Jau bėda: rajono vadai neįstengia suvokti… klausimų

Galima manyti, kad rajono visuomenė susidūrė su didele bėda: meras Petras Kuizinas ir jo bendrapartietis Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Žebrauskas neįstengia suvokti žurnalisto pateiktų klausimų esmės. Arba nenori suvokti ir stengiasi išsisukinėti, o tai ne ką geriau nei apsimestinis nenuovokumas.

Alvydas Ivoncius

Meras atsakyti nesiteikė
UAB „Telšių autobusų parkas“ Profesinės sąjungos ir Profesinės darbininkų sąjungos pirmininkai Petras Jankauskas bei Kazys Baliutavičius kreipėsi į merą Petrą Kuiziną tokio turinio prašymu: „UAB „Telšių autobusų parkas“ vairuotojai-konduktoriai ir kiti aptarnaujantys darbuotojai dirba atsakingą ir sunkų darbą. Taip pat supranta sunkią bendrovės finansinę padėtį, tačiau darbo užmokestis jau pasiekė LR Vyriausybės nustatytą minimalų mėnesinį atlyginimą. Prašome gerbiamo mero tarpininkauti dėl mūsų darbo užmokesčio peržiūrėjimo ir rasti galimybių jį padidinti“. Prašymą pasirašė 41 darbuotojas. Prašymo autoriai, matyt, turėjo omenyje, kad baigia susilyginti darbuotojų atlyginimas su minimaliu atlyginimu.
Prašymas merui pateiktas kovo 17 dieną. Praėjo kovas, balandis, tačiau profesinės sąjungos jokio P.Kuizino atsakymo negavo. Užtat prašymą balandžio pabaigoje iš vieno darbuotojo gavo „Kalvotoji Žemaitija“. Prašymas buvo perduotas Savivaldybės tarybos nariui Danieliui Rupšiui, o šis jo kopiją įteikė ir mums. Teisės aktai įpareigoja nustatytu laiku atsakyti į prašymus ir kitus piliečių raštus. Meras laiku neatsakė.

Darbiečio pozicija suglumino
Kreipėmės į Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją, UAB „Telšių autobusų parkas“ valdybos pirmininką Rimantą Žebrauską, pateikdami tokį klausimą: „UAB „Telšių autobusų parkas“ darbuotojai kreipėsi į merą bei P.Ročių dėl atlyginimų. Tačiau nei meras, nei P.Ročius neatsakė. Be abejo, Jūs esate atsakingas tik už P.Ročiaus veiksmus. Todėl prašome paaiškinti, kodėl nedidinami atlyginimai UAB „Telšių autobusų parkas“ darbuotojams. Deja, privalome priminti, pone R.Žebrauskai, kad klausimas adresuojamas Jums, o ne P.Ročiui: patirtis rodo, kad kai kuriais atvejais Jūs tik persiųsdavote klausimus P.Ročiui“.
Ir štai ką atsakė vienas geriausių Telšių rajono darbiečių, P.Kuizino ir Seimo nario Valentino Bukausko partinis bendražygis: „Atsakydami į Jūsų klausimą informuojame, kad UAB „Telšių autobusų parkas“ valdybai „Telšių autobusų parko“ įstatuose nepriskirta kompetencija didinti ar mažinti atlyginimus. Darbuotojai dėl atlyginimo didinimo ar galimai netinkamo direktoriaus elgesio į valdybą nesikreipė“.
Paanalizuokime, ką atsakė ponas R.Žebrauskas. Neklausėme jo, ką turi ar neturi veikti įmonės valdyba. Klausimas buvo paprastas: kodėl nedidinami darbuotojams atlyginimai. R.Žebrauskas arba neįstengė šio klausimo suvokti, arba ignoravo. Atkreipkite dėmesį į tai, kad R.Žebrauskas kratosi atsakomybės dėl įmonės darbuotojų mažų atlyginimų. Jau pačiame klausime pateikiama informacija, dėl ko žmonės kreipėsi į merą. Užuot ėmęsis aiškintis situaciją, Telšių rajono darbiečių pažiba aiškina esą tai ne valdybos reikalas, o be to, į tą valdybą darbuotojai nesikreipė. O apie ką kalbama mūsų klausime? Juk jau jame pateikiama informacijos dalis, kurios užtektų bent pradėti domėtis įmonės darbuotojų atlyginimais. R.Žebrauskas yra politinio pasitikėjimo valdininkas, Darbo partijos narys. Jis Telšių rajono skyriaus siūlymu tapo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju ir iškart gavo 30 procentų pareiginės algos priedą neva už įprastinę veiklą viršijantį darbo krūvį.

