Partijų mišrainė, arba pirmasis naujos Savivaldybės tarybos posėdis

Balandžio 16-oji — Telšiams svarbi data. Ketvirtadienį tarnauti rinkėjams, paklusti jų norams ir nemaišyti viešųjų bei privačiųjų interesų prisiekė 26 naujai išrinkti Tarybos nariai, o kartu prisaikdintas ir pirmąjį kartą rajono istorijoje tiesiogiai išrinktas meras Vytautas Kleiva. Šios kadencijos Taryba ypač marga — tiek partijų, tiek narių amžiaus atžvilgiu.

Donata Kazlauskienė

Dviem išrinktiesiems Dievo pagalbos nereikės
Iškilmingą posėdį pradėjo Telšių rinkimų apygardos pirmininkas Henrikas Adomaitis, susirinkusiems jis pristatė, kad „išrinktos naujos Telšių rajono savivaldybės tarybos nario įgaliojimai prasideda, o ankstesnės kadencijos Tarybos nario įgaliojimai baigiasi nuo tos dienos, kurią išrinkta nauja Savivaldybės taryba susirenka į pirmąjį posėdį ir šios Tarybos narys jame prisiekia“.
Gerbti ir vykdyti LR Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti visas Savivaldybės tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus prisiekė: socialdemokaratai Vilija Bačionienė, Adomas Domarkas, Remigijus Juška, Tomas Katkus, Marius Lukauskis, Sigitas Mikalauskas, Sigitas Motuzas, Stefa Naujokienė, Kajatonas Šliogeris, darbiečiai Rimantas Adomaitis, Stanislovas Čekanauskas, Petras Kuizinas, Zenonas Mockus, Laima Jurytė-Zakarauskienė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai Mantas Serva, Juozas Butkevičius, Alfreda Tamoševičienė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Vytautas Rakickas, Algirdas Tarvainis, opozicijoje likę tvarkiečiai Valdemaras Ramšas, Almantas Lukavičius, Danielius Rupšys, Irena Skernevičiūtė, liberalai Jolanta Rupeikienė, Artūras Domarkas, Visuomeninio rinkimų komiteto „A.Bacevičiaus pilietinis sąrašas“ atstovas Algirdas Bacevičius. Pastarajam, o kartu ir valdančiųjų gretose sėdinčiam Z.Mockui, darbus dirbant Dievo pagalbos nereikės, mat šie politikai priesaiką baigė be sakinio „Tepadeda man Dievas“.

Moterų — mažuma
Tarp išrinktųjų — 6 moterys, o tai yra vos 22 proc. visų Tarybos narių. „Kokią Tarybą išsirinkote, tokią ir turit“,— į žurnalistų pastebėjimą apie moterų mažumą atsakė 20 metų Savivaldybės taryboje iš politikos viršūnės nesitraukianti konservatorė Alfreda Tamoševičienė.
Palyginti su praėjusia kadencija ši Taryba pagal partiškumą margesnė. Iš 27 (įskaitant  merą) politikų — net 11 naujų veidų. Tiesa, kai kurie jų gerai žinomi iš ankstesnių kadencijų ar kitokios visuomeninės veiklos. Bendras Tarybos narių amžiaus vidurkis akivaizdžiai atjaunėjęs, nors… amplitudė svyruoja nuo 26-erių (jauniausias Tarybos narys Artūras Domarkas) iki 78-erių (vyriausias politikas Kajatonas Šliogeris).

