„Topolio“ klubas raitelius pakvietė į pirmąsias „Kalvotosios Žemaitijos“ taurės varžybas

Kalnėnų kaime, sporto klube „Topolis“, įvyko nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti. Varžybose 28 dalyviai iš Telšių, Rietavo, Šiaulių, Kurtuvėnų, Palangos, Kauno, Varėnos, Raseinių ir Laukuvos varžėsi keturiose distancijose: 21 km trasoje rungėsi dėl Gadūnavo seniūnijos, 24 km — „Žemaituko“, 38 km — kredito unijos „Germanto lobis“ ir 57 km — laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ taurės. Varžybų organizatoriai — Žemaitukų arklių augintojų ir Žirginio sporto asociacijos bei sporto klubas „Topolis“ su jų šeimininkais Sigute ir Sauliumi Lečkauskais.

Danutė Jackutė

Nors varžybose rungtyniauti pateikė paraiškas 28 dalyviai, ne visiems nusišypsojo sėkmė. Net šeši duetai diskvalifikuoti po finišo dėl nustatyto laiko limito pažeidimo arba nepatenkinamos žirgo būklės, o vienam duetui iš viso neleista startuoti dėl žirgo sveikatos. Kaip sakė vienas iš šių varžybų organizatorių ir teisėjų Saulius Lečkauskas, tokio lygio varžybose visko būna ir šios nėra išimtis. Žirgui ir raiteliui tenka įveikti tolimus atstumus ir patirti didžiulį krūvį. Tarptautinės žirginio sporto federacijos (FEI) elgesio kodekse pažymėta, kad tarptautiniame ištvermės jojimo sporte visais laikais žirgų gerovė turi būti svarbiausia, nepriklausoma nuo konkurencijos ir komercinės įtakos.
Veterinarinė komisija, kurioje šį kartą dirbo nacionalinės kategorijos  teisėja Indrė Stasiulevičiūtė ir veterinarė Deimantė Vaitauskaitė, griežtai vykdė žirgo sveikatai ir gerovei keliamus reikalavimus. Varžyboms teisėjavo FEI 2 kategorijos vyr. teisėjas Gintautas Poškas ir teisėjas S.Lečkauskas. Raiteliai startavo ir finišavo „Topolio“ sporto klubo teritorijoje, o jojo trasomis, kurios driekėsi iki Gadūnavo, Eigirdžių, Tausalo, Micaičių. Tad tų kaimų ir aplinkinių vietų gyventojai galėjo išvysti šuoliuojančius arabų, trakėnų, Lietuvos jojamųjų veislės arklius ir ištverme garsėjančius žemaitukus.
Šios nacionalinės ištvermės jojimo varžybos sėkmingiausiomis tapo Kurtuvėnų regioninio parko (Šiaulių r.) raiteliams. „Kalvotosios Žemaitijos“ taurę laimėjo raitelė Danguolė Lastauskaitė su žirgu Senegalas, o 57 kilometrų trasoje sporto klubo „Topolis“ raitelė Aušra Grajauskaitė su žirgu Frontera užėmė trečiąją vietą.
Kurtuvėnų raitelė Aiva Starasotnikovaitė su žirgu Hiatas pelnė kredito unijos „Germanto lobis“ taurę, o „Topolio“ sporto klubo raitelė Rasa Janušienė su žirgu Polis 38 kilometrų distancijoje laimėjo trečiąją vietą.
Gadūnavo seniūnijos taurė taip pat iškeliavo į Kurtuvėnus, nes geriausiai nacionalinėse jojimo ištvermės varžybose įveikti 21 kilometro distanciją pasisekė Evelinai Andrijauskaitei su žirgu Coliukė. Sporto klubo „Topolis“ raitelei Martynai Janušaitei su žirgu Fyfa šioje trasoje nepavyko pasiekti gerų rezultatų, tačiau įgyta patirtis pravers kitose jojimo ištvermės varžybose.
Žemaituko taurė liko Žemaitijoje — iškeliavo į Rietavą. VšĮ „Rietavo žirgynas“ raitelė Diana Račkauskaitė su žirgu Kana sėkmingiausiai įveikė 24 kilometrų trasą.
Vaikų, jojusių su žemaitukų veislės žirgais, užskaitoje prizinės pirmoji ir antroji vietos atiteko „Topolio“ sporto klubo raitelėms Lukai Juškaitei su žirgu Perlis ir Ugnei Ubartaitei su žirgu Topolis.
Kaip sakė šių varžybų organizatorius S.Lečkauskas, žirgų sportu užsiima daugiausiai moterys. Šiose varžybose dalyvavo tik vienas vyras Remigijus Rojus su žirgu Holdu. Jaunieji raiteliai sportininkų kelią dažnai pradeda jodinėdami žemaitukų veislės žirgais. Kai kurie ir užaugę nesiskiria su ištvermingu žirgu, o kiti treniruojasi su grakščiais kitų veislių žirgais.
Žirgyno šeimininkai Sigutė ir Saulius Lečkauskai norėtų, kad nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti taptų tradicinėmis ir ištvermingiausi Lietuvos raiteliai su savo žirgais į Telšius atvyktų kasmet prieš Jonines.
Ištvermės bandymai — tai varžybos, skirtos pademonstruoti žirgo protą, drąsą, greitį, ištvermę ir kitus gabumus. Varžybų organizatoriai įsitikinę, kad pasiseks įgyvendinti užsibrėžtus tikslus — populiarinti žirgų sportą ne tik rajone, bet ir Lietuvoje. Jų nuomone, kiekvienas, norintis joti žmogus, gali dalyvauti įdomiose varžybose, kovodamas su sau lygiais konkurentais.
Kas nespėjo pasiruošti ar negalėjo kovoti dėl „Kalvotosios Žemaitijos“ taurės, galės dalyvauti kitose varžybose. Dar šį rudenį (spalio antrąjį šeštadienį) jie kviečiami į tradicines „Topolio“ taurės varžybas, kuriose rungtyniaus pradedantieji raiteliai.