P.Kuizinas atliko „paštininko“ vaidmenį
Galėtume pamanyti, kad R.Žebrausko reakcija neatspindi rajono darbiečių požiūrio į žmonių prašymus. Todėl pateikėme štai tokį klausimą merui P.Kuizinui: „Siunčiau klausimą R.Žebrauskui. Norėčiau, kad meras pakomentuotų savo bendrapartiečio, nesuvokiančio klausimo esmės, atsakymą. Ar merui priimtinas toks Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, apsimetantis nenuovoka ir atžagariai reaguojantis į jam pateiktą informaciją? Taip pat norėčiau sužinoti, kodėl meras nieko neatsakė į „Telšių autobusų parko“ darbuotojų prašymą“.
Ir štai ką atsakė tiesiogiai išrinktas meras P.Kuizinas: „Kovo 20 d. Telšių rajono savivaldybės meras P.Kuizinas nukreipė Administracijos direktoriui S.Urbonui UAB „Telšių autobusų parkas“ darbuotojų prašymą dėl darbo užmokesčio didinimo. Pirmadienį (direktoriui grįžus iš komandiruotės) meras tiesiogiai su direktoriumi aptars, kokie veiksmai buvo atlikti ir kodėl nebuvo pateiktas atsakymas darbuotojams“.
Kaip matote, P.Kuizinas taipogi nesuprato, ko klausiamas. Jo buvo paprašyta įvertinti savo bendrapartiečio R.Žebrausko atsakymą Redakcijai. Arba P.Kuizinas tikrai nuoširdžiai neįstengia suvokti teksto, arba vengė komentuoti savo bendrapartiečio veiksmus.
Kaip matote, P.Kuizinas, gavęs „Telšių autobusų parko“ darbuotojų prašymą, nieko pats nesiėmė nagrinėti, organizuoti, o atliko vien „paštininko“ vaidmenį — persiuntė prašymą Savivaldybės administracijos direktoriui S.Urbonui, bet kažkodėl ne savo bendrapartiečiui R.Žebrauskui, kuris yra „Telšių autobusų parko“ valdybos pirmininkas.

Įmonė prasiskolinusi
„Kalvotajai Žemaitijai“ R.Žebrauskui pateikus klausimą, pagaliau atsakymą gavo P.Jankauskas ir K.Baliutavičius. Tačiau ne mero, o „Telšių autobusų parko“ direktoriaus Petro Ročiaus. Jis savo rašte sako: „Atsakydamas į Jūsų pateiktą 2017-03-17 raštą (prašymą), UAB „Telšių autobusų parkas“ informuoja, kad LR Vyriausybės nustatytas VMA atlyginimas nuo 2016 m. liepos 1 d. yra 380 eurų.UAB „Telšių autobusų parkas“ vidutinis darbo užmokestis 2016 metais buvo 554 eurai, autobusų vairuotojų-konduktorių — 529 eurai.
UAB „Telšių autobusų parkas“ informuoja, kad atlyginimų kelti galimybių neturi, nes bendrovė dirba nuostolingai. 2017 metų 3 mėnesių nuostolis yra per 35 tūkst. eurų.
Bendrovė stengiasi minimalizuoti išlaidas, yra peržiūrimi etatai, maršrutai, peržiūrimos sutartys su tiekėjais.
Atsižvelgiant į tai, kad vasaros mėnesiai yra patys nuostolingiausi, atlyginimo kėlimo klausimą būtų galima spręsti ne anksčiau kaip šių metų spalio mėnesį“.

Vadai savęs neskriaudžia
Kaip minėta, P.Jankauskas ir K.Baliutavičius mero atsakymo negavo iki šiol. Darbuotojai juk prašė tarpininkauti dėl atlyginimų padidinimo, o ne persiųsti jų prašymą kam nors. Panašu, meras neįstengė suvokti, kas jo prašoma.
Kai žmonės skundžiasi mažais atlyginimais, labai nejaukiai nuteikia štai kas. Juk meras pamalonino savo patarėjus 30 procentų pareiginės algos dydžio priedais neva už įprastinę veiklą viršijančius darbo krūvius. Tam meras dėmesio nestokojo. Vis viena tie neva labai daug dirbantys patarėjai kažkodėl neįstengia pastebėti, jog ne visada laiku meras atsako į gyventojų raštus arba visai neatsako.
UAB „Telšių autobusų parkas“ dviejų vadovų vidutinis atlyginimas 2016 metais buvo 1500 eurų. Direktoriaus Petro Ročiaus, reikia manyti, kiek didesnis. Įmonės trijų specialistų vidutinis atlyginimas tais pačiais metais buvo 900 eurų.
Savivaldybės administracijos vadovų vidutinis atlyginimas šių metų pirmą ketvirtį buvo 1465 eurai per mėnesį. Taigi net mažiau nei P.Ročiaus, kurio veiklą galima vertinti prieštaringai ir kurio vadovaujama įmonė dirba nuostolingai.

Nuotraukoje: Meras Petras Kuizinas.