusprendė ne tik į technologijas, bet ir į svarbiausią grandį — personalą. Biokuro katilinė — moderni, jos veikla valdoma kompiuteriais, tad, siekdamas  kuo  sklandesnio darbo, „Žemaitijos energijos“ vadovas visus darbuotojus savo lėšomis siuntė  mokytis ir rūpinosi jų praktikos atlikimu.

Įvertina suteiktą pagalbą
Į katilinės pamatus kapsulė su laišku ateities kartoms įmūryta praėjusių metų rugsėjo 19 dieną. Šių metų sausio 22 dieną biokuro katilinė jau pradėjo gaminti šilumos energiją ir  parduoti ją UAB „Litesko“.  
Už pagalbą verslui V.Kolesinkis teigia esąs dėkingas ne tik objekto rangovui, bet ir  rajono savivaldai. Paraišką Telšių rajono investicijų priežiūros komisijai verslininkas  prisimena pateikęs maždaug prieš dvejus metus. Jau po mėnesio paraiška svarstyta Telšių  rajono  savivaldybės taryboje, netrukus pritarta ir detaliojo plano ir katilinės projektų  rengimui.  „Remdamasis savo ir kitų verslininkų patirtimi, drąsiai sakau, jog Telšių rajono  savivaldybės atstovai padeda kuriant privatų verslą — jie patys yra suinteresuoti  pritraukti kuo daugiau investicijų į Telšių miestą ir rajoną“,— teigia nepriklausomos  šilumos energijos tiekėjas, „Žemaitijos energijos“ vadovas V.Kolesinskis.    

Besišildančiųjų biokuru daugėja
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas pažymi, jog „Žemaitijos energija“ yra viena didžiausių privačių investuotojų Telšiuose, kuri ėmėsi  verslininkų dar nenaudotos nišos Žemaitijos sostinėje — nepriklausomo šilumos energijos  tiekimo.  „Valstybinės institucijos privalo padėti privačiam verslui. Tai tarytum vientisa  grandinė: kuo daugiau bendrovių pradės veiklą ar plėsis, tuo daugiau gyventojų turės darbą,  galės išlaikyti savo šeimas ir nevyks laimės ieškoti svetur“,— sako S.Urbonas. — Dalyje  užsienio šalių verslą pradėti ir vystyti yra kur kas lengviau, nei Lietuvoje — mūsų  valstybės politika privalo sekti tokių šalių pavyzdžiu“.
Lietuvoje yra dešimt apskričių. „Dalyje jų miestų įgyvendinami jau pastatytų katilinių  modernizavimo projektai, Telšiuose, kaip ir kituose miestuose, pastatytos ar dar tik  statomos naujos. Šiuo metu Lietuvoje biokurą — vieną iš perspektyviausių atsinaujinančiųjų  energijos šaltinių — bent iš dalies naudoja daugiau nei 40 miestų šilumos tinklų įmonės“,— informuoja K.Anglickas.