Sudarė frakcijas
Tiesiogiai išrinktas Telšių rajono savivaldybės meras V.Kleiva pristatė Tarybos frakcijas: Lietuvos socialdemokratų, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (seniūnė V.Bačionienė), Darbo partijos (seniūnas P.Kuizinas), partijos Tvarka ir teisingumas (seniūnas D.Rupšys), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (seniūnas M.Serva). Iškart po rinkimų sudarytos koalicijos sutartį pasirašė ir daugumą subūrė socialdemokratai, darbiečiai, konservatoriai ir valstiečiai.
Opozicijoje likę tvarkiečiai, liberalai ir A.Bacevičius žada neleisti ramiai valdantiesiems veikti ir stebės visus jų darbus pro padidinamąjį stiklą. Kol kas tai tik pažadai. Žurnalistai lauks realių darbų, o gyventojams svarbiausia, kad būtų išpildyti jų lūkesčiai. Sveikinančiųjų naująją Tarybą netrūko. H.Adomaitis perskaitė Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą, taip pat ir LR Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus siųstus linkėjimus. Pasveikinti atvyko Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Seimo narys Valentinas Bukauskas, Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimaldas Paulauskas merui įteikė ugniagesio šalmą, o Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas atskleidė V.Kleivos pažadus, kad naujasis meras bus geresnis už senąjį. Politikus sveikino pedagogai, medikai, teisėjai, prokurorai ir kiti.

Lengva ranka skyrė priedus
Prieš ketverius metus Savivaldybės taryba išrinko vicemerą Petrą Kuiziną, Administracijos direktorių Saulių Urboną ir jo pavaduotojus Kęstutį Anglicką bei Kęstutį Gusarovą.
Jų kandidatūras dar ketveriems metams turėjo patvirtinti ir šiųmetė Taryba. Politikai skyrė priedus šią kadenciją dar nepradėjusiems dirbti valdininkams ir nespėjusiems jų  nusipelnyti. Akivaizdu, naujoji Taryba neužsiims filantropine veikla, greičiau ir toliau egoizmas veršis per kraštus.
Slaptai balsavo 27 Tarybos nariai. Mero pavaduotojo P.Kuizino kandidatūrai pritarė 22, prieštaravo 5 naujai išrinkti politikai, visi balsavimo biuleteniai galiojantys. Tarybos narys išrinktas vicemeru, nustatytas pareiginės algos koeficientas. Neatskaičius mokesčių, politiko alga 2014 m. buvo 4653,75 Lt (1347,82 Eur).
Renkant Savivaldybės administracijos direktorių, už S.Urboną balsavo 21, prieš — 5, vienas biuletenis negaliojo. Taryba patvirtino  balsavimo rezultatus, nustatė pareigybės lygį A, 17 kategoriją, pareiginės algos koeficientas — 17, skyrė 30 proc. pareiginės algos priemokų už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą padidėjus darbų mastui atliekant pareigybėse nustatytas funkcijas neviršijant nustatytos darbo laiko trukmės. S.Urbono alga 2014 m. buvo 6528,20 Lt (1890,7 Eur).
Administracijos direktoriaus pavaduotojus K.Gusarovą ir K.Anglicką  slaptai palaikė 21 Tarybos narys, prieštaravo 6. Taryba patvirtino jų pareigybes dar  ketveriems metams politinio (asmeninio) pasitikėjimo pagrindu, nustatė pareigybių lygį A, 16 kategoriją, skyrė 30 proc. pareiginės algos priemokų už įprastą darbo krūvį, kaip ir S.Urbonui. A.Lukavičiui pasidomėjus, kur galėtų pamatyti darbo krūvį viršijančią veiklą ir kodėl priemokoms numatyta skirti būtent 30 proc. nuo pareiginės algos, meras V.Kleiva atsakė: „Krūvis matosi darbuose. Kiekvienos dienos aš nenupasakosiu. Ir matėsi, ir bus matyti, aš manau, kad į tą klausimą kitaip neatsakysiu. Yra siūlymas, Taryba sprendžia. Kviečiu balsuoti“. Po balsavimo 22 Tarybos nariai pritarė, 5 buvo prieš. Pavaduotojų alga 2014 m. siekė 5472,21 Lt (1584,86 Eur).
Sprendimams prieštaravo opozicijoje esantys tvarkiečiai ir A.Bacevičius, liberalai prisišliejo prie daugumos. Kitas Tarybos posėdis įvyks balandžio 30 d.