Savivaldybė ir kitos institucijos rūpinasi saugiu rugsėju

Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas,  siekdamas užtikrinti saugią mokslo metų pradžią, pakvietė į pasitarimą  Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, VĮ Telšių regiono  kelių bei administracijos atstovus. Tartasi dėl moksleivių ir kitų eismo  dalyvių saugumo bei viešosios tvarkos užtikrinimo. „Tuo privalo rūpintis  ne tik policija — būtinas įvairių institucijų ir visų pilietiškų  gyventojų indėlis. Bendravimu ir bendradarbiavimu mes pasiekiame daug  geresnių rezultatų“, — teigė kasmet prieš rugsėjį pasitarimus dėl  švietimo bendruomenių saugumo užtikrinimo organizuojantis Saulius Urbonas.
Skaistė Sadonytė
Telšių rajono savivaldybės administracijos Juridinio, personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė    

Pasitarimo dalyviai
Pasitarime dėl moksleivių saugumo užtikrinimo dalyvavo Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas su pavaduotoju,  Saugaus eismo komisijos pirmininku Kęstučiu Gusarovu, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyr. specialistas Vygantas Macevičius, Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus vyresnysis specialistas,  laikinai vykdantis Kelių policijos skyriaus viršininko funkcijas, Ramūnas  Stasiulis bei Telšių regiono kelių Saugaus eismo skyriaus vadovas Arūnas  Raibužis.

Policija budės iki rugsėjo vidurio
Nuo rugsėjo 1-osios Telšių miesto ir rajono gatvės vėl bus sklidinos moksleivių šurmulio: mokyklų duris pravers 5 254 mokiniai. Maždaug 450 iš jų — pirmokai.  
R. Stasiulis informavo, jog priemonių moksleivių saugumui užtikrinti  numatytas veiksmų planas: eismo dalyvių saugumą ir viešąją tvarką rajone užtikrins sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos. Ypatingas dėmesys bus  skiriamas teritorijoms prie švietimo įstaigų. Čia  bus organizuojami įvairūs reidai, tikrinamos moksleivių vairuojamos transporto priemonės,  šalmų naudojimas, saugos diržų segėjimas ir pan. Policijos pareigūnai  taip pat skirs didelį dėmesį mokyklinių ir maršrutinių autobusų vairuotojų blaivumui patikrinti, alkoholiu ir tabako gaminiais prekiaujančių įmonių kontrolei ir kt. Pažymėtina, jog policijos pareigūnai prie ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo mokyklų budės ne tik pirmąją mokslo metų dieną, bet ir iki rugsėjo 15-osios.  

Saugumu rūpinamasi nuolat
Ruošiantis saugiam rugsėjui, būtina apmąstyti įvairias detales — iš pažiūros — gal net smulkmenas, galinčias apsaugoti nuo nelaimės. R.Raibužis informavo, jog VĮ Telšių regiono keliai Saugaus eismo skyriaus  darbuotojai lankysis lopšeliuose–darželiuose: ves eismo saugumo pamokas, taip pat platins įvairius eismo saugą propaguojančius lankstinukus ir kt.
Telšių miesto seniūnas K.Lečkauskas pasirūpino kelių ženklų tvarka, kad būtų apgenėtos jų matomumą užstoti galinčios medžių šakos ir pan.
Saugaus eismo komisijos pirmininkas K.Gusarovas informavo apie  mokyklinių ir maršrutinių autobusų techninės būklės ir vairuotojų kompetencijos kontrolę. Administracijos direktorius S.Urbonas pažymėjo, jog institucijos,  siekdamos užtikrinti gyventojų saugumą ir patogumą, bendradarbiauja ne tik prieš mokslo metų pradžią ar kitų švenčių dienas: reguliariai rengiami pasitarimai dėl vaizdo kamerų, kelių, švietimo įstaigų patalpų  būklės ir kt. S.Urbonas taip pat kreipiasi į visuomenę, prašydamas nelikti  abejingiems: pasirūpinti vaikų saugumu, apie bet kokius daromus ar jau įvykdytus pažeidimus pranešti policijai, informuoti Savivaldybę ar kitas  institucijas apie kitas problemas.

Moksleiviai yra apdrausti
Prieš mokslo metų pradžią Administracijos direktorius S.Urbonas  pasirašė sutartį su AB „Lietuvos draudimas“ dėl bendrojo ugdymo mokyklų  moksleivių draudimo. Sutartimi moksleiviai apdrausti akcijos „Apsaugok  mane“ metu — visą rugsėjo mėnesį. „Moksleiviai yra apdrausti nuo  nelaimingų atsitikimų kūno sužalojimo ir mirties atvejais, jei jie atsitiktų pėsčiajam moksleiviui eismo įvykio metu. Pagal sutartį  pėsčiaisiais laikomi ir dviračiu važiuojantys ar juo vežami moksleiviai.  Draudimo suma — 5 000 eurų mirties atveju ir iki 5 000 eurų esant kūno  sužalojimui dėl nelaimingų atsitikimų. Tikėkimės, kad bendromis mūsų  pastangomis rugsėjis ir likusi mokslo metų dalis bus saugi bei nelaimių  neįvyks. Tad saugokime vieni kitus ir pačius save“,— sakė S.Urbonas. Telšių rajono savivaldybė savo lėšomis prie mokyklų, ties pėsčiųjų  perėjomis, įrengė akcijos „Apsaugok mane“ ženklus. Jais tikimasi  atkreipti vairuotojų ir pačių pėsčiųjų dėmesį.